Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najťažšie zlato. Farah odolal lakťovej vojne a spôsobil davovú psychózu

V čom je atletika taká nádherná? V rôznorodosti. Neexistuje šport, v ktorom by táto vlastnosť viac rozkvitala. Na atletickom štadióne veľkí obdivujú drobných, silní tých slabších a rýchlejší zasa vytrvalcov. A platí to aj opačne, čim sa vytvorí jeden skvelý športový organizmus.

06.08.2017 12:00
debata
Mo Farah so svojou rodinou, ktorá napodobňuje... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Mo Farah Mo Farah so svojou rodinou, ktorá napodobňuje víťazné gesto zlatého medailistu na 10 000 m.

Kým Justin Gatlin získal zlato zo svetového šampionátu za necelých desať sekúnd v behu na 100 metrov, miláčik londýnskeho publika Mo Farah naň drel takmer 27 minút. Kto povie, že beh na 10 000 metrov je zdĺhavý či nudný a nemá v sebe toľko napätia ako napríklad spomínaný najkratší šprint, mal by si víťazný marš Brita Faraha pozrieť.

Tomu finále nechýbalo nič. Farah, vedomý si priazne 60-tisíc domácich divákov, v piatok večer burcoval svojich obdivovateľov. Už na štarte priložil ruku k uchu a naznačil, že ich nepočuje. Počas pretekov neúnavne dvíhal ruku smerom k nebu, aby prinútil hlučnú kulisu vášnivo tlieskať.

Potom sa už 34-ročný vytrvalec sústredil na cestu za šiestym zlatom. A hoci takmer spadol, odolával tvrdej lakťovej vojne súperov, drobný 170-centimetrový mužíček nakoniec v novom svetovom výkone roka 26:49,51 minúty všetkých prerástol. Ešteže londýnsky štadión nemá strechu, lebo by príslušníci záchranných zložiek po výbuchu davovej psychózy ešte teraz zbierali jej úlomky po britskej metropole.

„Ďakujem všetkým, čo tu dnes boli so mnou. Bola to dlhá cesta za najťažším zlatom v mojej kariére. Urobil som všetko správne a tu je moja odmena. Je to pre mňa emočne veľmi silné, keď musím skončiť práve tu, v Londýne," cituje víťaza BBC.

Farah, ktorý je rodákom zo somálskeho Mogadiša, predviedol zdrvujúci finiš hodný suveréna behu na 10 km. Posledný kilometer zabehol pod 2:30 min a Afričania len márne hľadeli na vzďaľujúci sa chrbát štvornásobného olympijského šampióna. Farah v Londýne uzavrel famóznu sériu – 10-krát v rade na tratiach 5000 a 10000 m na olympiáde či MS nepoznal chuť prehry.

„Je to neuveriteľný pocit, tak veľmi som drel, aby sa to skončilo takto," vravel Farah po víťaznom kole, ktorý absolvoval spolu so svojimi deťmi. „Veľa to pre mňa znamená. V príprave som veľmi tvrdo drel a rodina mi chýbala zo všetkého najviac," doplnil Farah.

Mo Farah v cieli pretekov na 10 000 m na MS v... Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Mo Farah Mo Farah v cieli pretekov na 10 000 m na MS v Londýne.

V Londýne ho čaká ešte polovičná trať, kde znovu patrí k favoritom. O niekoľko týždňov sa už definitívne rozlúči s dráhou a začne s behmi na ceste.

Milý Mo, atletike budú tvoje výkony i charizma veľmi chýbať…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mo Farah #MS 2017 v atletike