Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľovačka na Gatlina je nehumánna, tvrdí jeho manažér

Šéf svetovej atletiky Sebastian Coe nebude velebiť Justina Gatlina za jeho víťazstvo v behu na 100 m na svetovom šampionáte v Londýne.

08.08.2017 11:54
Justin Gatlin Foto: ,
Justin Gatlin.
debata (6)

Aj to odznelo v stovkách komentárov a vyjadrení na margo sobotňajšieho veľkého finále stovky mužov, kde sa svetový rekordér a 8-násobný olympijský víťaz Usain Bolt lúčil s kariérou. Na krk mu však zavesili „iba“ bronzovú medailu.

„Akosi to nezapadá do scenára, že dvojnásobný dopingový hriešnik si prisvojil najtrblietavejšiu cenu. Nie som z toho nadšený,“ uviedol lord Sebastian Coe pre BBC Radio 5 v reakcii na triumf Gatlina nad Boltom. Britský portál BBC vzápätí požiadal o reakciu Gatlinovho manažéra Renalda Nehemiaha a bývalý svetový rekordér na 110 m prek. označil výroky Coea okrem iného za nehumánne.

„Je to urážajúce, pri všetkej úcte k lordovi Coeovi,“ povedal Nehemiah a ďalej pokračoval v kritickom tóne: „Lord Coe je súčasťou IAAF, ktorá má svoje pravidlá a ktorá potrestala Gatlina či iných svojich športovcov za doping. Tá istá IAAF ho neskôr omilostila a teraz sa jej nepáči, že súťaží? Ak ho tam nechcete a ani ostatných previnilcov z minulosti, zmeňte svoje pravidlá!“

Tridsaťpäťročný Gatlin sa stal najstarším majstrom sveta na stovke v histórii a v ostatných rokoch práve on najviac šliapal na päty fenomenálnemu Boltovi. Zdolal ho však až teraz v Londýne, hoci len o 3 stotinky sekundy. Jamajský blesk zaspal vo finále na štarte a napokon ho zdolal aj ďalší Američan Christian Coleman. Práve Boltova „nevydarená“ rozlúčka je podľa Nehemiaha skutočným dôvodom masívneho odsúdenia jeho klienta nielen z radov fanúšikov, ale aj atletických odborníkov.

„Nie som obhajcom dopingu, ale Gatlin nie je jeho tvárou. Svojho času to platilo, ale teraz hrá podľa pravidiel, IAAF mu to dovolila. Povedali mu: ‚Ak sa chceš vrátiť, budeme to akceptovať‘. Takže neustále opakovať, že Justin Gatlin je zlý chlapec, nie je férové. Je to nehumánne a tiež nešportové,“ myslí si Nehemiah.

Na margo Gatlinovho víťazstva nad Boltom ešte dodal: „Keď Gatlin získal bronz na olympijských hrách v Londýne 2012, nikto nepovedal ani slovo. Rovnaké to bolo aj v rokoch 2013, 2014 a aj 2015. Stalo sa to až teraz, keď úspešne vyzval Bolta. To je zrazu problém.“

Na druhej strane Nehemiah vyzdvihol, že Bolt ako jeden z mála nemá s Gatlinom problém. „Ak s tým on, kráľ a legenda atletiky, nemá problém, tak by to malo platiť aj pre ostatných,“ dodal Nehemiah.

Justin Gatlin bol prvýkrát potrestaný za doping v roku 2001, ešte ako junior mal stáť dva roky za užitie amfetamínov. Po roku mu však IAAF trest zrušila s dôvetkom, že zakázanú látku obsahoval liek, ktorý mladý športovec užíval už 10 rokov v súvislosti s poruchou pozornosti. V roku 2006 bol však po druhý raz pozitívne testovaný, tentoraz to bol testosterón a hrozil mu doživotný dištanc.

Olympijskému víťazovi na stovke z Atén 2004 a držiteľovi double z MS v Helsinkách 2005 napokon vymerali „len“ zákaz činnosti na 8 rokov, lebo spolupracoval s príslušnými autoritami na odhalení dopingovej kauzy trénera Trevora Grahama.

Neskôr po prijatí nového kódexu Svetovej antidopoingovej agentúry (WADA) sa Gatlin usiloval o úplné zrušenie svojho trestu, arbitráž Americkej antidopingovej agentúry (USADA) mu ho napokon skrátila na štyri roky. Keď sa v roku 2010 veľkohubý Američan vrátil na rýchlu dráhu, postupne sa stal jedným z najväčších vyzývateľov Usaina Bolta.

Najbližšie k zdolaniu jamajskej superstar bol pred dvoma rokmi na MS v Pekingu, keď vo finále zaostal za Boltom o jedinú stotinku (9,80, resp. 9,79). Na svoju veľkú chvíľu si musel počkať až do MS v Londýne 2017. Dočkal sa jej v tichosti v ôsmej dráhe, keď sa s ním prakticky ani nerátalo na medailu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Gatlin