Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Áno, som žena, tvrdí Semenyová. A chce prekonať svetový rekord

Znelo to úplne inak ako na lanskej olympiáde v Riu. Tam bolo reakcií a otázok na jej pohlavie či orientáciu až príliš. Nevyrovnávala sa s tým najlepšie. Vrátila sa však vo veľkom štýle a ešte silnejšia ako predtým.

15.08.2017 19:13
Caster Semenyová Foto: ,
Caster Semenyová oslavuje triumf vo finále behu na 800 m na MS v Londýne.
debata (3)

Caster Semenyová potvrdila na svetovom šampionáte v Londýne skvelú formu. V premiére na vrcholnom fóre ako bežkyňa na 1500 m získala vďaka výbornému finišu bronz, na osemstovke rozdrvila konkurenciu a získala tretí titul majsterky sveta. Jej ďalší cieľ? Vymazať československú rekordérku a držiteľku svetového maxima (1:53,28 min) Jarmilu Kratochvílovú z historických tabuliek.

Neférové preteky?

Budúcnosť Semenyovej je však neistá. Jej hladina mužských hormónov je vysoká, prvýkrát ju dopodrobna skúmali po nečakanom zlate na 800 m na MS 2009 v Berlíne. Musela vtedy podstúpiť sériu testov pohlavia. Po ich absolvovaní mohla ďalej pretekať so ženami, čo niektoré jej súperky nezvládali najlepšie.

„Pre mňa to nie je žena. Je mi ľúto ostatných pretekárok. Behať s ňou nie je fér,“ vravela Talianka Elisa Cusmaová.

Ešte ďalej zašiel vo svojom odmietavom postoji šéftréner českej atletickej reprezentácie Tomáš Dvořák. „Nepáči sa mi to. Tieto atlétky majú výhodu. Robia sa štúdie, ktoré dokazujú, že majú 1,8 až 4,5-percentné zvýhodnenie oproti ostatným. Nech im urobia samostatnú súťaž alebo nech behajú s mužmi. Keby sa ma niekto opýtal, čo s tým robiť, poradil by som mu, aby jej zakázal štartovať medzi ženami,“ hneval sa bývalý desaťbojár pre isport.cz.

Semenyaová si na berlínskom olympijskom štadióne zlepšila osobné maximum o neuveriteľných 8 sekúnd.

„Bola som vystavená neoprávnenému a nepríjemnému preskúmaniu najintímnejších a najprísnejších detailov mojej bytosti. Boh ma stvoril takú, aká som a rešpektujem samú seba. Môžem však pretekať a to je podstatné,“ vravela vtedy osemnásťročná tínedžerka Semenyaová pre Daily Mail.

Podstúpila hormonálnu terapiu

Osem rokov od jej prvého triumfu na svetovom šampionáte a pár dní po jej treťom sa znovu otvorila téma, či môže súťažiť medzi ženami. Testy po víťaznom Berlíne ukázali, že Semenyaová je hyperandrogénna – jej telo produkuje nadmerné množstvo testosterónu.

Keďže podstúpila hormonálnu terapiu, bolo jej umožnené súťažiť. Zároveň Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) stanovila pravidlá pre ženy limit 10 nanomolov testosterónu na liter krvi. Ak by tento limit pretekárky prekračovali, museli by sa liečiť alebo ísť na operáciu.

Pred dvomi rokmi pravidlo napadla Dutee Chandová. Telo indickej národnej rekordérky v šprinte na 100 metrov taktiež produkuje nadmerné množstvo testosterónu. So svojím prípadom uspela, športová arbitráž v Lausanne účinnosť pravidla pozastavila a dala IAAF dvojročnú lehotu, aby dodala ďalšie dôkazy o zvyšovaní výkonnosti vďaka testosterónu.

Okolo Chandovej prípadu bolo doteraz ticho, ale čas na vyriešenie jej sporu sa kráti a jeho výsledok môže výrazne ovplyvniť kariéru Semenyovej. Tá sa však týmito dohadmi nemieni zaoberať.

"Nemám čas na nezmysly. Som žena a atlétka. Je to ich biznis, nie môj. Nemyslím na to, čo príde za osem mesiacov. Premýšľam krátkodobo. Mojím ďalším cieľom je prekonať svetový rekord. Potrebujem sa dostať pod hranicu 1 minúty a 55 sekúnd. To si vyžiada ešte veľa tréningu.

Čakajú ma olympiáda, majstrovstvá sveta aj Hry Commonwealthu, takže tam budem mať priestor na rekord zaútočiť," uzavrela Semenyová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike #Caster Semenyaová