Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Babič má medailový komplet. Tri centimetre motivujú

Desať športovcov, šesť cenných kovov, 15. miesto z 97 zúčastnených krajín. A silná spoločná radosť z nevšedných príbehov nepočujúcich pretekárov, najmä medailových.

08.08.2017 18:28
Adrián Babič Foto:
Adrián Babič.
debata

To je v skratke sumár historicky najúspešnejšej slovenskej výpravy na XXIII. letnej deaflympiáde v tureckom Samsune (18. – 30. 7.). S kompletnou medailovou zbierkou sa oň zaslúžil všestranný cyklista Adrián Babič. Ktorý kov ho stál najviac úsilia?

„Chcel som sa umiestniť do piateho miesta, tri medaily ma príjemne prekvapili. Najviac som sa zapotil pri striebornom šprinte na tisíc metrov, najväčšiu radosť som mal zo zlata z horskej cyklistiky,“ priblížil. Na bicykel ho posadila – rodinná tradícia.

„Otec aj ujo boli bývalí československí reprezentnti v cestnej, horskej cyklistike i cyklokrose. Tak som to skúsil aj ja. Keď som mal pätnásť, absolvoval som nejaké cyklomaratóny po Slovensku, venujem sa aj cyklokrosu i cross country,“ naznačí zverenec Lenky Ilavskej, najúspešnejšej slovenskej cyklistky.

Ako sa k nej dostal? „Na priemyslovke v Poprade ma učila slovenčinu. Môj strýko ju v začiatkoch prihlásil na preteky v Prešove, tak sa začala jej úspešná kariéra. Chce sa odvďačiť, trénuje ma tri roky,“ vraví člen klubu Firefly v Banskej Štiavnici. Úspešne si počína i medzi zdravými, na nedávnych majstrovstvách Slovenska v Žiari nad Hronom vyhral časovku v kategórii do 23 rokov.

„Tretím mojím vrcholom boli minulý týždeň majstrovstvá Európy v Dánsku, skončil som tridsiaty. Aj budúci rok môžem ešte súťažiť v kategórii do 23 rokov.“

Druhé zlato v Samsune získala Ivana Krištofičová – obhájila prvenstvo vo vrhu guľou. Pokúsi sa o štyri roky o zlatý hetrik? „To neviem. Mala som zdravotné problémy, som rada, že som sa z nich dostala, tvrdo som trénovala a opäť vyhrala. Od radosti som si aj poplakala. Aj ja som sa presvedčila, že obhájiť zlato je oveľa ťažšie než ho získať,“ podotkla členka ŠK Olymp Slovakia. Dušan Dědeček, generálny sekretár slovenského deaflympijského výboru, je však optimista.

„Ivana zaostala tri centimetre za svojím svetovým rekordom vo vrhu guľou. A tri centimetre ju delili od bronzu v hode diskom. To ju veľmi mrzelo, klzký kruh jej nesedel. Takže motiváciu má,“ zdôrazní.

Striebro získal stolný tenista Thomas Keinath, vo štvorhre s Evou Jurkovou pridali bronz. „Aby sa Thomas čo najlepšie pripravil, odišiel na jeden a pol mesiaca do Číny. V strhujúcom finále podľahol čínskemu súperovi 3:4. Veľkým zážitkom však bolo víťazstvo slovenského páru vo štvrťfinále nad čínskou dvojicou 4:0,“ priblížila trénerka Iveta Kľačanská.

„Šport je pre nepočujúcich jeden zo spôsobov, ako sa uplatniť v živote. Vrchol štvorročného cyklu sme ozdobili šiestimi medailami, máme podchytených viacerých mladých športovcov. O štyri roky by sme mohli priniesť desať medailí,“ vyslovil smelé želanie Dušan Dědeček. S nádejou, že dovtedy už budú mať deaflympionici rovnaké postavenie v slovenskom športe ako paralympionici.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Babič