Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FOTO: Londýn štedro hostil kráľovnú. Gatlina ponížil bučaním

Prekonávanie svetových rekordov i vlastných limitov. Spontánne nadšenie zo skvelého výkonu, obrovské sklamanie po nevydarenom vystúpení. Všetko pred fantastickom londýnskou kulisou.

14.08.2017 14:35
Justin Gatlin, Usain Bolt Foto: ,
Víťaz behu na 100 m Justin Gatlin sa klania lúčiacemu sa rekordérovi Usainovi Boltovi, ktorý finišoval tretí.
debata

Takmer 60-tisíc divákov na štadióne a milióny pred televíznymi obrazovkami sledovali atletiku v celej jej kráse. Majstrovstvá sveta boli javiskom pre niekoľko krásnych momentov, vybrali sme z nich šesť najpútavejších.

Boltov krutý koniec

Mala to byť jeho posledná zlatá šou. Naposledy mal svetu ukázať, čo pre atletiku znamenajú jeho bleskurýchle nohy a veselá myseľ. Divákov chcel vo svojej derniére so súťažným šprintom potešiť víťazstvom na 100 metrov. Usain Bolt však v troch behoch trikrát zaspal na štarte. Dva razy to dohnal, postúpil do semifinále i finále. Medzi najlepšou osmičkou však, tak ako zvykol, nevyčnieval. Prehral s Američanmi Justinom Gatlinom a Chrisom Colemanom.

„Tie štarty ma zabili. Snažil som sa vyhrať, ale nevyšlo to. Nič sa však týmto bronzom nemení na mojom rozhodnutí. Je koniec. Dokázal som v mojej kariére mnoho. Ale nebojte sa, budem sa naďalej pohybovať v okolí atletiky," uviedol Bolt pre BBC.

V sobotu večer svet zočil definitívny a ešte bolestivejší odchod. Ako finišman jamajskej štafety na 4 × 100 m odbehol asi 30 metrov. Kŕč v ľavom stehne ho poslal na zem, do cieľa prišiel len za pomoci troch kolegov z reprezentácie. Organizátori poňho poslali aj invalidný vozík, Bolt ho však odmietol.

„Prepáčte mi. Toto nie je spôsob, ako sa rozlúčiť s kariérou," smútil neohrozený svetový rekordér na 100 i 200 metrov.

Bučanie na Gatlina

Víťaz najsledovanejšej disciplíny, šprintu na 100 m, vždy vzbudí množstvo emócií. Londýnske, inak fantastické a prajné publikum, však zlatého Justina Gatlina neoslavovalo. Podľa análov sa nikdy v histórii atletiky nestalo, že by drvivá väčšina štadióna na víťaza niektorej z atletických disciplín zborovo bučala.

Najvýraznejšie postavy atletických MS v Londýne Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Nešťastný moment počas rozlúčky. Kŕč v ľavom...

„Neuznávam jeho dopingovú minulosť, sú to veľké prehrešky. Neschvaľujem však správanie divákov na štadióne. Gatlin je človek a nie žiadna opica alebo krava, na ktorú môže niekto len tak bučať," vravel pre Pravdu slovenský šprintér Ján Volko. V Londýne skončil na 100 m 28. a na dvojnásobnej trati na 15. priečke.

„Aj Usain mi povedal, že si to nezaslúžim. Chcel som si udržať víťazný kurz. Je však smutné, že bučanie bolo hlasnejšie ako podpora pre ostatných atlétov," komentoval Gatlin. Tridsaťpäťročnému historicky najstaršiemu majstrovi sveta v šprinte zložil poklonu aj favorizovaný Jamajčan.

„Je v poriadku, že je na MS. Vždy ho budem rešpektovať. Tvrdo pracoval, aby sa vrátil medzi najlepších. Zaslúži si to. Vždy budem hovoriť, že Justin Gatlin je skvelý športovec a dobrý človek."

Rusi súťažili pod značkou ANA

Nové pomenovanie ruských atlétov, ktorým Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) dovolila štartovať v Londýne. Do britskej metropoly zavítalo 19 Rusov. Všetci dostali výnimku z celoplošnej suspendácie ruských atlétov, ktorým IAAF zakázala štartovať na medzinárodných podujatiach kvôli štátom podporovanému a krytému dopingovému systému.

Pri Rusoch sa objavila skratka ANA (Authorised neutral athletes), súťažiť nemohli v dresoch s ruským znakom. Medzi omilostenými boli aj obhajcovia titulov majstra sveta: prekážkar Sergej Šubenkov získal striebro a Maria Lasickienéová, ktorá zvládla obhajobu zlata v skoku do výšky z MS 2015 v Pekingu

Bežkyňa Maria Lasickienéová si namiesto ruskej... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Maria Lasickienéová Bežkyňa Maria Lasickienéová si namiesto ruskej vypočula hymnu IAAF.

„Mám medailu a som späť. Lanský rok bol katastrofálny. Teraz sa každý zaujíma, či mi nevadí dres, ale to, že mi ničili kariéru kvôli neúčasti na Hrách v Riu, nikoho netrápilo. Pokojne si ma testujte, koľko a kedykoľvek chcete," odkázal antipodingovým komisárom Šubenkov. „Som rada, že som sa vrátila so zlatom na krku," komentovala Lasickienéová, ktorá si namiesto ruskej vypočula hymnu IAAF.

Celkovo získali ruskí neutrálni atléti v Londýne šesť medailí (1 zlatú, 5 strieborných). Ich výkony označil ruský denník Sport-Express ako „dokazy, že ruská atletika žije – nech sa deje čokoľvek".

Slzy Sira Faraha

Bolt nebol jedinou legendou, ktorej nebolo dopriate dať za svoj výnimočný športový príbeh zlatú bodku. Podobný osud postihol aj Mo Faraha. Britský rekordér najskôr ovládol beh na 10-tisíc metrov a mal zálusk na piate víťazné double na vrcholných podujatiach v rade. Na polovičnej trati sa však v sobotu nechal zavrieť dvojicou Etiópčanov Yomifom Kejlechom a Muktarom Edrisom.

Hoci Sir Farah drel zo všetkých síl, na Edrisa, 23-ročného nového kráľa behu na 5 km, nestačil. Kým šťastný víťaz zháňal v dave etiópsku vlajku, Farah ležal na dráhe a plakal. Mnohí zo štartového poľa ho prišli objať či pomôcť mu na nohy. Prejavovali legende dlhých behov patričný a zaslúžený rešpekt.

„Bola to dlhá, ale nádherná cesta. Prežil som niekoľko krásnych momentov. V cieli som si uvedomil, že je koniec. Dal som do finišu všetko, nič vo mne nezostalo. Etiópčania mali svoj plán. Snažil som sa zachytiť každý ich pohyb. Jeden sa obetoval a ten lepší vyhral," komentoval Farah preteky pre BBC. Bola to pre neho len druhá prehra na tejto vzdialenosti.

Ďalšie už neprídu, Farah bude svoje majstrovstvo ponúkať už len fanúšikom maratónu.

Najúspešnejšia Felixová

V obrovskom huriavku po úspešných zlatých behoch, hodoch či skokoch trochu zanikla najúspešnejšia medalistka všetkých čias na MS. Usmievavá, vždy plne koncentrovaná a najmä veľmi rýchla americká bežkyňa Allyson Felixová v Londýne rozšírila svoju jagavú zbierku. Na svetových šampionátoch získala dovedna 16 medailí – 11 zlatých, 3 strieborné a 2 bronzové.

Počas šampionátu prekonala v ich počte Usaina Bolta a Marlene Otteyovú, ktorí získali po 14 cenných kovov. Posledný najcennejší kúsok pridala 31-ročná rodáčka z Los Angeles ako členka štafety na 4 × 400 m. Spolu s Hayesovou, Wimbleyovou a Francisovou deklasovali konkurenciu – strieborné Britky dobehli do cieľa až po takmer šiestich sekundách – svetovým výkonom roka 3:19,02.

„Je to fantastický pocit. Niečo krásne a neopísateľné," usmievala sa Felixová.

Nestarnúci Diniz vystriedal Tótha

Nie nadarmo sa chodeckej pätdesiatke hovorí očistec. Za viac ako tri a pol hodiny si atlét prejde doslova peklom. V prípade úspešného finišu či dokonca medailového vyvrcholenia však na tieto útrapy rýchlo Páči sa mi, že na pretekoch sa odzrkadľuje tvrdá robota. Pri našej disciplíne neexistuje náhoda. Chodec sa nenarodí z ničoho, ani sa nenaučí chodiť za týždeň. Ani najväčší talent nemá na 50-ke šancu proti menej talentovanému, ale pracovitejšiemu chodcovi. Na to treba byť odolný, cieľavedomý, inteligentný a hlavne pokorný," opisuje náročnú atletickú disciplínu Matej Tóth.

Slovák nemohol obhajovať titul svetového šampióna z MS 2015 v Pekingu pre nezrovnalosti v biologickom pase. Na uvoľnený trón zasadol Francúz Yohann Diniz. O päť mesiacov 40-ročný matador zvíťazil suverénnym spôsobom štart-cieľ. Dlhú dobu atakoval aj vlastný svetový rekord spred troch rokov, nakoniec za ním zaostal o iba 38 sekúnd (3:33:11 h).

Na uvoľnený chodecký trón po Matejovi Tóthovi... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Yohann Diniz Na uvoľnený chodecký trón po Matejovi Tóthovi zasadol Francúz Yohann Diniz.

„Hovoril som si: nesmieš si to pokaziť! Cítil som, že to vyjde. Teším sa z premiérového titulu majstra sveta. Chcem moju cestu ukončiť triumfom na olympiáde v Tokiu 2020," cituje najstaršieho svetového šampióna Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Justin Gatlin #MS 2017 v atletike