Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato v rukách hriešnika. Je Gatlinova výhra výsmechom športu?

Bolo to nezvyklé ako jasné slnko nad Londýnom. Jeho lúče dohliadali na nádherný miestny štadión, kde si svoje pohodlie našli desaťtisíce divákov. Čakali na moment zlatej korunovácie staronového šprintérskeho majstra sveta. Obdiv však neprišiel, odpustenia dvoch veľkých hriechov sa nedočkal. Namiesto búrlivého aplauzu sa skôr ozýval piskot a bučanie.

07.08.2017 22:15
Justin Gatlin Foto: ,
Justin Gatlin.
debata (35)

Nie všetci zo zaplneného publika našli odvahu vymaniť sa z davovej psychózy, ktorá Justina Gatlina sprevádzala počas behu na sto metrov. Našli sa však aj takí, ktorí nešetrili potleskom pre nečakaného víťaza sobotňajšieho finále. Jedným z nich bol Usain Bolt. V nedeľu sa z najmenšieho stupienka díval, ako dvakrát z dopingu usvedčeného Američana dekorujú najcennejším kovom.

Zášť či závisť? Ale kdeže! Len úprimný potlesk najväčšej hviezdy svetovej atletiky v dejinách, ktorá svojmu súperovi prejavila patričný rešpekt.

Pokazil Boltovu derniéru

Nad cestou rodáka zo slnečnej Floridy k titulu historicky najstaršieho majstra sveta v šprinte na 100 metrov visí tmavý tieň minulosti. V roku 2001 ho pozitívne testovali na amfetamín. A hoci sa snažil vyšetrovateľom vysvetliť, že sa mu do tela dostal ako súčasť liekov, ktoré roky užíval kvôli poruche osobnosti, dostal dvojročný trest.

Medzinárodná atletická federácia po roku trest zmiernila podmienečným napomenutím, že pri ďalšom prehrešku ho neminie omnoho tvrdší trest. „Boli to náročné časy, ale zocelilo ma to. Vrátil som sa silnejší,“ vrátil sa do minulosti 35-ročný šprintér.

Svetová antidopingová agentúra ani netušila, že v roku 2006 Gatlin – v tom čase olympijský víťaz na 100 m z Atén 2004 a dvojnásobný majster sveta (na 100 a 200 m) z Helsínk 2005 – bude čeliť doživotnému trestu za testosterón. Američan sa kajal, ako sa len dalo. Prikývol, že pomôže vyšetrovateľom poodkryť nekalé dopingové praktiky v laboratóriu Trevora Grahama a odpyká si osemročný dištanc. Po polovici mu zvyšok trestu odpustili.

„Na súťažné dráhy som sa vrátil v roku 2010 a nebol som vypískaný, v 2011 vôbec nie. Na Hrách v Londýne 2012 som získal bronz – a nik na mňa nehučal. O rok v Moskve na MS taktiež nie. V rokoch 2014 i 2015 som nič také nezažil. Trochu sa to začalo pred rokom a tu v Londýne bučanie a pískanie vyvrcholilo. Je mi jasné, že to bola posledná Boltova stovka a ja som mu nechcel ukradnúť jeho šou. Urobil pre šport neuveriteľne veľa a chcem mu prejaviť všetok rešpekt,“ vysvetľoval Gatlin pre CNN.

Američan nepochybuje o tom, že dav podnietilo k nebývalej nenávistnej reakcii najmä to, že Boltovi nedovolil dopísať zlatú bodku za jeho bohatou kariérou.

Mal dostať doživotie

Muž, ktorý už nikdy nemal vstúpiť na posvätnú atletickú dráhu, v anglickej metropole získal ďalšie svetové zlato na stovke. Po neuveriteľne dlhých dvanástich rokoch. V pokročilom atletickom veku. V najpomalšom víťaznom čase od MS 2003 v Paríži, ktorý svieti pri Kimovi Collinsovi – 10,07 s.

„Niektorí hovoria, že tými rokmi bez športu zaplatil za svoje zločiny a teraz môže súťažiť. Ja to však tak necítim. Prečo by sme mali oslavovať Gatlinovo víťazstvo? Nikto nechce vidieť pokročilého tridsiatnika s dvoma dopingovými stopkami vyhrať stovku. Nevieme, aké môžu mať nedovolené látky vplyv na jeho metabolizmus. Pre mňa je to výsmech pre šport,“ nekládla si servítku pred ústa pre BBC Radio 5 trojnásobná olympijska bronzová medailistka (v sedemboji a štafete na 4× 400 m) Kelly Sothertonová.

„Atletika má problémy už dlhý čas. Nedajú sa len tak zamiesť pod koberec. Ľudia, ktorí tento šport riadia, by mali tieto veci vyriešiť, lebo by sme takéto momenty nemali zažívať,“ doplnil pre BBC člen zlatej britskej štafety na 4× 100 metrov z aténskych Hier 2004 Darren Cambell.

Vyzdvihol však Gatlinovu pripravenosť: „Musíme ho pochváliť. Poučil sa z tesnej pekinskej prehry (na MS 2015 prehral s Boltom o stotinu sekundy, pozn.), kde mu zlato ušlo v posledných desiatich metroch.“

A do tretice – svoje si k víťazovi najsledovanejšej disciplíny jediného vrcholu poolympijskej sezóny povedal aj šéf Medzinárodnej asociácie atletických federácií Sebastian Coe.

„Nie som nadšený z toho, že jednu z najžiarivejších trofejí si odnesie niekto, kto bol dvakrát potrestaný za doping. Nebol to ideálny scenár, každopádne mohol štartovať. Nie som proti doživotným trestom. Nemali sme však silu presadiť mu ani osemročný trest za opakované užitie. Nezvládli sme to,“ vysvetľoval dvojnásobný olympijský víťaz v behu na 1500 metrov Coe.

Skvelý človek i atlét

Gatlin sa musí už roky vyrovnávať s tým, že niektorí ľudia sa na neho dívajú s nechuťou a pomedzi prsty. Naplno sa to prejavilo v poslednej individuálnej stovke Usaina Bolta. Jeho americký súper vôbec nereagoval na piskot ľudí. Keď v cieli preťal pomyselnú pásku prvý v čase 9,92 s, priložil si prst k ústam a poslal ešte viac bučiacemu publiku jasný odkaz. Následne pridal veľavravne ďalší – sklonil sa pred Boltom.

„Aj Usain mi povedal, že si piskot nezaslúžim. Neriešil som to. Chcel som si udržať správny kurz a vyšlo to. Je však smutné, že bučanie bolo hlasnejšie ako podpora pre ostatných atlétov,“ vysvetľoval Gatlin, ktorému zložil poklonu aj najrýchlejší muž planéty Bolt:

„Je v poriadku, že je na MS. Vždy ho budem rešpektovať. Tvrdo pracoval, aby sa vrátil späť k najlepším. Zaslúži si to. Vždy budem hovoriť, že Justin Gatlin je skvelý športovec a dobrý človek.“

Američan neprestáva šokovať. Dokázal sa vrátiť po dopingových trestoch, pokazil derniéru Usaina Bolta a plánuje potiahnuť svoju kariéru až k nasledujúcej olympiáde.

„V Londýne mi šlo o jediné – vyhrať. Ten pocit je fantastický a chcem si ho ešte zopakovať. Vek sa hlási o slovo. Chcel by som však vziať svojho syna na Hry do Tokia 2020. Nielen ako turista, ale najlepšie ako stále aktívny atlét,“ pozrel sa do budúcnosti Gatlin.

Ak sa tak stane, na nového šprintérskeho šampióna a zároveň zlého muža svetovej atletiky možno čakajú ďalšie spŕšky nadávok a bučania.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #MS v atletike #Justin Gatlin