Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na P-T-S ladil formu. Gulijev na tróne nahradil Bolta

Ten večer mal patriť Waydovi van Niekerkovi. Juhoafričan mohol vo štvrtok napodobniť legendárneho Michaela Johnsona a po 22 rokoch vyhrať svetové zlato v behu na 200 i 400 metrov. Nestalo sa.

11.08.2017 18:30
Ramil Gulijev Foto: ,
Ramil Gulijev.
debata

Keby scenár s Van Niekerkom náhodou nevyšiel, hlavnou hviezdou siedmeho dňa londýnskych MS v atletike sa mal stať nový obľúbenec publika z Botswany. Isaac Makwala pre podozrenie z vírusového ochorenia nemohol nastúpiť na finále štvorstovky, ale vďaka výnimke sa v dodatočnom rozbehu (bežal ho sám v siedmej dráhe) na 200 m kvalifikoval do semifinále a potom aj do finále, kde patril k favoritom.

Obom skvelým atlétom a tvorcom medailových prognóz však vypálil rybník Azerbajdžanec reprezentujúci Turecko Ramil Gulijev. Po ôsmich rokoch kraľovania (na MS 2009, 2011, 2013, 2015) fenomenálneho Jamajčana Usaina Bolta sa víťazným časom 20,09 sekundy posadil na uvoľnený trón pre kráľa mužskej dvojstovky.

„Myslím si, že to boli dobré preteky. Škoda toho silného vetra, nestretával som sa s niečím takým veľmi často. Víťazstvo ma teší, snažím sa čo najlepšie naladiť na augustové MS v Londýne,“ hovoril pred časom.

Telefonát od prezidenta

Ambícia nového majstra sveta zo 17. júna tohto roka sa naplnila. Gulijev sa predstavil na 52. ročníku ročníku mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Po boku slovenského rekordéra Jána Volka v nepovolenom vetre (+7,1 m/s) zvíťazil na modrom šamorínskom tartane v čase 19,98 s. O takmer dva mesiace sa stal druhým Európanom a zároveň druhým belochom – po Grékovi Kontantinosovi Kénterisovi z MS 2001 v Edmontone – ktorý sa môže pýšiť titulom svetového šampióna.

„Nie je to pre mňa šok, ale nezdá sa mi to veľmi reálne. Prežívam najkrajšie momenty kariéry. Vydal som zo seba to najlepšie v pravej chvíli. Je to môj najväčší úspech. Mám obrovskú radosť. Viem, že to z mojej strany nie je všetko. Tieto preteky mi dodali ešte viac energie do ďalšej práce. Verím, že ďalšie úspechy ešte prídu,“ tešil sa Gulijev.

Dvadsaťsedemročný pretekár mal v cieli obrovskú radosť. Oči mu prekrývali slzy, ramená azerbajdžanská i turecká vlajka. Po radostnom pózovaní prijal historicky prvý atletický majster sveta z krajiny polmesiaca telefonát od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Usain je kráľom atletiky. Keby neukončil kariéru a bežal by na dvojstovke, myslím si, že by zvíťazil on,“ zložil poklonu svetovému rekordérovi na 100 (9,58 s) a 200 m (19,19) jeho novopečený nástupca a doplnil: „Zostalo po ňom prázdne miesto, ktoré musíme vyplniť my ostatní.“

Zlomené srdce

Práve Michael Johnson upozornil v analýze pre BBC na dôležitý fakt. Bola to najpomalšia dvojstovka po dvanástich rokoch. Na MS 2003 v Paríži dobehol víťaz John Capel z USA v čase 20,30.

„Časy finalistov z Londýna nie sú príliš dobré. Štandard dvojstovky poklesol. Bez Bolta, Gatlina a De Grasseho z toho boli tesné preteky. Vyzeralo to, že Makwala mal dobrý štart, ale v závere nestíhal. Van Niekerk sa oproti stredajšiemu semifinále zlepšil a stačilo mu to na striebro,“ hodnotil finále 49-ročný rodák z Dallasu.

Makwala i Van Niekerk verili, že si to rozdajú v boji o titul. Juhoafričan (20,11 s) bol rád, že tesne uhájil druhú priečku, Botswančan (20,44) skončil až šiesty.

„Bol to náročný týždeň. Tvrdo som pracoval a dal do finále všetko. Už som niekoľkokrát dokázal, že si zaslúžim všetko, čo som dosiaľ dokázal. Je veľa ľudí, ktorí si to nemyslia. Makám ako všetci ostatní. Nedostalo sa mi toľko rešpektu, ako by si víťaz štvorstovky zaslúžil. Je to však iba začiatok, ešte ukážem svoju dominanciu,“ smútil uplakaný Van Niekerk v rozhovore pre BBC.

Po utorkovom finále na 400 m sa Londýnom valila vlna nevôle. Bežalo sa iba v siedmich dráhach, v tej svojej chýbal Makwala. Tridsaťročný rekordér africkej krajiny býval v hoteli, ktorý postihol črevný vírus a Medzinárodná asociácia atletických federácii mu zakázala štartovať v jeho najsilnejšej disciplíne.

„Odchádzam z tohto šampionátu so zlomeným srdcom. Štvorstovka bola disciplína, na ktorú som stavil všetko. Polovičná trať je iná, behávam ju kvôli rýchlosti. Som rád, že som sa dostal do finále. Viac to už nešlo,“ vysvetlil Makwala.

Ušiel pozornosti

Už teraz je jasné, že v šamorínskom x-bionic® sphere sa na tohtoročnej pétéeske víťazne naladili dvaja elitní pretekári. Londýn zažil očakávané víťazstvo kladivárky Anity Wlodarczykovej a Gulijevov zlatý šok. A to boli včera (finále sa skončili po uzávierke vydania) v medailovej akcii napríklad diaľkárka Daria Klišinová či poľskí kladivári Pawel Fajdek a Wojciech Nowicki.

V dopingom zmietanej tureckej reprezentácii má Gulijevov historický úspech ešte vyššiu cenu. Až štyria finalisti z OH 2012 v Londýne z tejto krajiny si museli odpykať svoje dopingové tresty.

„Každý si vybral svoju cestu, po ktorej hodlá kráčať. Športovec je za svoje činy zodpovedný. Je pre mňa veľmi náročné sa k tomu vyjadriť,“ odpovedal na citlivú tému nový šampión, ktorého citoval The Guardian.

Svetlá reflektorov sa dívali rôznymi smermi, ale na Gulijeva pozabudli. Ten požiadal v Baku, aby mu umožnili reprezentovať Turecko, kde mal omnoho lepšie podmienky na prípravu. Zdá sa, že aj tento faktor nečakanému nástupcovi Usaina Bolta pomohol.

„Súperil som s niektorými najlepšími atlétmi na svete, takže ma netrápilo, že pozornosť bola upriamená práve na nich. Možno na ďalších pretekoch sa všetci budú dívať na mňa,“ doplnil Gulijev.

Na tlak sa musí Gulijev pripraviť. Zvládať ho je podobne náročné, ako predbiehať súperov. Ak sa mu to podarí, dočkáme sa jeho ďalších víťazstiev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ramil Gulijev