Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kajakár Botek: Peťo ma zaskočil. Jasné, že som hneď súhlasil

Len druhý rok jazdí v kategórii do 23 rokov, skrýva sa v ňom však veľký potenciál. Aj preto si ho ostrieľaný Peter Gelle vybral za partnera do kádvojky na olympijský kilometer.

15.08.2017 12:00
Adam Botek, Peter Gelle Foto:
Adam Botek (vľavo) už druhý týždeň zaberá s Petrom Gellem v Trenčíne.
debata

„V lodi nám to celkom ide. Nečakal som, že sa mi s ním bude jazdiť tak ľahko. Dúfam v dobrý výsledok," tvrdí kajakár Adam Botek (20) krátko pred štartom majstrovstiev sveta v rýchlostnej kanoistike v Račiciach (23. – 27. augusta).

Ako sa pripravujete na svoj premiérový seniorský šampionát?

Už druhý týždeň trénujeme s Peťom spolu v Trenčíne. Od pondelka do soboty zaberáme, nedeľu máme na vydýchnutie. Trénovali sme spolu aj predtým, ale nie tak intenzívne. Budúci týždeň v utorok už cestujeme do Račíc.

Máte pred MS obavy? Ste trémista?

Nejaká tréma sa dostaví. Momentálne však prevláda najmä nedočkavosť. Najradšej by som už bol v Račiciach a súťažil. Tréma by mohla byť o to menšia, že som bol tento rok už na troch podujatiach Svetového pohára. Vyskúšal som si, aké je to pretekať sa na veľkom podujatí v silnej konkurencii. Peťo mi, samozrejme, poradí a pomôže, aby som sa nebál a plne sa sústreďoval len na vlastný výkon.

Ako sa vám spolu jazdí?

Celkom fajn. Nečakal som, že sa mi s ním bude jazdiť až tak dobre. Som spokojný. Dúfam v dobrý výsledok.

Na čo si v Račiciach trúfate?

Určite chceme postúpiť do finále. Ideálne by bolo skončiť do prvej šestky. Tak si to predstavujeme. Nie sú to nízke ciele, ale naozaj nám to ide v tréningoch dobre. Základ je, aby sme sa prebojovali do A-finále. Netrúfam si až tak tipovať, čo tam môžeme dokázať, lebo ešte neviem, ako to na šampionátoch chodí. No môžeme prekvapiť.

Z mládežníckych kategórií ste zvyknutý jazdiť čo najviac disciplín. Nemáli sa vám jedna?

Na kvalifikačných pretekoch sme šli s Peťom aj päťstovku, ale o máličko sme prehrali s dvojicou Vlček, Linka. Tak či tak by sa však nedali zladiť obe trate, čo ma trochu mrzí. Kilometer je prestížnejší, keďže ide o olympijskú disciplínu.

Len tento rok ste zbierali prvé seniorské skúsenosti. Aké sú vaše dojmy?

Bolo to super. Na prvom podujatí SP v Portugalsku sme šli s Milanom Fraňom kádvojku a na 500 m trati sme skončili štvrtí. O týždeň v Szegede som jazdil singla a následne v Belehrade K1 aj K4 s chalanmi do 23 rokov. Zvyšní traja sú odo mňa o rok mladší. V štvorkajaku sedávam posledný, keďže som veľký a ťažký. Ešte by som sa možno zmestil na tretiu pozíciu. Aj v kádvojke preto sedím vzadu, Peťovi to pasuje vpredu. Voľakedy som aj ja háčikoval, ale to som bol mladší a menší.

Ako ste sa s Gellem dali dokopy?

Na SP v Srbsku sme šli vedľa seba v semifinálovej jazde. V prvej dráhe Peťo, v druhej ja. Jazda mi celkom vyšla až na posledných dvesto metrov – tam ma Peťo predstihol. Cestou do hotela mi potom v aute navrhol, aby sme to skúsili v debli. Súhlasil som. Po ME juniorov a jazdcov do 23 rokov som šiel za ním do Trenčína, vyskúšali sme to a šlo to. Preto sme sa rozhodli štartovať na kvalifikáči.

Premýšľali ste nad ponukou alebo ste ju okamžite vzali?

Ostal som prekvapený, lebo som to vôbec nečakal. Hneď som súhlasil. Reku, nemám s tým problém (smiech). Kto by odmietol ponuku od Peťa Gelleho… Veril som, že nám to spolu pôjde. Prebrali sme to aj s trénermi, mňa vedie Peter Likér a Peťa Radovan Šimočko. Na kvalifikáči som štartoval aj v K1, aby som potvrdil, že mám na to ísť s Peťom. Chcel som ho aj zdolať, ale nevyšlo to.

Doteraz ste sedávali v lodi s rovesníkmi. V čom je iné pádlovať za Gellem?

Najväčší rozdiel bude v konkurencii, aká nás čaká. Peťo má oveľa viac skúseností a vie, ako by sme mali fungovať. Takže je to trochu iné. Je starší a má rutinu. Môžem sa od neho veľa naučiť. S Erikom Vlčekom a Ďurom Tarrom patrí medzi moje tri kajakárske vzory.

Ide si za svojím. U mladých je to vzácne

Roky bol slovenskou stálicou v kájednotke. Po olympiáde v Riu sa však rozhodol od singla si oddýchnuť. V posádkach totiž vidí väčšiu šancu na medailu.

V káštvorke to Petrovi Gellemu s kolegami z Dukly nevyšlo, strieborná štvorica z Ria bola v domácich kvalifikačných pretekoch nad ich sily. Viac sa mu darilo v debli. S mladíkom Adamom Botekom nedali konkurencii šancu na kilometri, na polovičnej trati skončili druhí.

„Adam je milý chalan. Rozumieme si. Nie je výstredný, spolupracuje a počúva, čo mu s trénerom hovoríme. Snaží sa. Vidieť, že má vytýčený cieľ a ide si za ním. U mladých je to vzácne. Dáva do toho všetko a poctivo trénuje. Neberie to len ako možnosť zajazdiť si na MS," hovorí Gelle o svojom o takmer 13 rokov mladšom kolegovi.

Netradičná dvojka sa dala dokopy na Svetovom pohári v Belehrade. „Všimol som si, že je šikovný. Povedal som si, že naša spolupráca by mohla byť celkom zaujímavá a rád by som to s ním vyskúšal. Príjemne ma prekvapilo, ako moju ponuku prijal. Bol hneď za. To bol ďalší impulz vyskúšať to. Jazdí sa nám dobre," naznačuje rodák z Nových Zámkov.

Na čo si nová posádka môže trúfať v Račiciach?

„Nemáme spoločné medzinárodné štarty. Dobrá konkurencia bola len na domácom kvalifikáči, ale ani chalani z K4 predtým deblovky nejazdili. Zrkadlo nám nastaví až šampionát. Môj jednoznačný cieľ je finále, inak by som singlovku nepustil. Ani vo finále by sme sa nemali stratiť. Zabojujeme o pekné umiestnenie," sľubuje Gelle.

Ten sa na svetovom šampionáte okrem kádvojky predstaví aj v singli – nie však na olympijskom kilometri, ale na päťstovke. „Bohužiaľ, nedalo sa to zladiť. No aj päťstovka bude nabitá. Takmer všetci tisíckari idú aj polovičnú trať. Dobre si zajazdím a ukážem sa aj konkurentom. Momentálne sa na päťstovke cítim výborne," vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gelle #Adam Botek