Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Pochybovačom sme zavreli ústa, svoju trénerku by som nemenil

Rozprávkovú atletickú sezónu zavŕšil štvrtým cenným kovom. Po marcovom striebre na halových majstrovstvách Európy v šprinte na 60 metrov, júlovom zlato-striebornom koncerte na ME do 23 rokov na 100 a 200 m, si na Taiwane v sobotu rozšíril medailovú zbierku o bronz.

27.08.2017 10:44
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko.
debata

Ján Volko (20) je na konci svojej štvrtej profesionálnej sezóny, v ktorej sa zaradil do európskej špičky a 15. miestom na augustových MS v Londýne na dlhšej trati nakukol medzi svetovú elitu. „Myslím si, že to určite nie je náhoda. Výsledky sú jasným dôkazom dobrej prípravy mojich trénerov,“ vraví rodák z Bratislavy.

Čo ste prežívali po dobehnutí do cieľa?

Veľmi sa mi uľavilo, lebo mám za sebou obe individuálne súťaže. Som neskutočne vďačný, že sa to podarilo. Moje výsledky na univerziáde hodnotím pozitívne. Už na sebe cítim aj únavu, takže sa aj teším, že sa moja sezóna pomaly končí.

Na stovke vám len tesne ušla medaila. Je bronz z dvojstovky náplasťou?

Som rád, že som získal medailu. Je to pre mňa prekvapenie, lebo pred pretekmi som odhadoval svoje možnosti na 5. – 6. miesto. Bol som po semifinále unavený. Panovali tu náročné podmienky, silný protivietor nám, šprintérom, narobil veľké problémy. Myslím si, že aj časy víťaza a aj ten môj by boli iné, keby nám fúkalo do chrbtov. Protivietor 3,8 m/s je naozaj silný, bežať kvalitné časy v takej fujavici je náročné.

Bolo to veľmi tesné finále. Po dobehu ste tušili, že by vám to mohlo na bronz stačiť?

Úprimne som dúfal, že by to mohlo vyjsť na štvrté či piate miesto. Nestihol som si presne pozrieť, kto kedy dobehol a ako to so mnou asi vyzerá. Po dobehnutí ma premohla úľava. Tešil som sa, že to mám za sebou. Cieľ – byť okolo 5. priečky – som splnil. Keď sa ukázalo, že z toho je medaila, veľmi som sa radoval.

Po návrate z Londýna ste spomínali, že sa na univerziádu tešíte a chceli by ste tam predviesť ďalší zázrak…

A to sa podarilo. Vzhľadom na to, čo všetko som v tejto sezóne absolvoval, je to skvelý výsledok. V celej sezóne som mal tri vrcholy, čo je extrémne veľa. Je obdivuhodné, že ma Naďka s Robom (tréneri Naďa Bendová a Róbert Kresťanko) a fyzioterapeutka Janka, dokázali tak skvele pripraviť. Odviedli kopec špičkovej práce. Kvôli nim mi forma vydržala až doteraz.

Väčšinou mávajú atléti jeden vrchol sezóny. Vy ste mali tri a všetky ste zvládli veľmi dobre. O čom to podľa vás svedčí?

Myslím si, že to určite nie je náhoda. Veľa ľudí hovorilo, že Naďka nevie, čo robí. Odsudzovali ju kvôli tomu, že nemá dostatok skúsenosti. Teraz sme pochybovačom zavreli ústa. Aj s Robom dobre vedia, ako ma špičkovo pripraviť a výsledky sú toho jasným dôkazom. Žiadny iní tréneri by nedokázali vygradovať moju formu tak, ako oni. Nikdy by som ich nevymenil.

Poplakala si trénerka Bendová po bronze?

Stretli sme sa až niekoľko minút po dobehnutí. Neviem to iste, musíte sa jej opýtať. (smiech) Podľa toho, ako vyzerala, by som si tipol, že nejaké slzy padli.

Ako hodnotila váš výkon?

Bola s tretím miestom spokojná. Videla na mne, že mi už nezostalo veľa síl.

Tešíte sa už na pokoj od pretekania?

Ešte ma čaká vrchol atletickej ligy a potom voľný september. Veľmi sa teším, i keď si myslím, že mi to bude chýbať. O to viac sa však budem tešiť na októbrové tréningy pred ďalšou sezónou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko