Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volila aj Barteková. OH 2024 bude hostiť európska metropola

Olympijské hry v roku 2024 bude hostiť Paríž a tie o štyri roky neskôr sa uskutočnia v Los Angeles. Delegáti zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v peruánskej Lime v stredu formálne rozhodli v súlade s predpokladmi, keď sa priklonili k tzv. spojenej voľbe. Po jednohlasnej voľbe očakávané rozhodnutie slávnostne oznámil šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Volila aj slovenská členka MOV, strelkyňa Danka Barteková, ktorú v Lime sprevádzal generálny sekretár SOV Jozef Liba.

13.09.2017 20:16
debata
Počítačom vygenerovaný obrázok zobrazuje turnaj... Foto: SITA/AP
Olympic Bids Počítačom vygenerovaný obrázok zobrazuje turnaj v plážovom volejbale pod Eiffelovou vežou.

Pôvodne sa v hoteli Westin v Lime malo voliť len dejisko OH 2024. Ale keďže v hre zostali – rovnako ako predtým vo voľbách dejiska ZOH 2022 – len dvaja veľmi silní kandidáti (dejisko OH 1900 a OH 1924 Paríž, resp. dejisko OH 1932 a OH 1984 Los Angeles), prezident MOV Thomas Bach vyšiel s revolučným návrhom, že ak sa obe mestá dohodnú, MOV by v Lime mohol rozhodnúť o dejiskách dvoch OH naraz. A to sa aj stalo.

K dohode medzi predstaviteľmi oboch miest došlo už v júli na mimoriadnom 131. zasadnutí MOV v Lausanne. Paríž dostal právo usporiadať hry v roku 2024, čo znamená olympijský návrat do francúzskej metropoly presne po sto rokoch.

Do Los Angeles sa najväčší sviatok športovcov v letnom šate vráti po 44 rokoch a do Spojených štátov amerických po 32 rokoch od Atlanty 1996. USA sú najčastejšou hostiteľskou krajinou OH aj ZOH.

Počítačom vygenerovaný obrázok pre potreby... Foto: SITA/AP
Paríž OH 2024 Počítačom vygenerovaný obrázok pre potreby kandidatúry Paríža na usporiadanie OH 2024.

Stredajšia voľba dejísk OH 2024 a 2028 bola len formalita, čo potvrdzuje aj fakt, že namiesto pôvodne plánovaných deviatich hodín vyhradených na prezentácie kandidátov a voľby sa program tohto bodu zredukoval len na dve hodiny.

Namiesto zvyčajnej 45-minútovej prezentácie dostali obe mestá len 25-minútový priestor. Starostovia oboch miest Anne Hidalgová, resp. Eric Garcetti v nich čo najsrdečnejšie pozvali športovcov aj fanúšikov na oslavu mladosti, ľudskosti a športu.

„Verím, že toto dnešné rozhodnutie sa do histórie olympizmu zapíše ako jedno z najlepších a olympijské hry v Paríži a Los Angeles ako jedny z najúspešnejších,“ uviedol Thomas Bach krátko po voľbe dejísk OH 2024 a OH 2028.

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #OH 2024 #Paríž 2024