Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Medaily pre Slovensko? Na OH možno čoskoro pôjdu i hráči počítačových hier

Násilné videohry určite na olympijských hrách nebudú, povedal prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach v rozhovore pre denník South China Morning Post.

29.08.2017 16:12
herná konzola, xbox, kinect, hra, počítačová... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Podľa neho je však možné uvažovať o zaradení hier napodobňujúcich športy, ak budú mať jasne dané a jednotné pravidlá. Či je reálne zaradiť počítačové hry už do programu olympijských hier v roku 2024 v Paríži, nie je teraz podľa Bacha možné odhadnúť.

Hranie počítačových hier na turnajoch je po celom sveta najmä medzi mládežou čoraz populárnejšie. Minuloročné majstrovstvá sveta v hre League of Legends sledovalo cez internet 43 miliónov fanúšikov a medzi hráčov sa na odmenách rozdelilo 6,7 milióna dolárov. Budúci rok sa esport predstaví na ázijských hrách a od roku 2022 je už dokonca zaradený aj medzi medailové disciplíny.

Šancu na zaradenie do olympijského programu majú len niektoré z nich. „Chceme bojovať proti diskriminácii a násiliu a propagovať mier medzi ľuďmi. To sa nezlučuje s videohrami, ktoré sú o násilí, explóziách a zabíjaní. A tam musíme urobiť jasnú čiaru,“ vyhlásil Bach.

Uvažovať sa však dá nad športovými hrami. „Ak niekto súťaží vo virtuálnom hraní futbalu alebo iných športoch, je to veľmi zaujímavé. Dúfame, že títo hráči potom naozaj podávajú športový výkon,“ povedal Bach.

Najväčšie úskalia vidí v malej organizovanosti herného priemyslu. „Musíte mať niekoho, kto zaručí, že títo športovci nebudú dopovať, že budú dodržiavať pravidlá a že budú rešpektovať jeden druhého,“ uviedol šéf svetového olympizmu.

Zaradenie videohier do programu OH 2024 nevylúčili parížski organizátori, aj keď ešte olympiádu nemajú oficiálne pridelenú. Bach to však považuje za predčasné komentovať. „Tieto diskusie prebiehajú. Bude to ešte trvať, pretože tento priemysel sa sám vyvíja. Je to úspešný priemysel, ale ešte nie je organizovaný,“ poznamenal.

Programom pre olympiádu vo Francúzsku sa bude MOV zaoberať po prvýkrát v roku 2019. Konečné rozhodnutie o jeho presnej podobe padne po hrách v Tokiu v roku 2020.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Paríž 2024