Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Scenár bol iný, smútila po zlate Poľka Wlodarczyková. Chcela som robiť šou

Mnohé jej súperky by dali čokoľvek, aby dosiahli čo i len jeden z jej suverénnych úspechov. Ona je však úplne v inej pozícii. Nebojuje s konkurenciou, ale sama so sebou. A historickými tabuľkami.

08.08.2017 13:40
Anita Wlodarczyková Foto: ,
Anita Wlodarczyková po pretekoch na MS v atletike v Londýne.
debata

V pondelok, keď sa nad Londýnom zatiahla tmavá opona, si do svojho denníka mohla zapísať po 41. raz v rade: úloha splnená. Anita Wlodarczyková síce nakoniec ovládla ženské kladivo na majstrovstvách sveta v atletike. Bolo to však veľké trápenie hviezdy svetovej atletiky.

Najťažšie preteky

Ak sú pretekári Kene s Etiópie suverénmi v dlhých behoch a tí z USA a Jamajky v tých najkratších, v kladivárskom sektore vládnu Poliaci. Totálne. Pawel Fajdek s výnimkou lapsusu na olympiádach v Londýne 2012 a Riu 2016 (na oboch nepostúpil ako veľký favorit do finále) kraľuje medzi mužmi a zdarne mu sekunduje aj krajan Wojciech Nowicki. Dnes večer (od 19.20 a 20.50) ich čaká kvalifikácia, v ktorej nebude chýbať ani slovenská jednotka Marcel Lomnický.

Medzi ženami je to podobné. Wlodarczyková nepozná chuť prehry viac ako tri roky – od júna 2014. V meste na Temži to však ešte po polovici pretekov nevyzeralo so svetovou rekordérkou (82,98 metra) najlepšie. S podpriemerným výkonom 71,94 bola až šiesta. Vo štvrtom (77,39) a najmä piatom pokuse (77,90) ukázala čo si zo svojho majstrovstva. Na stupni víťazov ju doplnila Čínanka Zheng Wang (75,98) a ďalšia Poľka a údajne Wlodarczykovej budúca nástupkyňa 22-ročná Malwina Kopronová (74,76).

„Boli to moje najťažšie preteky v kariére. Takto som si ich nepredstavovala, scenár mal byť iný. Mala som hodiť dlhý hod v prvom pokuse a od druhého predviesť šou. Tá neprišla. Vedela som, že 77,90 bude stačiť na zlato. Vyššie méty som však nepokorila a som z toho sklamaná,“ vravela Wlodarczyková pre Przeglad Sportowy.

Kabelka za odmenu

Sledovať trápenie rodáčky z Rawiczu bolo nezvyklé. Obzvlášť, keď líderka historických tabuliek pred desiatimi dňami v domácom prostredí v Cetniewe hodila len o 11 centimetrov menej ako je hodnota svetového maxima. Pred dvomi dňami za ním zaostala o viac ako päť metrov.

Nejde však o žiaden náhly pokles formy, neprajnosť pomalého londýnskeho kladivárskeho kruhu, či dažďa, ktorý v pondelok výdatne skropil nádherný atletický stánok – dominantu olympijského parku kráľovnej Alžbety. Na – pre Wlodarczykovú podpriemernom – výkone sa podpísali nepríjemné zdravotné ťažkosti.

„Stalo sa to asi pred dvomi týždňami. S pribúdajúcimi dňami sa to zhoršovalo. Doktori zistili, že má roztrhnuté kĺbové puzdro v prostredníku na pravej ruke. Tento prst môže veľmi ovplyvniť výkon kladivárky. Museli sme ho pred finále úplne umŕtviť,“ vysvetlil situáciu jej kouč Krzysztof Kaliszewski.

Pre Poľku to bolo tretie zlato z MS (2009, 2015, 2017) a to ešte čaká na potvrdenie úpravy výsledkov zo šampionátu spred štyroch rokov. V Moskve síce vyhrala Tatiana Lysenková práve pred Wlodarczykovou, Ruska však mala pozitívny dopingový nález a zlato by jej mali odobrať. Okrem toho sa Wlodarczykovej doma ligocú dve zlaté medaily z olympiád 2012 a 2016 a ďalšie tri za tituly majsterky Európy (2012, 2014, 2016).

„Nechcela som o mojich problémoch s prstom hovoriť dopredu, aby verejnosť neznervóznela. Bolelo to najmä pri 3. a 4. otočke, kde jeodstredivá sila najväčšia. Myslela som na množstvo poľských divákov doma i v Londýne, kde ich mnoho žije. Keď sa ním prechádzam, cítim sa ako doma. Nechcela som ich sklamať,“ vravela včerajšia oslávenkyňa. „Zostanem v Londýne a trochu to oslávim. Nejdem domov, aby sa o mojej párty príliš nehovorilo,“ smiala sa čerstvo 32-ročná Wlodarczyková.

Poľská guliarka Anita Wlodarczyková oslavuje... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Anita Wlodarczyková (Poľsko) Poľská guliarka Anita Wlodarczyková oslavuje zisk titulu na MS v Londýne.

Okrem zlatej medaily sa chce obdariť aj nejakou vkusnou kabelkou. To sú však jediné potešenia, ktoré si z Londýna odnáša. V britskej metropole chcela pred takmer 60-tisíc divákmi zlomiť hranicu svetového rekordu.

„Snívala som o novom maxime. Nevyšlo mi to a som veľmi nešťastná. Krátko po finále som cítila veľký hnev,“ smútila Wlodarczyková. „Treba sa tešiť z titulu a nesmútiť. Svetové rekordy určite ešte prídu,“ doplnil Kaliszewski.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anita Wlodarczyková #MS 2017 v atletike