Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Tarrom sa mu už nesedelo dobre. Vlček pôjde v K2 s Linkom

Rád by si vylepšil výnimočnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta (10x zlato, 2x striebro a 3x bronz). Na šampionáte rýchlostných kanoistov v Račiciach (oddnes do nedele) na to bude mať príležitosť dvakrát.

24.08.2017 07:00
štvorkajak SR Foto: ,
Úspešný štvorkajak SR: Denis Myšák, erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka
debata

Erik Vlček (35) sa predstaví vo štvorkajaku na 500-metrovej trati i v neolympijskej disciplíne K2 500.

„Na šampionát sa teším. Striebro z majstrovstiev Európy v K4 nás povzbudilo, radi by sme naň nadviazali aj v Račiciach. Najviac ma však teší, že v nedeľu už máme po sezóne,“ smeje sa skúsený kajakár.

Cítite pred vrcholom sezóny správnu formu?

Cítime sa dobre. Na tréningoch vidieť, že sme urobili na 500-metrovej trati pokrok. No je to nevyspytateľná disciplína, veľmi rýchla, stačí malá chyba všetko sa môže pokaziť. Súperi tiež tvrdo pracovali. Sám som zvedavý, kto bude mať akú formu a ako nám to pôjde.

Ako sa prejavila zmena olympijskej disciplíny v príprave?

Vedeli sme, že oproti lodiam, kde budú sedieť aj šprintéri z 200-metrovej trate, budeme strácať najmä na štarte. Preto sme sa snažili zlepšiť najmä štarty, prechody do rýchleho tempa a aby sme sa cítili komfortne aj vo vysokých obrátkach. Jednoducho, pracovali sme na tom, aby sme boli rýchlejší.

Nastali veľké zmeny v posádkach štvorkajakov?

Štartovku som ešte neštudoval, ale viem, že Nemci budú mať určite lepšiu posádku ako na ME. Tam im totiž ochorel háčik. Španieli tam majú jedného chlapa, ktorý je lepší na 200-ke, ale česká, maďarská ani ruská posádka sa nemenili.

zľava Tibor Linka, Denis Myšák, Erik Vlček,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Linka, Myšák, Vlček, Tarr zľava Tibor Linka, Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr.

Aký je váš cieľ v hlavnej olympijskej disciplíne?

Vystúpenie na ME nás povzbudilo. Videli sme, že sme dostatočne rýchli aj na 500-metrovej trati a nestratíme sa. Keď nám to sadne, môže z toho byť aj medaila. Do Račíc ideme s vyššími ambíciami než predtým do Plovdivu. Medaila by bola super, ale aj keď budeme v šestke, nemáme sa za čo hanbiť. Ono vždy záleží aj na tom, ako sa k danému umiestneniu dostanete. Ak skončíme šiesti, lebo pokazíme jazdu, človeka to hnevá. Niekedy sú však súperi jednoducho lepší a vtedy prijmete aj šiestu priečku ľahšie. No dúfam, že neskončíme šiesti, ale vyššie.

Môžete si trúfať na medailu aj v K2 s Tiborom Linkom?

Cítime sa dobre aj v debli, na tréningoch nám to išlo celkom dobre, ale vôbec nemáme skúsenosti z pretekov vo svetovej konkurencii. Spoločne sme ešte neabsolvovali ani jeden medzinárodný štart, ťažko teda odhadovať ambície len z pocitov v tréningu. No ak nám to sadne, aj môžeme urobiť pekný výsledok.

Pred troma rokmi ste s Jurajom Tarrom získali na MS dva tituly v kádvojke. Prečo prišlo k zmene?

S Ďurom sa nám bohužiaľ nesedelo v lodi dobre. Podnet vyšiel od nás. Skúšali sme rôzne kombinácie a tieto dvojice sa javili najlepšie. Úprimne – myslel som si, že Ďuro s Denisom (Myšákom) budú lepší. Prekvapilo ma, že sme nad nimi na kvalifikačných pretekoch vyhrali a vybojovali si účasť na MS.

Ako je možné, že ste boli najlepší na svete a zrazu vám to spolu nejde?

Venujem sa kanoistike od siedmich rokov a tiež tomu nerozumiem. Rok sedíme v kajaku rovno a ďalší sa nevieme vyrovnať tak, aby sme šli rovno. Viac síl nám potom odchádzalo do vyrovnávania, namiesto toho, aby sme ich dávali do pádlovania. Už pred olympiádou sme mali tento problém. Snažili sme sa to riešiť, dávali sme si čosi pod seba na jednu stranu či druhú, ale nič nefungovalo. Tak sme to zabalili.

Tibor Linka (vpravo) s Jurajom Tarrom. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Linka, Tarr Tibor Linka (vpravo) s Jurajom Tarrom.

Linka si už na Vlčeka zvykol

Už od mládežníckych kategórií jazdil Tibor Linka debla s rovesníkom Denisom Myšákom. Pred dvoma rokmi, hoc bez väčších skúseností, skvele vhupli aj do štvorkajaka.

Po titule majstrov sveta získali vlani na olympiáde v Riu striebro. I teraz majú na majstrovstvách sveta v Račiciach vysoké ambície. Linka sa okrem K4 predstaví aj v K2, nie však s Myšákom.

„Priznám sa, že dôvod ani presne neviem. Asi to vyšlo od trénera,“ tvrdí 22-ročný Šamorínčan. „Nejde sa nám spolu zle. Samozrejme, každú zmenu v lodi človek pocíti. Najmä, keď s niekým jazdíš viac rokov. No spolupráca s Erikom vyzerá celkom dobre,“ dodáva urastený kajakár.

Hoci K2 500 je pre oboch doplnková disciplína a sústredia sa najmä na štvorkajak, Linka priznáva, že si túto kombináciu rád vyskúša. „Venovali sme sa aj deblu, ale nie príliš. Priorita je štvorkajak. Je fajn, že pôjdeme na MS dve disciplíny,“ hovorí Linka.

Úspešný štvorkajak SR: Denis Myšák, Erik Vlček,... Foto: Pravda, Luboš Pilc
K4 štvorkajak SR Úspešný štvorkajak SR: Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka

Príprava na vrchol sezóny v káštvorke podľa neho prebehla takmer ideálne. „Splnili sme všetko, čo sme si naplánovali. Cítime sa dobre. Uvidíme, na čo to bude stačiť. Ťažko vopred hádať umiestnenie, keďže ide o prvé MS na polovičnej trati. Cieľ je jasný, chceme skončiť čo najvyššie,“ naznačuje nevypovedané medailové ambície.

Okrem káštvorky by mohli zo slovenských lodí v Račiciach atakovať najvyššie priečky kádvojky – Vlček s Linkom na 500 m i Gelle s Botekom na olympijskom kilometri. Finálové ambície má i kanoista Rusnák na tisícke či kajakárka Mládková na 200-ke.

Okrem slovenskej špičky dostane šancu aj nastupujúca generácia – mladé kanoistky i talentovaní kajakári do 23 rokov. Zaujímavou kombináciou je spojenie trojice mladíkov Nemček, Fraňa, Baláž s oveľa skúsenejším Jakubíkom, ktorý sa predstaví aj v najprestížnejšej disciplíne K1 1000.

Slováci na MS v Račiciach

Ivana Mládková (K1 200 m a 500 m), Gabriela Ladičová (C1 200), Lucia Valová, Hana Mikéciová (C2 500), Miroslav Zaťko (K1 200 a K2 200) , Ľubomír Beňo (K2 200), Gábor Jakubík (K1 1000 a K4 1000), Peter Gelle (K1 500 a K2 1000), Adam Botek (K2 1000), Martin Nemček, Milan Fraňa, Samuel Baláž (K4 1000), Erik Vlček, Tibor Linka (K2 500, K4 500), Denis Myšák, Juraj Tarr (K4 500), Marek Krajčovič (K1 5000), Matej Rusnák (C1 500 a 1000), Vincent Farkas (C1 5000).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štvorkajak #Erik Vlček #K4 #Tibor Linka