Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som si vedomý sily našich argumentov, tvrdí Tóth

Pôsobil trochu nepokojne. Ako človek, ktorý je v novej situácie a nevie, čo ho čaká. V čase, keď Francúzi oslavujú návrat chodeckého svetového šampióna Yohanna Diniza do vlasti, jeho predchodcu na tróne pre majstra sveta spred dvoch rokov v Pekingu Mateja Tótha (34) v utorok vypočúvala Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) kvôli nezrovnalostiam v biologickom pase.

16.08.2017 05:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth prichádza na zasadnutie disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (SAZ)
debata (4)

Úsmevom olympijský šampión šetril. „Opakujem, že aj napriek množstvu dopingových kontrol – bolo ich vyše sto – nikdy u mňa nezistili žiadnu zakázanú látku. Som optimista,“ vravel na tlačovej konferencii – a prvýkrát sa doširoka usmial.

Komisia zatiaľ o jeho vine či nevine nerozhodla. Mala by tak urobiť v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov.

O verdikte

Keďže disciplinárka ešte definitívne nerozhodla a skúmanie prípadu naďalej pokračuje, nemôžem zatiaľ objasniť všetky detaily. V nadväznosti na už známe informácie však môžem potvrdiť, že sme s mojím právnym zástupcom predložili argumenty na moju obhajobu, ktoré odborne a jasne vysvetľujú dôvod odchýlky v mojom biologickom pase a vyvracajú akékoľvek podozrenie z užívania zakázaných látok alebo metód. Som rád, že nezaznel verdikt, ktorý by ma hneď trestal alebo usvedčoval. Považujem to za prvé dôležité víťazstvo, i keď ešte nie je konečné. Je pozitívne, že ďalšie fakty, ktoré sme predložili, dala komisia na ďalšiu analýzu. Som si vedomý sily našich argumentov. Verím, že experti, ktorých komisia osloví, budú mať rovnaký názor ako moji.

O obhajobe

Spis s našimi argumentmi má 25 príloh a 250 strán. Je v nich sedem expertných stanovísk odborníkov z oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín sveta. Aby som dokázal svoju nevinu, aj po tejto rozsiahlej dokumentácii a podrobných vyšetreniach, ktoré som už absolvoval, som pripravený podrobiť sa ďalším lekárskym testom a analýzam, ak to bude vyžadovať disciplinárka, Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) alebo Svetová antidopingová agentúra (WADA). Opakujem, že IAAF a WADA aj napriek množstvu dopingových testov (počas mojej kariéry ich bolo vyše sto) u mňa nikdy nezistili žiadnu zakázanú látku. Všetky obvinenia či podozrenia voči mojej osobe odmietam. Vznikli len na základe štatistických odchýlok, ktoré neprihliadajú na moju individuálnu variabilitu a okolnosti, ktoré odberom predchádzali.

Matej Tóth po vypočutí disciplinárnou komisiou... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Matej Tóth Matej Tóth po vypočutí disciplinárnou komisiou Slovenského atletického zväzu.

O pocitoch

To najťažšie je už za mnou, bolo to obdobie, keď sme museli všetky argumenty dať dokopy. Nebolo to jednoduché. Stálo nás to veľa úsilia, nehovoriac o ťažko skúšanej psychike. Je to do istej miery aj pocit spokojnosti či úľavy, že argumenty a dôkazy sú kvalitné a dobre vystavané. Priznám sa, že si neviem predstaviť odborníka, ktorý by ma na základe týchto faktov považoval za vinného. Som v stave optimizmu a pozitívnej energie. Uvedomujem si však, že cesta k oslobodeniu je ešte dlhá.

O boji za princípy

Vždy som sa počas mojej kariéry snažil konať a vystupovať čestne a fair play. Zrazu niekto moje zmýšľanie nabúral kvôli štatistickým odchýlkam a obvinil ma z niečoho, proti čomu som celý život bojoval. Vnímam to ako útok na princípy výchovy mojich rodičov i môjho presvedčenia. Práve preto je to náročnejší boj. Tu už nejde len o šport. Ja už mám toľko rokov, že aj keby som skončil s kariérou, nebudem si búchať hlavu o stenu, že som stratil šancu na desaťročie kariéry. Celý život niečo budujem a fungujem na istých princípoch a niekto to chce napadnúť.

O prezumpcii neviny

Môj právnik mi hovoril, že je najťažšie obhajovať nevinného. Keď je niekto vinný, viete, z čoho ho treba vysekať. My momentálne dokazujeme niečo, čo sa nestalo. Je to náročné, ale myslím si, že sme to faktograficky podložili. Bohužiaľ, také sú pravidlá. Celý život sa nejakými riadim a musím ich rešpektovať aj teraz. Je nemysliteľné, aby som svoju obhajobu postavil na útočení na systém fungovania biologických pasov. To nie je priechodné. Moje argumenty dokonale vysvetľujú, čo spôsobilo odchýlku v biologickom pase.

O porovnaní chôdze a obhajoby

Všetko je o príprave. Na päťdesiatku som vždy dobre pripravený, nikdy ju nevnímam ako nejaké utrpenie. Je to niečo, čo ma napĺňa a baví. Spôsobuje mi to skôr radosť ako bolesť. Dokazovanie neviny je však pre mňa nová skúsenosť. Aj tu sa sa však potvrdilo, že ak človek poctivo maká, argumenty sú kvalitné a stoja za to.

Matej Tóth po vypočutí disciplinárnou komisiou... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Matej Tóth Matej Tóth po vypočutí disciplinárnou komisiou Slovenského atletického zväzu.

O financiách

Príde čas, keď budem musieť zložiť účty (smiech). Momentálne je predčasné sa k celkovej sume, ktorú som musel investovať do kvalitnej obhajoby, vyjadrovať.

O atletike

Pred pár týždňami by som povedal, že s ňou nechcem mať nič spoločné a končím. Hlava mi však trochu vychladla a nechala si rozhodnutie na neskôr. Svetový šampionát v atletike som sledoval, čo je prvý dobrý signál. Atletika je krásny šport.

O Dinizovi

Gratuloval som mu, podal fantastický výkon. Išiel neskutočne a potvrdilo sa, že keď je v top forme a preteky mu sadnú, je náročné ho zdolať. Sú aj hypotézy, aké by to bolo, keby sme tam boli jeho súpermi ja alebo Austrálčan Jared Tallent…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #IAAF #Slovenský atletický zväz