Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolt si po slabšom štarte postup ustrážil. Odolá tlaku vyzývateľov?

Najrýchlejší muž planéty a 11-násobný majster sveta Usain Bolt, ktorý sa na majstrovstvách sveta v Londýne lúči s kariérou, vyhral posledný šiesty piatkový rozbeh za 10,07, čo bol ôsmy najlepší čas.

05.08.2017 15:03
Usain Bolt Foto: ,
Usain Bolt vtipkuje s maskotom MS v Londýne.
debata

Legendárny šprintér má pred sebou posledné individuálne preteky kariéry. Jedenásťnásobný svetový šampión sa chystá v sobotu večer lúčiť so stovkou ako víťaz. Vysnívaný scenár mu ale bude chcieť prekaziť skupina súperov, ktorí majú tento rok zabehnuté lepšie časy.

Rozbeh Usaina Bolta v Londýne

Bolt tento rok bežal stovku pod desať sekúnd len raz. Pri generálke na MS na mítingu Diamantovej ligy v Monaku sa časom 9,95 zaradil na delené siedme miesto svetových tabuliek. V situácii, keď na veľkú akciu nešiel ako najrýchlejší šprintér sezóny, bol už v minulosti niekoľkokrát. Vždy si s tým poradil víťazne. Jedinú prehru v posledných siedmich veľkých finále si spôsobil sám, keď v roku 2011 v Tägu ulial štart.

Po príchode do Londýna preto ako obvykle sršal sebavedomím. „Viete, že keď sa ukážem na šampionáte, som úplne sebaistý. Môj tréner je sebavedomý a ja som pripravený ísť do toho. Verím si, stopercentne,“ povedal novinárom.

Je presvedčený, že rozbeh a semifinále mu pomôžu vyladiť formu na finále. Pred dvoma rokmi za sebou veľkého rivala Justina Gatlina nechal o jedinú stotinu sekundy. Gatlin, ktorý bol za Boltom strieborný aj na OH, bude na štarte aj tentoraz.

Na rozdiel od šampionátu v Pekingu ale nie je jediným vyzývateľom. „Bude to úžasné. Nie je to len o mne a Usainovi – veľa mladých atlétov išlo nahor. Myslím si, že vďaka tomu to bude výnimočné,“ povedal americký šampión, ktorý na majstrovstvách USA zdolal aj lídra svetových tabuliek Christiana Colemana.

Dvadsaťjedenročný Coleman nadchol v júni v semifinále amerického univerzitného šampionátu časom 9,82. Pri premiére na majstrovstvách sveta chce získať nielen Boltov skalp. „Je to moja prvá súťaž na medzinárodnej úrovni a mojím cieľom je odísť s víťazstvom. To je cieľom každého,“ uviedol v dejisku šampionátu.

Christian Coleman. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Christian Coleman Christian Coleman.

Do formy sa tento rok vracia Jamajčan Yohan Blake, ktorý v roku 2011 využil Boltovo zlyhanie a získal titul majstra sveta. Jamajský šampionát tento rok vyhral za 9,90. Osem regulárnych výkonov pod desať sekúnd má na konte Juhoafričan Akani Simbine, najrýchlejšie bežal 9,92.

Na minuloročnej olympiáde v Riu si Bolt vylepšil sezónne maximum o sedem stotín. Ešte väčší posun sa mu podaril na OH 2012 v Londýne a svetových šampionátoch 2013 a 2015 v Moskve a Pekingu. Ak semifinále neprinesie nič neočakávané, vo finále sa ukáže, či to dokáže zopakovať aj tentoraz.

Bez ohľadu na výsledok sa skončí jedna éra svetovej atletiky. Definitívna Boltova rozlúčka by mala prísť v sobotu 12. augusta pri šprintérskej štafete.

Program mužskej stovky, sobota: semifinále 20.05, finále 22.45.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #MS 2017 v atletike