Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kúzelný Londýn. Legenda Špotáková nepatrí do starého železa

Londýn má v sebe zvláštnu auru. Jeho brehy ovlažuje mohutná Temža. Dňom i nocou nad takmer 9-miliónovým veľkomestom bdie mohutný Big Ben. Pulz anglickej metropoly určuje bohatá história, kúsky modernej architektúry a všadeprítomný športový duch.

09.08.2017 15:48
Barbora Špotáková Foto: ,
Barbora Špotáková.
debata

Svoje o tom vie aj česká oštepárka Barbora Špotáková. Čarokrásny Londýn je jej obľúbenou štáciou. Pred piatimi rokmi tam získala svoje druhé atletické olympijské zlato (po Pekingu 2008). Pred dvomi dňami v rovnakom meste vybojovala druhý titul majsterky sveta.

Prestávala veriť

Bol to silný pohľad.

Najskôr ukázala plné sústredenie a neustále hecovanie. A vzápätí pokojnú tvár. Sem-tam drobný úsmev, občas zdvihnutý prst. Na konci obrovská eufória a ruky rozprestreté smerom k nebesám. Potom prišli slzy. Zmáčali českú vlajku, ktorú mala svetová rekordérka (od 13. septembra 2008 výkonom 72,28 m) okolo ramien.

Bol to krásny pohľad. Obzvlášť po tom všetkom, čím si prešla.

„Samozrejme. Verila som, že sa dokážem vrátiť," odpovedala v júli tohto roka na otázku, či dúfala v úspešný návrat po narodení syna Janka, ktorý prišiel na svet pred štyrmi rokmi. „Vlani som si dosť verila, až do 20. marca," pripomína dátum, keď si pri tenise zlomila priehlavok.

„Som rada, že som vydržala. Najmä keď ma mnoho ľudí po roku 2015 hádzalo do starého železa," spomínala pre sport.cz v júli 2017 po víťazstve na mítingu Diamantovej ligy v Londýne. Špotákovej príbeh je obdivuhodný. Prvý titul majsterky sveta oslavovala v Osake 2007 vďaka hodu 67,07. V Londýne o dekádu neskôr to bolo 66,76. Tí, čo ju v 36-rokoch posielali do starého železa, sa teraz musia poriadne červenať…

Premohli ju len emócie

V utorok, len niekoľko hodín pred polnocou, sa drukovalo mentálne i fyzicky silnej rodáčke z Jablonca. Prijímala radostné bozky i objatie od priateľa. Špotákovej druhý osudový „muž“ si zrejme veľké víťazstvo maminy nechal ujsť.

„Je u babičky, neviem, či to sledoval. Zrejme to už bolo pre neho neskoro. V podstate je to jedno, on to v tomto veku aj tak nerieši," vysvetľoval pre idnes.cz Špotákovej partner a otec 4-ročného Janka Lukáš Novotný. „Radím toto zlato vysoko. Po tom, čím si Bára prešla v ostatných rokoch… Vlani zlomenina, potom ťažký návrat do vrcholovej výkonnosti. Dokázala to a my to pôjdeme zapiť."

Ešte predtým, ako sa profesionálny hasič a jeho polovička vybrali hľadať niektorý z londýnskych podnikov, musela Špotáková prejsť sĺzavým údolím. Štadiónom zneli tóny českej hymny Kde domov můj? Emócie trojnásobnú olympijskú medailistku potrápili takmer rovnako ako konkurentky. S jedným výrazným rozdielom – súperky Špotákovú nepremohli, pocity áno.

„Vystúpila som na najvyšší stupeň. Videla som tam sedieť môj fanklub aj ďalších Čechov, ktorí mávali zástavami. Pozrela som sa na vlajku, hrala hymna. Fanúšikovia spievali a ja s nimi. Nádhera, viac sa v atletike zažiť nedá," priznala pre idnes.cz.

Kruh sa uzatvára

Prečo je Londýn pre ňu taký špeciálny? Stačí sa ohliadnuť do minulosti.

„Je to pre mňa osudové miesto. Ja neviem prečo, ale som tu neporaziteľná. Vždy, keď sem prídem, mám v sebe zvláštny pokoj. Ako by som pred finále MS mala v sebe pocit, že všetko bude v poriadku. V závere som len čakala a modlila sa. Titul po desiatich rokoch? To znie neuveriteľne," povedala pred mikrofónom Českej televízie.

Na margo zlatej päťročnej paralely doplnila: „Skoro na deň presne – 9. augusta 2012 – som vyhrala finále ženského oštepu na Hrách 2012. Premýšľala som, že sa ten môj kruh pomaly uzatvára. Atletika a Londýn, to bude pre mňa navždy krásna a kúzelná kombinácia."

Svoje si so zverenkou vytrpel i užil tréner Rudolf Černý. „Pred bronzovým Riom hovorila, že je to koniec sveta. Vlani zasa: definitívne končím. Keď ju niečo bolí alebo preletí popod nos, hneď vyhlási: Mám toho dosť. Tento titul ju však znovu nakopne."

Legendou ženského oštepu spoza rieky Moravy čelí ťažkému rozhodovaniu – „o definitivním sbohem". „Neviem si predstaviť môj život bez atletiky. Síce sa kruh uzatvára, ale možno sa ešte úplne neuzavrel. Vždy sa otázke ohľadom konca snažím vyhnúť. Neviem na ňu totiž odpovedať," dodala Špotáková.

Mladí však potrebujú vzory. Bolo by dobré, keby si nová ženská oštepárska vlna mohla ešte brať príklad zo Špotákovej. Veď ona rozhodne ešte nepatrí do starého „harampádí"…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbora Špotáková #MS 2017 v atletike