Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia sa nekonala. Slováci nepostúpili do štvrťfinále ME

Slovenskí mužskí reprezentanti nepostúpili na 34. majstrovstvách Európy v stolnom tenise družstiev v Luxemburgu (13. - 17. 9. 2017) do štvrťfinále, čo by bol ich historický úspech v ére samostatnosti.

15.09.2017 09:57
debata
Ľubomír Pištej v akcii. Foto: SITA, Peter Mažar
Ľubomír Pištej Ľubomír Pištej v akcii.

Po stredajšom senzačnom triumfe nad rakúskymi obhajcami titulu (3:2) vo štvrtok ťahali za kratší koniec najskôr so Slovincami (2:3), keď v rozhodujúcej piatej dvojhre nevyužil Ľubomír Pištej vedenie 10:7 a vzápätí aj niekoľko ďalších mečbalov. Vo večernom stretnutí Slováci prehrali aj s Portugalčanmi (1:3), čo v konečnom poradí B-skupiny elitnej Championship Division znamenalo 3. priečku.

Jediný bod Slovákov proti portugalským majstrom Európy z roku 2014 získal v úvodnej dvojhre Wang Jang, keď v dramatickej koncovke otočil duel s Marcosom Freitasom. Favorit v ďalších súbojoch už nezaváhal a potvrdil svoje prvenstvo v skupine.

„Napokon je z toho 3. pozícia, ale keď si pomyslím, ako málo chýbalo k postupu do elitnej osmičky, tak mi je aj za mojich hráčov smutno. Skutočne dali do toho všetko,“ poznamenal tréner Jaromír Truksa, ktorého zverenci budú v ďalšom priebehu ME 2017 hrať o 9. – 16. miesto a stále majú šancu dosiahnuť najlepšie umiestnenie mužského tímu (doteraz 14. post z ME 2003 v talianskom Courmayeuri). V piatok popoludní nastúpia od 16.00 h proti Poliakom.

Ženy Slovenska, ktoré na šampionáte účinkujú bez dvojice opôr Barbory Balážovej a Evy Ódorovej, po prehrách so Švajčiarkami (2:3) a Litovčankami (1:3) zabrali naplno. Zverenky trénerky Valentiny Popovovej si v dueli záverečného 3. kola E-skupiny Challenge Division (druhá najvyššia) poradili s Fínkami jednoznačne 3:0.

Slovenky sa k úspechu v boji o tretie miesto v skupine odrazili vďaka úspechu Evy Jurkovej v päťsetovom súboji Annikou Lundströmovou (3:2). Následne zvládla svoju úlohu aj Tatiana Kukuľková proti Anne Kirichenkovej (3:1) a slovenské dielo dokonala Lucia Truksová v konfrontácii s Annou-Sofiou Erkheikkiovou­ (3:0).

Slovenské stolné tenistky budú pokračovať na šampionáte v bojoch o 25. – 32. miesto, čo znamená, že skončia na tomto kontinentálnom podujatí najhoršie od vzniku SR (doteraz bol ich najhorším umiestnením 22. stupienok na ME 2008 v ruskom Petrohrade). Na úvod vyraďovacej časti ich čakajú v piatok od 13.00 h reprezentantky Bulharska.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME #stolný tenis #Ľubomír Pištej