Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najstarší maratón je v dobrej forme. Láka hviezdami

Predĺžia Afričania dvanásťročnú víťaznú hegemóniu? To je najdôležitejšia otázka pred nedeľňajším štartom najstaršieho maratónu v Európe. Od roku 2005 sa na najvyššom stupienku objavili len zástupcovia čierneho kontinentu. Vtedy to bol Keňan David Maiyo, naposledy jeho krajan David Kiyeng.

30.09.2017 11:28
ATLETIKA: 93. roèník MMM Foto: ,
Na vlaňajšom 93. ročníku sa z výhry tešil David Kemboi Kiyeng z Kene (uprostred).
debata

Už 34-ročný vytrvalec je s osobným rekordom 2:06:26 h najväčším favoritom a jednou z hviezd už 94. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach.

Ašpirantov na medailové pozície je v takmer 2-tisícovom maratónskom štartovom poli viacero. Eritrejčan Samson Gebreyohannes, Etiópčania Tadesse Mamo či Fikre Robi a aj ďalší zo sedemčlenného kenského tímu – Richard Sigei, Reuben Kiprop či Raymond Kipchumba.

"Na májovom maratóne v Prahe skončil Kipchumba až desiaty časom 2:16:03 h, zďaleka nenaplnil svoje ambície a teraz si chce napraviť reputáciu,“ povedal riaditeľ 94. ročníka MMM Branislav Koniar.

Slováci Tibor Sahajda a Jozef Urban by si to spolu s debutantom na maratónskej trati Branislavom Šarkanom mali rozdať v boji o post slovenskej jednotky.

"Diváci sa môžu tešiť na zaujímavý súboj Slovákov. Ja sa budem koncentrovať predovšetkým na seba, na svoje tempo. Verím si. Myslím si, že s Tiborom máme na to, aby sme splnili limit 2:21:00 na budúcoročné majstrovstvá Európy v Berlíne,“ tvrdil Urban.

Medzi ženami sa rysujú vyrovnanejšie preteky. Koniar je rád, že sa mu do Košíc podarilo pritiahnuť viaceré skúsené i mladé pretekárky.

Na vlaňajšom 93. ročníku sa z výhry tešil David... Foto: SITA, Viktor Zamborský
93. ročník MMM Na vlaňajšom 93. ročníku sa z výhry tešil David Kemboi Kiyeng z Kene (uprostred).

"Napríklad Janet Ronová trikrát v kariére bežala rýchlejšie ako je náš traťový rekord,“ poznamenal šéf MMM na margo 29-ročnej Keňanky, víťazky maratónu v Kolíne nad Rýnom 2013.

O víťazstvo sa Ronová pobije s krajankami Emily Samoeiovou a Sheilou Jerotichovou. Vysoko by sa mali pohybovať aj Etiópčanky – Worknesh Molová a len 19-ročný talent Meseret Alemuová. Ak sa víťazi dostanú pod časy 2:07:00 h u mužov a 2:22:00 h u žien, pribudne im na konto 20-tisíc eur.

Na tohtoročnom MMM sa predstaví rekordný počet účastníkov – 12 653 zo 48 krajín. Medzi nimi nebudú chýbať prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok či člen slovenských medailových štvorkajakov na OH Erik Vlček (obaja pobežia polmaratón).

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #keňa #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach