Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drina priniesla ovocie. Thiamová si ho chce užiť

Sila. Vytrvalosť. Rýchlosť. Výbušnosť. Ohybnosť. Vo väčšine atletických disciplín potrebujete rozvíjať prinajmenej jednu zo spomínaných vlastností.

07.08.2017 18:38
Nafissatou Thiamová (Belgicko) Foto: ,
Belgická sedembojárka Nafissatou Thiamová po zisku titulu na MS 2017 v Londýne.
debata

Mužský i ženský viacboj však ukáže všetky atletické vlastnosti pretekárov v plnej kráse. Alebo skôr zahanbujúcej nahote? Ak v ňom chcete uspieť, nesmiete v niektorej z disciplín prepadnúť.

Žezlo nad ženským sedembojom drží už druhú sezónu pevne sympatická Nafissatou Thiamová. V nedeľu – tretí deň atletického šampionátu a druhý dámskeho sedemboja – si udržala svoje vedenie a so súčtom 6784 bodov získala premiérový titul majsterky sveta.

„Som veľmi šťastná. Bol to náročný rok, ale dokázala som sa s enormným tlakom popasovať a predviedla som dobrý výkon. Mám veľkú radosť, že mi to v Londýne vyšlo,“ vravela Thiamová vo videorozhovore pre Medzinárodnú asociáciu atletických federácií.

Dvadsaťdvaročná pretekárka vhupla do svetovej atletiky pred tromi rokmi. Na ME v Zürichu ako tínedžerka získala svoju prvú medailu z vrcholového seniorského podujatia. S bronzom zo Švajčiarska sa neuspokojila. Pridala k nemu päťbojárske striebro i zlato z halových ME v Prahe 2015 a Belehrade 2017. Svedkom jej najväčšieho úspechu bolo lanské olympijské Rio, kde nenašla premožiteľku.

„Šport je zaujímavý v tom, že niekedy driete a driete a aj tak sa vám nemusí nič vrátiť v podobe úspechov, pretože netušíte, či robíte veci správne alebo nie. Som rada, že mne to vyšlo a mám ďalšie zlato,“ vysvetlila Thiamová.

Rodáčka z belgického Namuru popri skvelých športových výkonoch hravo zvláda aj štúdium geografie na prestížnej univerzite v Liége. Novopečená majsterka sveta vie, že po zlatom double budú na ňu súperky poľovať a snažiť sa zosadiť ju z trónu najvšestrannejšej atlétky planéty. Príliš sa tým však nezaoberá.

„Som si vedomá, že ma čakajú náročné časy. Tie sa nikomu nevyhnú. Pokiaľ to však ide dobre, užívam si to a zostávam motivovaná. Nepremýšľam príliš dopredu. Keď dosiahnete niečo také veľké, mali by ste sa zastaviť a užívať si ten moment. To hodlám aj urobiť,“ dodala Thiamová.

debata chyba