Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kladivár Lomnický: Medailový darček k narodeninám nie je nereálny

Na svetovom šampionáte v atletike už bol trikrát. Raz neprekĺzol cez kvalifikáciu, dvakrát skončil vo finále ôsmy. Kladivár Marcel Lomnický (30) by si v Londýne rád tieto umiestnenia vylepšil.

06.08.2017 09:30
Marcel Lomnický Foto: ,
Marcel Lomnický.
debata

„Svetový šampionát sú preteky najvyššieho rangu a tým rastie aj moje súťažné vzrušenie," vraví tabuľkový líder historicky najmenšej slovenskej výpravy (5) na MS.

Ako ste strávili ostatné týždne pred jediným vrcholom atletickej sezóny?

Od Zlatej tretry v Ostrave som absolvoval množstvo pretekov, snažil som sa vyladiť formu do Londýna.

Už dávnejšie ste avizovali, že sa pred svetovým šampionátom budete pripravovať spolu s favorizovaným Poliakom Pawlom Fajdekom…

Áno, bol som tri týždne v Spale, pripravoval som sa tam s trénerkou Jolantou Kumorovou, Pawlom Fajdekom aj zvyškom tréningovej skupiny.

V tom čase boli v plnom prúde cyklistické preteky Okolo Poľska. Bolo to cítiť?

Áno, Poliaci tým celkom žili. Navyše, tam bol aj Peter Sagan, ktorý je všade veľkým lákadlom.

Mali ste čas pozrieť sa na niektorú z etáp?

Nie, nie. Makal som v príprave, chcem byť na šampionát čo najlepšie pripravený.

Na Zlatej tretre ste o 3 centimetre prekonali 77-metrovú hranicu. Vtedy ste vyhlásili, že taký hod bude v Londýne stačiť na medailu. Stojíte si za tým aj niekoľko dní pred začiatkom mužskej kladivárskej kvalifikácie?

Ťažko povedať, aké budú v Londýne podmienky a v akej forme prídu súperi. Skôr by som povedal, že s takým výkonom to na cenný kov nebude stačiť. Spomínam si, že pred štyrmi rokmi na MS v Moskve som hodil 77,53 a bol som až ôsmy. V kladive je to veľmi relatívne.

V mužskom kladive kraľuje Fajdek, so železnou pravidelnosťou hádže za 80 metrov. Ostatní za ním zaostávajú. Bude to pre vás ostatných boj „len" o striebro a bronz?

Presne tak. Ak Pawel bude vo svojej pohode, ťažko ho niekto prehodí. Chcel by som ho však potrápiť. (úsmev) Sme tam piati-šiesti, ktorí sa môžeme pobiť o dve medaily.

Ako ste sa naladili na svetový šampionát?

Cítim sa dobre. Som zdravý, nič ma netrápi. Som zvedavý a veľmi sa teším…

Nepochybne, že sa tešíte, veď ste dlhé mesiace čakali, kým sa MS začnú…

Neviem sa ich dočkať. Vždy je dobré, keď za rok máte jediný vrchol. Ak ich je viac, nevyhovuje mi to. Na jeden sa dokážete viac sústrediť a naladiť, najmä mentálne. Svetový šampionát, to sú preteky najvyššieho rangu a tým rastie aj moje súťažné vzrušenie. Je predsa rozdiel hádzať pred desiatkami ľudí na drobnom mítingu a pred desiatkami tisíc fanúšikov v hlučnej atmosfére MS.

Marcel Lomnický na OH v Riu de Janeiro. Foto: SITA, Martin Medňanský
Marcel Lomnický Marcel Lomnický na OH v Riu de Janeiro.

Hovoríte, že ste fyzicky najsilnejší, ale potrebujete doladiť detaily v technike. Je to už lepšie alebo stále bojujete so zlozvykmi?

Na tréningoch to vyzerá dobre, tam hádžem na 70–80 percent. Nikdy sa tam nedostanem k stopercentnému hodu ako v súťaži. Keď hádžem naplno, niekedy sa nevedomky vraciam k starým návykom, ktoré túžim odstrániť. Niektoré preteky sú fajn, iné zasa horšie.

Do Londýna ide historicky najmenšia slovenská výprava (5-členná). Z hľadiska výkonnosti by ste mali predviesť najhodnotnejší výkon. Na čo si trúfate?

Budem spokojný, ak vylepším dve ôsme miesta z MS 2013 a 2015 a hodím ďalej, ako je môj najlepší výkon tohto roka (77,92 m, pozn.). Atmosféru už dobre poznám. Nejdem tam pre zážitky, ale pre výsledok. Užívanie ma už nezaujíma.

Ako vnímate, že do Londýna idete len piati Slováci?

Je to škoda. Na olympiáde v Riu nás bolo viac a partia bola super. Teraz bude atmosféra trochu komornejšia, bude to viac individuálne, lebo na Hrách každému fandila veľká skupina reprezentačných kolegov. Viacerí sa zranili, niektorí nedosiahli požadovaný výkon a iní zasa doplatili na prísnejšie nominačné kritériá.

Pred mesiacom 6. júla ste oslávili 30. narodeniny. Nechceli by ste sa obdariť jedným z troch cenných kovov?

Keď všetko pôjde, ako má a ukážem, čo vo mne je, nemuselo by to byť nereálne. Mám natrénované na 78–79 metrov. To by malo stačiť. Uvidíme.

Finále mužského kladiva je večer, navyše v trochu chladnejších britských klimatických podmienkach. Vyhovuje vám to?

To je ideálne. Je to trochu iný režim, ale snažím sa ostatné týždne začínať s tréningom neskôr, aby som bol večer ešte dostatočne čulý. Malo by byť okolo 20°C, takže paráda. Kruh je pomalý, aj keby pršalo, čo v Londýne zvykne, nebude to prekážať.

V Londýne bude aj rozlúčka Usaina Bolta s vrcholovou atletikou. Plánujete si ju pozrieť naživo?

Do Londýna pricestujem až po finále stovky. Plánujem sa dostať do kladivárskeho finále, po ňom je štafeta na 4×100 m, kde by mal štartovať za Jamajku. Po finále sa mu môžem venovať, dovtedy ma nezaujíma.

Môže atletika trochu stratiť kredit Boltovým odchodom do športového dôchodku?

Každé podujatie, kde sa predstavil, získalo vďaka nemu punc výnimočnosti. Kvôli nemu sa vypredávali štadióny. Určite to bude škoda. Po ňom však prídu ďalší, napríklad svetový rekordér na 400 metrov Wayde van Niekerk. Zrejme však atletika nebude už nikdy taká ako s Boltom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #MS 2017 v atletike