Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martikán: Breh v Riu ma motivoval. Uvažujem aj nad Tokiom

Mnohí jeho konkurenti už dávno odložili súťažné kanoe. On stále tvrdo drie a zatvára ústa neprajníkom. Michal Martikán (38) je s 21 medailami (13-3-5) najúspešnejším vodným slalomárom histórie majstrovstiev sveta.

02.10.2017 19:30
Michal Martikán Foto: ,
Michal Martikán.
debata (2)

Po šampionáte v Pau, kde získal zlato v hliadkach 3×C1 a bronz v individuálnych pretekoch, je aj najstarším medailistom z MS. „Idem krok po kroku a uvidím, čo bude. Isté je len to, že to skúsim aj ďalej,“ vraví slovenská legenda.

V rukách držíte zlatú i bronzovú medailu a na tvári máte úsmev. Sú to dôkazy spokojnosti?

Určite áno. Som rád, že sa mi po dlhšej dobe podarilo získať cenný kov aj v individuálnych pretekoch, nielen v hliadkach. Verím, že to bude dobrý štart do ďalších sezón. Musím priznať, že bronz ma motivoval. Je to iný pocit, ako keď som získal prvý cenný kov na MS 1995 v Nottinghame. Aj po 22 rokoch si na to veľmi dobre spomínam. Po dojazde som čakal, či mi to bude stačiť aspoň na bronz. Podobne ako v Pau to vyšlo. Emócie boli vtedy na omnoho vyššej úrovni, bol som mladý.

Individuálny cenný kov ste získali po sedemročnej odmlke. Bol pocit z pódiového umiestnenia o to sladší?

Samozrejme, bolo to silnejšie ako inokedy. Je pravda, že sme sa už sedemkrát po sebe stali majstrami sveta v 3×C1, ale individuálny kov je iný. Vyhrať v hliadkach nie je žiadna sranda, vyžaduje si to množstvo tréningu. Bol to skvelý pocit. Nie je jednoduché ísť na jednu jazdu. Nie je to len o umení, ale aj o šťastí. Nesmiete natrafiť na zlú vodu, ktorá veľakrát zradí aj skvelých pretekárov, čo potvdil aj uplynulý šampionát. Začali nás volať dream team (tím snov, pozn.), čo nie je náhoda. Máme naozaj skvelý tím, ktorý nám závidia všetky krajiny. Som zvedavý, či našu zlatú sériu ešte natiahneme. Bol by som rád, keby to vyšlo.

Čo rozhodlo o tom, že ste si domov odviezli celkovo piaty bronz z MS?

Základ je v tréningu a psychickej pohode, ktorú sme mali vďaka skvelému tímu ľudí okolo nás. Ku každému veľkému úspechu v období, kedy sa už dlho ide len na jednu finálovú jazdu a časy sa nesčítavajú ako kedysi, treba kusisko športového šťastia.

Ste zástancom návratu dvoch finálových jázd?

Som stopercentne presvedčený o tom, že by to boli férovejšie preteky. Bolo by dobré, keby sme sa vrátili k tomu, čo bolo kedysi. Preteky majú ukázať, kto je v danom momente najlepší na svete.

Vlani ste v reprezentácii chýbali a ozývali sa hlasy, že už na ňu nemáte výkonnosť. Máte pocit, že ste neprajníkom skvelou sezónou zavreli ústa?

Neviem, či som úplne vyvrátil tieto dohady. Určite bude veľa pochybovačov aj naďalej. Je mi to však úplne jedno.

Myslíte už teraz aj na pokračovanie v ďalšej sezóne?

Po olympiáde v Riu, ktorú som sledoval len z brehu, som dostal ešte väčšiu chuť vrátiť sa. Chcel som sa dostať na vrchol aj vo vyššom veku. Po tejto sezóne som presvedčený o tom, že je to možné. Budem sa snažiť odstrániť zopár chýb, ktoré som urobil v príprave i na pretekoch. Ťažko povedať, či sa to podarí. Isté je len to, že to skúsim aj ďalej.

V budúcej sezóne alebo až do olympiády 2020 v Tokiu?

Vďaka regenerácii i športovej vede sa mnohým športovcom predlžujú kariéry. Nemyslím si, že pokračujem vďaka tomu. Idem ďalej skôr z vlastného presvedčenia. Viacero športovcov je na vrchole aj napriek vyššiemu veku. Je to možné. Treba len ísť krok po kroku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán