Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbajú dôkazy. Prvých 95 prípadov dopingu ruských športovcov zamietli

Svetová antidopingová agentúra (WADA) zamietla 95 z prvých 96 dopingových prípadov, v ktorých figurujú ruskí športovci.

14.09.2017 12:13
doping, súd, kladivko Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Pochádzajú z vyšetrovania Richarda McLarena, ktorý na ne poukázal vo svojej správe, pričom proces mal byť v Rusku riadený štátom.

Predstavitelia WADA v 95 prípadoch konštatovali, že neexistujú dostatočné dôkazy. „Je to absolútne v súlade s prebiehajúcim procesom, úprimne povedané, nič neočakávané,“ povedal generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli a pokračoval: „Najprv sa riešili prípady, v ktorých existovalo najmenej dôkazov.“

McLaren „vytiahol“ vyše tisíc potenciálnych dopingových previnení, dokazovanie však bude podľa Niggliho veľmi obtiažne, pretože Rusi systematicky likvidovali vzorky a nekooperovali pri prehodnotení dôkazov.

„Je to tisíc mien, ale pre mnohých je jediné, čo McLaren má, že sú na jeho zozname,“ poznamenal Niggli a dodal: „Ak by bolo možné stíhať športovca na základe toho, že je na zozname, bolo by to skvelé. To však nie je realita. Tisícky vzoriek boli v Moskve zničené.“

Zverejnenie 95 mien prichádza s blížiacou sa uzávierkou rozhodnutia o účasti ruských športovcov na februárových zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu.

Dve komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) – jedna posudzuje individuálne prípady a druhá celkovú korupciu – podajú interné správy tento týždeň.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #WADA