Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude behať s kočíkom. Tehotná Klocová končí

Blonďavou hrivou typická Martinčanka, ktorá pravidelne prepisovala slovenské atletické tabuľky, už nikdy nevkročí na súťažný ovál. Lucia Hrivnák Klocová (33) v stredu ukončila bohatú 20-ročnú kariéru.

20.09.2017 17:54
debata
Slovenská strednotratiarka Lucia Hrivnák... Foto: SITA, Pavol Uhrin
Hrivnák Klocová Slovenská strednotratiarka Lucia Hrivnák Klocová ukončila kariéru.

„Chcela som sa rozlúčiť na dráhe. Na druhej strane sa teším na bábätko,“ prezradila slovenská rekordérka v behu na 600, 1000 a 1500 metrov dôvod, prečo odchádza z profesionálneho športu. Medzi jej najväčšie úspechy patria bronz z ME 2010 v Barcelone či dve 5. miesta z OH a ME 2012.

O konci kariéry

Mám dve správy – jedna je pre atletiku lepšia, druhá horšia. Pre mňa sú obe veľmi čerstvé. Prvou je, že čakám bábätko. Po tejto informácii som zvažovala, čo ďalej. Všetko vyústilo do druhej novinky. Definitívne končím s dráhovou atletikou a aktívnou kariérou.

O dôvodoch

Po Riu som absolvovala sústredenie na Kanárskych ostrovoch. Keď sme sa vrátili, chytala som jednu virózu za druhou a nedokázala sa z kolotoča zdravotných problémov vymaniť až do februára. Chcela som aj napriek všetkému pokračovať ďalej. Keď však prišlo prekvapenie, že sa naša rodina v apríli 2018 rozrastie, bolo rozhodnuté.

O návrate

Keďže viem, aký bol ťažký návrat po Adamkovi (4-ročný syn, pozn.), už ho neriešim. Vtedy bol prvý polrok veľmi náročný a bola som aj mladšia.

O pocitoch

Nie je to taký koniec, aký som si predstavovala. Chcela som ísť na preteky a rozlúčiť sa na dráhe. Myslím si, že o 3–4 roky mi to začne chýbať a budem smútiť. Teraz sa veľmi teším na bábätko.

O ME v Barcelone 2010

Mala som tam smolu. Veľmi ma mrzelo, že som skončila na neobľúbenej štvrtej pozícií. Po úpravách výsledkov (vylúčení dopujúcej Marie Savinovovej, pozn.) som sa po siedmich rokoch dočkala bronzu. Stáť na štadióne a mať okolo seba toľkých ľudí – to je nezabudnuteľný okamih, ktorý sa nedá ničím nahradiť. Veľmi ma cenný kov potešil aj pri dodatočnom ceremoniáli.

O poslednom štarte

Na Hrách v Riu to bola jedna z mojich najťažších osemstoviek v živote. Celú sezónu sme sa pripravovali na 1500 m, ale napokon som sa do štartového poľa nedostala. Povedala som si, že skúsim zabojovať o čo najlepší výsledok. Chýbala mi rýchlosť, trápila som sa. Mala som pocit, že bežím štvorstovku.

O úspechoch

Okrem Barcelony a olympiády v Londýne si cením viaceré pódiové výsledky v Diamantovej lige. Tam som získala najviac skúseností. Roky 2007, 2008 a 2009 boli najlepšie v mojej kariére. Cítila som sa naozaj výborne. Začala som si hovoriť, že dokážem súperiť aj s Keňankami. Celú kariéru som si však viac-menej neverila. So sebadôverou mi preto pomáhal tréner.

Lucia Hrivnák Klocová na MS 2015 v Pekingu. Foto: SITA, Mark Schiefelbein
Lucia Hrivnák Klocová Lucia Hrivnák Klocová na MS 2015 v Pekingu.

O behaní

Je to pre mňa liek na bolesť hlavy. Nič mi na problémy s nízkym tlakom nepomáha viac. Beh je vo mne hlboko zafixovaný, bez neho neviem žiť. Určite sa budem chcieť po pôrode ukázať na nejakých pretekoch. Kedy a na akých, to ešte netuším. Predstavujem si nejaké štarty na podujatiach od 5 do 15 kilometrov. To by som mala zvládnuť aj s kočíkom. (smiech)

O nedosiahnutých métach

Najviac ma mrzí obdobie 2007–2009, kedy som cítila najväčšiu vnútornú silu. Unikli mi veľké finálové preteky, najviac ma bolela absencia na OH 2008 a MS 2007. Veľmi ma to vtedy hnevalo. Lepila sa mi smola na päty a nevedela som sa jej zbaviť.

O ďalších plánoch

Keď sa u mňa objavili zdravotné ťažkosti, kouč Pavel Slouka ma oslovil, či by som mu nepomohla s trénovaním mládeže. Potrebovala som si vyčistiť hlavu. Začala som pracovať s prípravkou v Martine a myslím si, že to tak aj zostane v budúcnosti. Baví ma to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #kariéra #Lucia Hrivnák Klocová