Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grigar: S medailou na krku by som nezdary hodil za hlavu

Po senzačnej olympiáde v Riu, kde z pozície neskúseného nováčika obsadil piatu priečku, chcel hrať v tohtoročných pretekoch Svetového pohára (SP) prím. V nemilosrdnom seniorskom kajaku, kde je trest za každú drobnú chybičku krutý, však márne hľadal medailovú formu.

20.09.2017 12:30
Jakub Grigar Foto: ,
Jakub Grigar na olympijskej trati.
debata

Vodný slalomár Jakub Grigar (20) má ideálnu šancu, aby na blížiacich sa majstrovstvách sveta (23. 9. – 1. 10.) potvrdil potenciál. „Viem, že mám na viac,“ vraví rodák z Liptovského Mikuláša. V júli sa v Čunove stal majstrom sveta do 23 rokov, v celkovom poradí SP obsadil ôsmu priečku.

V roku 2017 vás čakali dva vrcholy. Prvý ste zvládli bravúrne – stali ste sa majstrom sveta do 23 rokov. Ako sa cítite pred druhým?

Veľmi sa naň teším. Pau je výborný kanál. Jazdí sa mi tam parádne a sedí mi. Pripravovali sme sa tam už viackrát. Na tejto rýchlej vode to nie je len o tvrdom pádlovaní, treba sa viac zamerať na techniku. Verím, že moju snahu pretavím aj do nejakého úspechu.

Ako hodnotíte tohtoročnú sezónu?

Nuž, keď sa na ňu pozriem triezvo, príde mi, že jediný kvalitný výsledok, ktorý som počas nej zajazdil, bol titul majstra sveta do 23 rokov v Čunove. Inak sa sezóna nevyvíjala podľa mojich predstáv. Iste, boli tam nejaké finálové štarty, ale v nich som nepredviedol to, na čo mám. Mám ešte jednu šancu na reparát, aby som celkový dojem zo sezóny vylepšil.

Existuje konkrétna príčina, prečo sa vám vo Svetovom pohári nedarilo tak, ako ste si želali?

Ťažko povedať. V kajaku je to vždy veľmi náročné, rýchle a tesné. Vo finále je desať lodí a všetky môžu bez problémov zdolať tie ostatné. Aj najmenšie chyby vás odsunú ďaleko od želaného pódia či víťazstva.

Pomohol by vám medailový výsledok z Pau dívať sa na rok 2017 vo svetlejších farbách?

Samozrejme, mnohé by som hodil za hlavu. Sú to najdôležitejšie preteky sezóny, veľmi by ma dobré umiestnenie potešilo. Veľa by to pre mňa znamenalo a na ostatné nezdary by som potom už nemyslel. Základný cieľ je, aby som ukázal celý potenciál. Ak to vyjde, malo by to stačiť na kvalitný výsledok.

Na olympiáde v Riu ste z pozície neznámeho pretekára vyleteli na piate miesto, v mladších kategóriách ťažko hľadáte konkurenciu. Ste typ pretekára, ktorý vie vyladiť formu na veľké podujatia?

To si nemyslím. Je pravda, že sa viem kvalitnými jazdami dostať do finále – vo Svetovom pohári, či práve v Riu – ale potom mi to nevyjde. Mal som síce dobré výsledky, ale keby som sa vyvaroval chýb, bolo by to v tých finále omnoho lepšie. Viem, že mám na viac a snáď to v Pau potvrdím.

Vodnoslalomársky šampionát na prelome septembra a októbra – nie je to podľa vás neskoro?

Možno bude trochu chladnejšie ako zvyčajne, ale máme teplé oblečenie, mali by sme to zvládnuť. Neprekáža mi, že sezóna trvá o dva týždne dlhšie ako zvyčajne. Francúzski organizátori pripravili aj viacero sprievodných akcií. Šampionát potrvá niekoľko dní, je spojený aj s vodným zjazdom, takže sa máme na čo tešiť. Rád by som sa naň šiel pozrieť.

Netešíte sa, že sezóna je už na konci a trochu si od divokej vody oddýchnete?

Zatiaľ na to nemyslím. Snažím sa svoju myseľ koncentrovať na najdôležitejšie preteky sezóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jakub Grigar #Pau