Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojkajak Gelle, Botek strieborný v K2 1000 m. Je to sen, teší sa Botek

Dvojkajak Peter Gelle, Adam Botek vybojoval striebornú medailu v disciplíne K2 1000 m na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v českých Račiciach.

26.08.2017 12:56
Peter Gelle, Adam Botek Foto: ,
Peter Gelle (vľavo) a Adam Botek.
debata

Slováci vo finále podľahli iba víťazným Srbom Milenkovi Zoričovi a Markovi Tomičevičovi. Bronz patrí Čechom Danielovi Havlovi a Jakubovi Špicarovi. Tridsaťtriročný Gelle a o 13 rokov mladší Botek vybojovali prvú medailu pre Slovensko na MS 2017 v Račiciach.

Skúsený Peter Gelle obetoval singlovú tisícku na MS, lebo tušil, že novozložený dvojkajak s mladíkom Adamom Botekom môže priniesť veľký výsledok. Finále v K2 1000 m sa jazdilo ako posledná disciplína predpoludňajšieho sobotného bloku a Slováci v prvej časti pretekov šetrili silami. Gelleho taktika útočiť z posledného miesta sa ukázala ako úspešná. Ešte v polovici trate bol slovenský dvojkajak vzadu, ale postupne sa posúval vpred. Najprv to vyzeralo na boj o tretie miesto, ale drvivým záverom sa Gelle s Botekom predrali na výslednú druhú priečku. Reálne nemali iba na suverénnych Srbov, ktorí dominovali s vyše dvojsekundovým náskokom.

Dvojica, ktorá sa posadila do spoločnej lode len niekoľko týždňov pred majstrovstvami sveta, dosiahla nečakaný úspech. "Jazdím roky, ale nikdy som necítil, že by to išlo takto super. Po päťstovke sme nepustili favoritov dopredu extra ďaleko. Po polovici trate to bolo trochu kostrbaté, pred dvojstovkou som však vedel, že ešte vieme vypáliť. Našťastie, v Adamovi som našiel parťáka, ktorý tiež vie ísť posledných 200 metrov. Videli ste, dokážeme ‚dať‘ veľmi silný finiš. Adam tlačil ako divý. Už sme iba čakali, kde je cieľ. Je to super, fantázia. Neverím tomu,“ vravel pár minút po skončení pretekov prešťastný Peter Gelle.

Ani Adam Botek nechcel veriť, čo sa im podarilo: "Je to sen. Počítal som s tým, že by sme mohli skončiť do prvej šestky. Dúfal som, že by z toho mohol byť bronz, ale druhé miesto, s tým som naozaj nerátal. Som rád, že nám vyšiel záver, chvalabohu, na poslednej dvojstovke sme dobrí. Loď sa nám na nej veľmi dobre rozbehla, videli sme, že Nemci nevládzu. Poslednú stovku som už ani ja nevládal. Modlil som sa, aby sme to vydržali do cieľa. Som rád, že nám to vyšlo.“

Peter Gelle získal do zbierky tretiu medailu z majstrovstiev sveta, z toho druhú striebornú. Zlatý bol v Szegede 2011 rovnako v dvojkajaku na 1000 m, ale s Erikom Vlčekom. Medailovou bilanciou 1–2–0 sa v historickom poradí najúspešnejších slovenských kanoistov zo svetových šampionátov vyrovnal Róbertovi Erbanovi na 6. mieste. Lídrom je suverénne Erik Vlček s 10 zlatými, 2 striebornými a 3 bronzovými medailami z MS. Gelleho partner z aktuálne strieborného dvojkajaka Adam Botek vybojoval svoju prvú medailu z vrcholného podujatia v seniorskej kategórii.

Výsledky – A-finále, sobota:

MUŽI
K2 1000 m: 1. Milenko Zorič, Marko Tomičevič (Srb.) 3:08,647, 2. Peter Gelle, Adam Botek (SR) 3:10,725, 3. Daniel Havel, Jakub Špicar 3:10,853, 4. Tibor Hufnágel, Róbert Ilyés (Maď.) 3:12,053, 5. Marcus Gross, Max Hoff (Nem.) 3:12,786, 6. Francisco Cubelos, Iňigo Peňa (Šp.) 3:12,797

Vlček, Linka na 4. mieste v K2 500 m

Slovenský dvojkajak Erik Vlček, Tibor Linka obsadil 4. miesto vo finále disciplíny K2 500. Majstrami sveta sa stali Španieli Marcus Walz, Rodrigo Germade (1:27,979), ktorí viedli od úvodných metrov. Striebro patrí Maďarom a bronz Bielorusom. Slováci za víťazmi zaostali o 1,889 s, za bronzom iba o 350 tisícin.

Najúspešnejší kajakár slovenskej histórie Erik Vlček zatiaľ nepridal do zbierky 16. medailu zo svetových šampionátov (bilancia 10–2–3).V Račiciach bude mať ešte jeden pokus ako člen štvorkajaka v K4 500 m.

„V silnej konkurencii sme sa nestratili. Bolo to veľmi vyrovnané. Máme zmiešané pocity, z jednej strany spokojnosť, na druhej mrzí ten kúsok k tretiemu miestu. Prvý pokazený štart rozhodil nielen nás, ale aj ostatných. Našťastie sme neboli napomínaní. Štartový rozhodca potom trocha zmenil povel, urýchlil to, blok padol trocha rýchlejšie. Možno nás to trocha prekvapilo. Potom sa už išlo dobre, vrátane záveru. Štart sme však mohli mať o čosi rýchlejší,“ zhodnotil Erik Vlček.

Jeho „parťák“ Tibor Linka dodal: „Nepodarilo sa to na medailu, myslím si však, že aj štvrté miesto je pekné umiestnenie. Niekto musí byť štvrtý, piaty aj posledný. Urobili sme všetko, čo sme mohli, hanbu sme si nespravili. Momentálne to stačilo na toto.“

Výsledky:

MUŽI
K2 500 m: 1. Marcus Walz, Rodrigo Germade (Šp.) 1:27,979 min, 2. Sándor Tótka, Bence Nádas (Maď.) 1:29,107, 3. Vitalij Belko, Roman Petrušenko (Biel.) 1:29,518, 4. Erik Vlček, Tibor Linka (SR) 1:29,868, 5. Guillaume le Floch Decorchemont, Sébastien Jouve (Fr.) 1:29,963. 6. Vladislav Blincov, Oleg Gusev (Rus.) 1:30,191

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gelle #Adam Botek