Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmenil šprint, aj keď behal ako kačica. Fenomén Johnson oslavuje päťdesiatku

Nosil zlaté tretry, prezývali ho Kačica a bol rýchly ako víchor. Americký šprintér Michael Johnson vybojoval počas svojej kariéry päť zlatých olympijských medailí a deväť titulov majstra sveta, okrem toho mu patrili svetové rekordy na dvojstovke a štvorstovke.

13.09.2017 11:30
debata
Michael Johnson na olympiáde v Atlante 1996. Foto: SITA/AP, MICHAEL PROBST
Michael Johnson Michael Johnson na olympiáde v Atlante 1996.

Aj keď o obe maximá a po jednom najcennejšom kove z OH i MS prišiel, stále je jedným z najslávnejších atlétov všetkých čias. V stredu 13. septembra oslavuje päťdesiatku.

Johnsona preslávil originálny vzpriamený beh s krátkymi krokmi, ktorými postavil na hlavu všetky teórie o ideálnom postoji. Keď sa ho novinári pýtali, či by nebol ešte rýchlejší, keby bežal ako ostatní, odpovedal: „V takom prípade by som sa zdržiaval niekde vzadu s nimi.“

Zbierku medailí zo svetových šampionátov odštartoval rodák z Dallasu v roku 1991 v Tokiu, kde vyhral dvojstovku. O dva roky neskôr v Stuttgarte prvýkrát triumfoval aj na dvojnásobnej trati, v Göteborgu si dokonca pripísal double. Na piatich svetových šampionátoch si vybojoval dovedna deväť titulov: štyri na štvorstovke, dva na dvojstovke a tri v štafete 4×400 m.

Darilo sa mu aj na olympijských hrách, odkiaľ si odviezol päť zlatých medailí. V Barcelone 1992 bol členom víťaznej štafety na 4×400 m, v Atlante 1996 ako prvý bežec v histórii kraľoval na tratiach 200 i 400 m a v Sydney 2000 vyhral 400 m i štafetu.

Z MS v Seville a z OH v Sydney americkú štafetu neskôr diskvalifikovali kvôli dopingu. „Viem, že tú medailu sme nevyhrali poctivo, nie je čistá. Aj keď to ťažké, vrátim ju Medzinárodnému olympijskému výboru, pretože ju nechcem. Cítim sa podvedený, zrazený a ponížený,“ uviedol Johnson ešte pred diskvalifikáciou po tom, ako sa jeho kolega zo štafety Antonio Pettigrew priznal k užívaniu nedovolených látok.

Svetový rekord zabehol osemkrát, jeho osobné maximá na dvojstovke i štvorstovke dlho nikto neprekonal. Kratšiu zo vzdialeností preletel v olympijskom finále v Atlante v čase 19,32 sekundy, lepší bol až po 12 rokoch fenomenálny Jamajčan Usain Bolt. Historicky najlepší výkon na štvorstovke 43,18 vydržal ešte o päť rokov dlhšie.

Michael Johnson so šprintérkou Allyson... Foto: SITA/AP, Jean-Christophe Bott
Michael Johnson, Allyson Felix Michael Johnson so šprintérkou Allyson Felixovou v júli 2017.

Dvojnásobný najlepší svetový atlét roka ukončil kariéru po Hrách v Sydney. Potom sa venoval komentovaniu atletických pretekov, písaniu stĺpčekov do novín či trénovaniu.

V roku 2007 otvoril v texaskom McKinney vlastné tréningové centrum, mal aj konzultačnú agentúru. Je druhýkrát ženatý, z prvého manželstva má syna Sebastiana.

„Som pyšný na to, že sa na mňa bude spomínať ako na športovca, ktorý posunul hranice možného. Všetci si mysleli, že je nemožné vyhrať na jednom podujatí dvojstovku aj štvorstovku, ja som to však dokázal a zapísal sa do histórie športu,“ povedal Johnson.

„Tvrdo pracujem na tom, aby som sa zdokonalil ako človek, otec, manžel aj manažér,“ dodal perfekcionistický milovník vína.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Johnson