Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Drina priniesla ovocie. Thiamová si ho chce užiť

Sila. Vytrvalosť. Rýchlosť. Výbušnosť. Ohybnosť. Vo väčšine atletických disciplín potrebujete rozvíjať prinajmenej jednu zo spomínaných vlastností.

07.08.2017 18:38
Nafissatou Thiamová (Belgicko) Foto: ,
Belgická sedembojárka Nafissatou Thiamová po zisku titulu na MS 2017 v Londýne.
debata

Mužský i ženský viacboj však ukáže všetky atletické vlastnosti pretekárov v plnej kráse. Alebo skôr zahanbujúcej nahote? Ak v ňom chcete uspieť, nesmiete v niektorej z disciplín prepadnúť.

Žezlo nad ženským sedembojom drží už druhú sezónu pevne sympatická Nafissatou Thiamová. V nedeľu – tretí deň atletického šampionátu a druhý dámskeho sedemboja – si udržala svoje vedenie a so súčtom 6784 bodov získala premiérový titul majsterky sveta.

„Som veľmi šťastná. Bol to náročný rok, ale dokázala som sa s enormným tlakom popasovať a predviedla som dobrý výkon. Mám veľkú radosť, že mi to v Londýne vyšlo,“ vravela Thiamová vo videorozhovore pre Medzinárodnú asociáciu atletických federácií.

Dvadsaťdvaročná pretekárka vhupla do svetovej atletiky pred tromi rokmi. Na ME v Zürichu ako tínedžerka získala svoju prvú medailu z vrcholového seniorského podujatia. S bronzom zo Švajčiarska sa neuspokojila. Pridala k nemu päťbojárske striebro i zlato z halových ME v Prahe 2015 a Belehrade 2017. Svedkom jej najväčšieho úspechu bolo lanské olympijské Rio, kde nenašla premožiteľku.

„Šport je zaujímavý v tom, že niekedy driete a driete a aj tak sa vám nemusí nič vrátiť v podobe úspechov, pretože netušíte, či robíte veci správne alebo nie. Som rada, že mne to vyšlo a mám ďalšie zlato,“ vysvetlila Thiamová.

Rodáčka z belgického Namuru popri skvelých športových výkonoch hravo zvláda aj štúdium geografie na prestížnej univerzite v Liége. Novopečená majsterka sveta vie, že po zlatom double budú na ňu súperky poľovať a snažiť sa zosadiť ju z trónu najvšestrannejšej atlétky planéty. Príliš sa tým však nezaoberá.

„Som si vedomá, že ma čakajú náročné časy. Tie sa nikomu nevyhnú. Pokiaľ to však ide dobre, užívam si to a zostávam motivovaná. Nepremýšľam príliš dopredu. Keď dosiahnete niečo také veľké, mali by ste sa zastaviť a užívať si ten moment. To hodlám aj urobiť,“ dodala Thiamová.

debata chyba