Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Scenár bol iný, smútila po zlate Poľka Wlodarczyková. Chcela som robiť šou

Mnohé jej súperky by dali čokoľvek, aby dosiahli čo i len jeden z jej suverénnych úspechov. Ona je však úplne v inej pozícii. Nebojuje s konkurenciou, ale sama so sebou. A historickými tabuľkami.

08.08.2017 13:40
Anita Wlodarczyková Foto: ,
Anita Wlodarczyková po pretekoch na MS v atletike v Londýne.
debata

V pondelok, keď sa nad Londýnom zatiahla tmavá opona, si do svojho denníka mohla zapísať po 41. raz v rade: úloha splnená. Anita Wlodarczyková síce nakoniec ovládla ženské kladivo na majstrovstvách sveta v atletike. Bolo to však veľké trápenie hviezdy svetovej atletiky.

Najťažšie preteky

Ak sú pretekári Kene s Etiópie suverénmi v dlhých behoch a tí z USA a Jamajky v tých najkratších, v kladivárskom sektore vládnu Poliaci. Totálne. Pawel Fajdek s výnimkou lapsusu na olympiádach v Londýne 2012 a Riu 2016 (na oboch nepostúpil ako veľký favorit do finále) kraľuje medzi mužmi a zdarne mu sekunduje aj krajan Wojciech Nowicki. Dnes večer (od 19.20 a 20.50) ich čaká kvalifikácia, v ktorej nebude chýbať ani slovenská jednotka Marcel Lomnický.

Medzi ženami je to podobné. Wlodarczyková nepozná chuť prehry viac ako tri roky – od júna 2014. V meste na Temži to však ešte po polovici pretekov nevyzeralo so svetovou rekordérkou (82,98 metra) najlepšie. S podpriemerným výkonom 71,94 bola až šiesta. Vo štvrtom (77,39) a najmä piatom pokuse (77,90) ukázala čo si zo svojho majstrovstva. Na stupni víťazov ju doplnila Čínanka Zheng Wang (75,98) a ďalšia Poľka a údajne Wlodarczykovej budúca nástupkyňa 22-ročná Malwina Kopronová (74,76).

„Boli to moje najťažšie preteky v kariére. Takto som si ich nepredstavovala, scenár mal byť iný. Mala som hodiť dlhý hod v prvom pokuse a od druhého predviesť šou. Tá neprišla. Vedela som, že 77,90 bude stačiť na zlato. Vyššie méty som však nepokorila a som z toho sklamaná,“ vravela Wlodarczyková pre Przeglad Sportowy.

Kabelka za odmenu

Sledovať trápenie rodáčky z Rawiczu bolo nezvyklé. Obzvlášť, keď líderka historických tabuliek pred desiatimi dňami v domácom prostredí v Cetniewe hodila len o 11 centimetrov menej ako je hodnota svetového maxima. Pred dvomi dňami za ním zaostala o viac ako päť metrov.

Nejde však o žiaden náhly pokles formy, neprajnosť pomalého londýnskeho kladivárskeho kruhu, či dažďa, ktorý v pondelok výdatne skropil nádherný atletický stánok – dominantu olympijského parku kráľovnej Alžbety. Na – pre Wlodarczykovú podpriemernom – výkone sa podpísali nepríjemné zdravotné ťažkosti.

„Stalo sa to asi pred dvomi týždňami. S pribúdajúcimi dňami sa to zhoršovalo. Doktori zistili, že má roztrhnuté kĺbové puzdro v prostredníku na pravej ruke. Tento prst môže veľmi ovplyvniť výkon kladivárky. Museli sme ho pred finále úplne umŕtviť,“ vysvetlil situáciu jej kouč Krzysztof Kaliszewski.

Pre Poľku to bolo tretie zlato z MS (2009, 2015, 2017) a to ešte čaká na potvrdenie úpravy výsledkov zo šampionátu spred štyroch rokov. V Moskve síce vyhrala Tatiana Lysenková práve pred Wlodarczykovou, Ruska však mala pozitívny dopingový nález a zlato by jej mali odobrať. Okrem toho sa Wlodarczykovej doma ligocú dve zlaté medaily z olympiád 2012 a 2016 a ďalšie tri za tituly majsterky Európy (2012, 2014, 2016).

„Nechcela som o mojich problémoch s prstom hovoriť dopredu, aby verejnosť neznervóznela. Bolelo to najmä pri 3. a 4. otočke, kde jeodstredivá sila najväčšia. Myslela som na množstvo poľských divákov doma i v Londýne, kde ich mnoho žije. Keď sa ním prechádzam, cítim sa ako doma. Nechcela som ich sklamať,“ vravela včerajšia oslávenkyňa. „Zostanem v Londýne a trochu to oslávim. Nejdem domov, aby sa o mojej párty príliš nehovorilo,“ smiala sa čerstvo 32-ročná Wlodarczyková.

Poľská guliarka Anita Wlodarczyková oslavuje... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Anita Wlodarczyková (Poľsko) Poľská guliarka Anita Wlodarczyková oslavuje zisk titulu na MS v Londýne.

Okrem zlatej medaily sa chce obdariť aj nejakou vkusnou kabelkou. To sú však jediné potešenia, ktoré si z Londýna odnáša. V britskej metropole chcela pred takmer 60-tisíc divákmi zlomiť hranicu svetového rekordu.

„Snívala som o novom maxime. Nevyšlo mi to a som veľmi nešťastná. Krátko po finále som cítila veľký hnev,“ smútila Wlodarczyková. „Treba sa tešiť z titulu a nesmútiť. Svetové rekordy určite ešte prídu,“ doplnil Kaliszewski.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anita Wlodarczyková #MS 2017 v atletike