Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Kráľ Bolt

Otázka, ako sa stať výnimočným panovníkom, je stará ako ľudstvo samo. Odpoveď na ňu nie je ani po tisícoch rokoch úplne jednoznačná. Rôzni sa tak veľmi ako odvetvia, v ktorých si pomyselných kráľov volíme, aby sme niekoho výnimočného povýšili nad ostatných.

06.08.2017 14:35
Usain Bolt Foto: ,
Usain Bolt bozkáva londýnsku dráhu, na ktorej sa rozlúčil so šprintom na 100 m ziskom bronzovej medaily.
debata

Niektorí si na tento majestátny titul musia iba počkať, iní oň zasa urputne súperia. Na tvrdom a (ne)vyliečiteľnou chorobou zmietanom atletickom bojisku vyvstal za viac ako desaťročie muž, ktorý ukázal, aké vlastnosti by mal mať atletický kráľ.

Bystrý. Usain Bolt zvládal popularitu s triezvou hlavou. Uvedomoval si, že rastúcu slávu zvyšuje nielen jeho nesporný talent, ale aj prostý ľud. Nepustošil vzájomný vzťah hviezdnymi maniermi, ale zveľaďoval ho zábavnými gestami. Nevyvyšoval sa, skôr sa ľudsky priblížil k poddaným.

Odvážny. Takému praje aj šťastie. Jamajčan mu šiel vždy naproti. Hranice kráľovnej športov i chápania ľudského rozumu posunul vďaka neuveriteľnej rýchlosti. Kedysi sa o časoch 9,58 a 19,19 ani nechyrovalo. Teraz, takmer osem rokov po nich, sa zasa zdajú surreálne.

Láskavý. Mnohokrát najväčšia hviezda atletiky hovorila, že chce svetu dať mnoho lásky. Zo slov nezostal iba prach. Práca pre charitu, pomoc ľudom v núdzi či obyčajné fotky a podpisy s tisíckami fanúšikov, ktorí k nemu s nebotyčným obdivom vzhliadajú, sú jasnými dôkazmi.

Tvrdý. „Ak sa bude dopovať, šport zomrie." Sú veci, v ktorých je najrýchlejší muž planéty nekompromisný. Jeho postoj k dopingu je neoblomný.

Slovná hračka so začiatočnými písmenami predošlých štyroch odsekov je pocta kráľovi. A nikomu neujde ani fakt, že Boltov koniec kariéry prichádza v čase, kedy sa atletika zmieta v dopingovej špine.

Snáď sa už čoskoro objaví niekto, kto ju odprace. Inak kráľovná športov stratí mnoho z toho, čo Bolt na jej prastarých základoch vybudoval…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #MS 2017 v atletike