Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Scenár ako z Hollywoodu. Ring duní päsťami a dolármi

Pre niektorých okázalá fraška. Pre iných očakávaný súboj desaťročia. Boxerský ťahák Floyd Mayweather vs. Conor McGregor znesie rôzne prívlastky. Nepôjde v ňom o titul majstra sveta či opasok prestížnej organizácie.

26.08.2017 12:40
Floyd Mayweather, Conor McGregor Foto: ,
Floyd Mayweather (vľavo) a Conor McGregor na tlačovej konferencii pred ostro sledovaným boxerským duelom v Las Vegas.
debata (1)

Jedno je však isté – bez ohľadu na výsledok si obaja borci rozdelia minimálne 300 miliónov amerických dolárov. Na fanúšikov čaká jeden z najlukratív­nejších zápasov všetkých čias.

Legenda vs. veľká huba

V sobotu pred polnocou, resp. v nedeľu ráno európskeho času, sa v Las Vegas proti sebe postavia dvaja špičkoví bojovníci. Američan Mayweather, šampión v piatich kategóriách naprieč divíziami, vo svojej kariére ani raz neprehral, má skvelú bilanciu 49:0. Ak zdolá aj McGregora, odskočí od legendárneho Rockyho Marciana a jediný bude mať 50 triumfov bez prehry.

Naposledy boxoval pred dvoma rokmi, na body zdolal krajana Andreho Berta. Ohlásil koniec kariéry s tým, že chce odísť na vrchole. Potom sa však ozval McGregor. O jedenásť rokov mladší, drzý a sebavedomý Ír. Najväčšia hviezda UFC (Ultimate Fighting Championships), čoraz populárnejšej série v miešaných bojových umeniach (MMA). V športe, v ktorom sú okrem pästí dovolené kopy, hmaty a údery (takmer) všetkého druhu.

McGregor vlani zdolal Eddieho Alvareza a stal sa prvým bojovníkom UFC s titulmi šampióna v rozdielnych hmotnostných kategóriách. Keď pred štyrmi rokmi vo svojej premiére medzi profíkmi knokautoval Marcusa Brimageho, dostal za zápas a bonus za k. o. 76 000 dolárov. Teraz ho čaká miliónový súboj s Mayweatherom. Bojovať sa bude podľa pravidiel boxu v kategórii ľahkej strednej váhy.

Tréning McGregora a Mayweathera

Megaduel dohadovali oba tábory dva roky. Mnohí nechceli veriť, že sa vôbec môže uskutočniť. Jeden z najlepších pästiarov všetkých čias proti „veľkej hube" z MMA, ktorá v profiboxe nemá šancu na úspech, vraveli.

„Neberiem ten duel vážne," odkázal Lennox Lewis, bývalý šampión v ťažkej váhe. Slovo však dalo slovo a zrazu bol na svete dátum atraktívnej bitky. Prípravu oboch borcov sprevádza veľký záujem médií, verejnosť bažila po záberoch. A ostrých slovách.

„Nech sa modlí za svoju váhu a únavu. To je jediné, čo robí. Modlí sa však k novému boxerskému Bohu," vyhlásil McGregor. Spoločne absolvovali turné. V snahe nahnať čo najväčší počet televíznych divákov, ktorí si prenos v HD kvalite kúpia za 100 dolárov, usporiadali v Los Angeles, Toronte, New Yorku a Londýne otvorené tlačovky. Tam si nadávali, urážali navzájom seba a svoje rodiny, odkazovali si smelé vyhlásenia.

Jednoznačný favorit

Podľa väčšiny expertov, ale i laikov, je jasným favoritom Američan. Má síce 40 rokov, už nie je taký rýchly ako niekedy, ale stále je to on, podľa pravidiel koho bude duel prebiehať. V boxerskom ringu si na neho trúfali viacerí. Neuspeli ani takí borci, akými sú Oscar de la Hoya či Manny Pacquiao.

„Keď dostane zásah, pochopí, že je to niečo úplne iné ako v športe, na ktorý je zvyknutý," odkázal Mayweather sokovi.

Američan je povestný defenzívnym štýlom. Nerozdáva veľa úderov, ešte menej ich však prijíma. Poľahky by mal zvíťaziť. Najtipovanejším výsledkom v stávkových kanceláriách je jeho víťazstvo na body.

Boxerský súboj Floyd Mayweather vs. Conor... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Mayweather, McGregor Boxerský súboj Floyd Mayweather vs. Conor McGregor sa uskutoční v sobotu 26. augusta v Las Vegas.

Lenže, i keď nikdy neboxoval profesionálne, McGregor nie je začiatočník. Bol to práve box, ktorý ho dotiahol k bojovým umeniam. Začínal s ním na dublinskom predmestí Crumlin, ako kouč ho viedol legendárny írsky boxer Phil Sutcliffe.

„Vyrastal som ako boxer, stále je to vo mne. A všetkým to ukážem. Najmä Mayweatherovi," tvrdí McGregor. Jeho výhodou môže byť moment prekvapenia, väčšia výdrž, ale aj fakt, že vie plynulo striedať boxerské štýly.

Bude to veľká šou podľa holywoodskeho scenára. Outsider s minimálnymi šancami vyzve veľkého šampióna. Očakávanú bitku môžu slovenskí fanúšikovia sledovať v priamom prenose na TV Dajto či Nova Sport 1 (nedeľa, 5.30 SELČ).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #box #Floyd Mayweather #Conor McGregor