Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gatlin sa ospravedlnil za dopingové hriechy. Reakcie ľudí ho veľmi zasiahli

Majster sveta na stovke Justin Gatlin sa verejne ospravedlnil za dopingové prehrešky, kvôli ktorým na neho diváci bučali na svetovom šampionáte v Londýne.

22.08.2017 12:24
Justin Gatlin Foto: ,
Justin Gatlin pózuje so zlatou medailou z MS v Londýne.
debata

V rozhovore pre britskú televíznu stanicou ITV pripustil, že reakcie fanúšikov na MS sa ho dotkli. Tridsaťpäťročný Američan tam po dvanástich rokoch od triumfu na šampionáte v Helsinkách získal druhej svetovej zlato na stovke.

Prvý dopingový trest udelili Gatlinovi v roku 2001 za prípravok, ktorý užíval od detstva kvôli poruche pozornosti. Medzinárodná atletická federácia IAAF ho preto čoskoro omilostila a uznala, že Gatlin nepodvádzal.

V roku 2006 sa v Gatlinovom tele našli stopy zakázaného anabolického testosterónu. Šprintér tvrdil, že bol obeťou sabotáže, masér mu nepovolenú látku vmasíroval do nohy. Vzhľadom na okolnosti prvého priestupku nedostal doživotný dištanc, ale iba osemročný trest, ktorý mu neskôr znížili na polovicu.

Američan sa vrátil na trať, ale v súbojoch so svetovým rekordérom Usainom Boltom ho vnímali ako negatívneho hrdinu. Publikum na majstrovstvách sveta v Londýne povzbudzovalo prakticky všetkých športovcov, ale na Gatlina tribúny bučali.

Šprintér sa teraz verejne ospravedlnil. „Ak chcú oficiálne ospravedlnenie, tak sa ospravedlňujem, je mi to ľúto. Milujem tento šport, preto som sa vrátil a skúsil behať najlepšie, ako to dokážem. A preto som tvrdo pracoval, aby som napravil svoje chyby,“ povedal v rozhovore pre ITV.

Pripomenul, že pred niekoľkými rokmi poslal medzinárodnej federácii IAAF ospravedlňujúci list. Negatívne reakcie londýnskych divákov ho zaboleli. Najmä keď si preberal zlatú medailu na pódiu.

„Bolelo to, pretože tam nie som kvôli sebe, ale pre svoju krajinu, pre svojich fanúšikov. Neurobil som to pre seba. Bučanie možno smerovalo na moju osobu, ale na stupňoch víťazov som stál pre ľudí, ktorí ma milujú a pre moju krajinu, ktorú milujem,“ povedal olympijský šampión z Atén 2004.

Keď sa vrátil po dopingovom treste, musel sa vyrovnávať s tým, čo si o ňom ľudia myslia. Bol by rád, keby ho rešpektovali a uznali, že tvrdo pracuje ako ktokoľvek iný. To sa však nestalo.

„Nedokázal som sa sústrediť na bežeckú kariéru, pretože ma zožierali úvahy o tom, čo si o mňa ľudia myslia a ako ma súdia. Naozaj som sa musel začať koncentrovať iba na beh a nechať svoj prirodzený talent, aby hovoril sám za seba,“ spomínal.

Vo štvrtok čaká Gatlina finále Diamantovej ligy v Zürichu.

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Justin Gatlin