Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diváci pripomenuli Gatlinovi dopingovú minulosť, kráľom pre nich zostal Bolt

Jamajský šprintér Usain Bolt, ktorý sa lúči s výnimočnou kariérou, skompletizoval svoju medailovú zbierku zo svetových šampionátov.

06.08.2017 00:41
Justin Gatlin Foto: ,
Dojatý Justin Gatlin po triumfe v behu na 100 m v Londýne.
debata

K jedenástich zlatým a dvom strieborným medailám pridal najúspešnejší atlét histórie v Londýne prvý bronz.

Na stovke ho na majstrovstvách sveta zdolali prvýkrát, v roku 2011 ho o šancu na titul pripravila diskvalifikácia za predčasný štart.

Svetový rekordér mal vo finále rovnako ako v rozbehu a semifinále zlý štart a musel sa na súperov doťahovať. Časom 9,95 sekundy vyrovnal svoj najlepší tohtoročný výkon a zaostal o jednu stotinu za dvadsaťjedenročným Colemanom, ktorý drží maximum tejto sezóny výkonom 9,82.

„Ten štart ma zabíja. Normálne sa s každým ďalším behom zlepšuje, ale tentoraz sa nedal dokopy. A to ma položilo,“ vyhlásil Bolt. „Bolo to ťažké, trochu stresujúce. Ale rovnako ako na iných šampionátoch som sa snažil, ako sa dalo,“ uviedol držiteľ najlepšieho času všetkých čias 9,58 sekundy z majstrovstiev sveta v Berlíne v roku 2009.

Gatlin si vylepšil tohtoročné maximum na 9,92 a stal sa v 35 rokoch najstarším majstrom sveta na stovke. Titul na kráľovskej šprintérskej trati si vybojoval už v roku 2005 v Helsinkách, teraz sa dočkal druhého.

V cieli sa mu v očiach zaleskli slzy, ale víťazné kolo si neužil. Od zaplnených tribún londýnskeho štadióna sa totiž dočkal len bučania, ktoré ho kvôli dopingovej minulosti sprevádzalo pri každom predstavovaní.

Obaja Američania plochu rýchlo opustili a čestné kolo absolvoval len Bolt, ktorého meno diváci skandovali. Hoci nevyhral, iba on mával fanúšikom, ďakoval im za priazeň a ukazoval svoje typické gesto. Pre divákov zostal kráľom.

„Toto je úžasné miesto, veľmi si cením miestnych priaznivcov. Bolo to úžasné. Som iba sklamaný, že som im nepredviedol viac, ale tak to niekedy chodí. Celé tie roky bola ich podpora mimoriadna,“ pochvaľoval si Bolt londýnske publikum, pred ktorým získal v roku 2012 tri zo svojich ôsmich zlatých olympijských medailí. Na šampionáte by mal bežať ešte štafetu na 4×100 metrov.

Gatlin získal tretie zlato a celkovo siedmu medailu z majstrovstiev sveta. „Snažil som sa sústrediť, ako to len išlo. Je absolútne neskutočné, že sa mi podarilo vyhrať. Aj keď som víťaz, tento večer patrí Usainovi Boltovi,“ povedal v televíznom rozhovore Gatlin, ktorý sa po dobehu Boltovi na dráhe poklonil.

„Je to najväčší šampión všetkých čias. Ďakujem Usainovi, že som mohol súťažiť v jeho ére. Po pretekoch mi hovoril, že som si to bučanie a piskot nezaslúžil,“ uviedol olympijský víťaz z roku 2004, ktorý má za sebou štvorročný trest za opakovaný doping. „Ľudia, ktorí ma majú radi, mi fandia. Držia mi palce doma. A na to sa sústredím,“ povedal Gatlin.

Bronzová rozlúčka Usaina Bolta na MS v Londýne Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Cieľ behu na 100 m na MS v Londýne.

V pozadí po finále zostával strieborný Coleman, aj keď je vďaka času 9,82 z júnového mítingu v Eugene tohtoročnou šprintérskou jednotkou. „Necítim sa byť prehliadaný, užil som si tento rok slušnú porciu pozornosti po tom, ako som zabehol solídne časy,“ uviedol americký mladík.

„Je to historický okamih. Bolt posunul náš šport na úplne inú úroveň. Keď som vyrastal, bol to môj idol. Bolo cťou s ním bežať,“ povedal Coleman.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Justin Gatlin #MS 2017 v atletike