Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trojicu športových legiend zobrazili na známke česko-slovenskej vzájomnosti

Poštovú známku zobrazujúcu tri česko-slovenské športové legendy - futbalistu Andreja Kvašňáka, hokejistu Václava Nedomanského a boxera Júliusa Tormu - vo štvrtok slávnostne inaugurovali v rámci výstavy Nájdi si svoje hobby! vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislava.

07.09.2017 22:51
debata
Poštová známku zobrazujúcu tri česko-slovenské... Foto: SITA, Štefan Laktiš
Známka, Andrej Kvašňák, Václav Nedomanský, Július Torma Poštová známku zobrazujúcu tri česko-slovenské športové legendy - futbalistu Andreja Kvašňáka, hokejistu Václava Nedomanského a boxera Júliusa Tormu.

Všetci traja spomenutí športovci symbolizujú česko-slovenskú vzájomnosť tým, že svetovú slávu získali v inom prostredí než vyrástli.

"Slovenská pošta vydáva každý rok známku z emisného radu šport. Najdôležitejšími námetmi sú svetové podujatia, najmä olympijské hry. V rokoch, keď sa nekonajú, máme možnosť prezentovať aj samostatné športové osobnosti. Keďže o rok bude sté výročie vzniku Československa, s ročným predstihom sme si chceli pripomenúť v rámci česko-slovenskej vzájomnosti športové osobnosti, ktoré sú pre súčasnú generáciu už málo známe,“ povedal Martin Vančo, vedúci odboru POFIS Slovenskej pošty.

Autorom ideového námetu a iniciátorom zrodu tejto poštovej známky je najznámejší zberateľ olympijských filatelistických exponátov na Slovensku Peter Osuský: „Mojou dlhoročnou snahou bolo pokryť biele miesta osobností slovenského športu v rokoch, keď sa nekonajú olympijské hry. Sériu sme začali Futbalistom storočia Jánom Popluhárom a pokračovali hokejovou brankárskou legendou Vladimírom Dzurillom. Kvašňák, Nedomanský i Torma majú spoločné, že pochádzajú ‚odniekadiaľ‘ a potili dresy na druhej strane republiky."

Košický rodák Kvašňák je v Sparte Praha podľa hlasovania fanúšikov Hráčom storočia klubu, Nedomanský z Hodonína sa preslávil v bratislavskom Slovane a Torma, ktorý sa narodil v Budapešti, prišiel do Československa ako repatriant a v nových farbách sa stal olympijským víťazom.

Autorom grafickej predlohy je akademický maliar Igor Piačka: „Mal som tú česť pri tejto známke pokúsiť sa kruh krásnej myšlienky, ale náročného zamerania, uzavrieť. Mojím zámerom bolo, aby na prvý pohľad bolo jasné, čo ktorý športovec robil. A keďže pošta mi umožnila rozšírený kupón, umiestnil som tam aj portréty každého z nich.“

K známke vyjde aj príležitostná poštová pečiatka, venovaná najlepšiemu strelcovi v histórii československej hokejovej reprezentácie Václavovi Nedomanskému (163 gólov).

debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Nedomanský #Andrej Kvašňák #Július Torma