Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svet očakáva poslednú Boltovu bleskurýchlu šou

... a po nej zostane už len obrovské prázdno. Svet má svojich hrdinov. Potrebuje ich rovnako ako tých, ktorí k nim zdola vzhliadajú. Bez nich by niektoré spoločenské odvetvia stratili šmrnc.

04.08.2017 14:00
Usain Bolt Foto: ,
Usain Bolt v cieli finálovej stovky.
debata (2)

Jedni prinášajú planéte neuveriteľné technológie, ďalší ju zasa zachraňujú pred záhubou. Iní nasadzujú svoje životy, aby sme sa cítili bezpečnejšie a ďalší zasa bavia svet a vyrážajú mu dych.

Aj šport, hoci rozhodne nepatrí k najdôležitejším a nenahraditeľným zložkám organizmu s názvom Zem, má svoje esá. Jedno z najväčších o niekoľko dní ukončí kariéru. Usain Bolt zmenil šport a povýšil atletiku. Keď sa na majstrovstvách sveta v Londýne (začínajú sa v piatok, potrvajú do 13. augusta) poslednýkrát bleskurýchlo preženie cieľom, nastane ticho a prázdno. A to aj napriek tomu, že desaťtisíce divákov na štadióne kráľovnej Alžbety a milióny na celej planéte budú najrýchlejšieho muža, aký sa kedy narodil, búrlivo oslavovať.

Navždy najrýchlejší

Kráľovná športov je už v úctyhodnom veku. Pompéznosť, s akou Bolt písal dejiny, bola však aj pre ňu nová. Jamajčanova charizma, ktorá mĺkve štadióny premieňala na niekoľkotisícový huriavk, je neopakovateľná. Svetový rekordér na 100 (9,58 s) a 200 m (19,19 s, obe maximá zabehol na MS 2009 v Berlíne) ju preniesol aj na dráhu. Dominancia a grácia, s akou knokautoval súperov, sa na najkratších šprintérskych disciplínach už zrejme nikdy nezopakuje.

„Už som bol v tejto situácii veľakrát. Viem, že som pripravený,“ vravel Bolt na stredajšej tlačovej konferencii pred začiatkom londýnskeho šampionátu.

Počas stretnutia s novinármi mu nad hlavou svietil slogan forever fastest (navždy najrýchlejší). Tón reči i význam slov hlavného aktéra sa niesli v podobnom duchu, ako hlásil sebavedomý nápis. „V ostatných pretekoch som dobehol za 9,95 s. Zlepšujem sa a viem, že som na správnej ceste. Mám dôvod nemyslieť si, že som hlavný favorit, ale potešilo by ma, keby sa v médiách objavili po stovke titulky ako Nezdolateľný či Nezastaviteľný Bolt. Som pripravený zabojovať o víťazstvo. Zostávam sebavedomý a verím si,“ vyhlásil Bolt pre BBC.

Rekordy sú v bezpečí

Jamajský blesk, ako znie jeho prezývka, nie je v takej forme, na akú je svet zvyknutý. Jeho najlepší výkon sezóny spred niekoľkých týždňov na mítingu Diamantovej ligy v Monte Carlo len o 5 stotín sekundy pokoril magickú 10-sekundovú hranicu.

Tú, ktorú Bolt pravidelne zdolával. Ten Bolt, ktorý z 33 historicky najrýchlejších časov na stovke zabehol všetkých deväť, ktoré sú doteraz platné a nezmazala ich dopingová škvrna jeho kolegov.

„Nevidím nikoho v tejto ére, komu by sa mohlo podariť vziať mi svetové rekordy. Možno o desať rokov. Zatiaľ sú moje maximá v bezpečí. Rád by som však bol, keby mi rekordy zostali čo najdlhšie. Je to logické. Chcem, aby som mojim 20-ročným deťom hovoril: Hej, pozrite, stále som najlepší!“

Ak všetko pôjde tak, ako si 30-ročný šprintér predstavuje, sobota 5. august 2017 bude dátumom jeho poslednej súťažnej stovky v živote. Od 22.45 by mal zabojovať o štvrté zlato na 100 m – po víťazstvách v Berlíne 2009, Moskve 2013 a Pekingu 2015.

Osemnásobný olympijský víťaz – historický zlatý šprintérsky hetrik z olympiád v Pekingu 2008, Londýne 2012 a Riu 2016 mu zahatal dopingový prehrešok kolegu Nesta Cartera zo štafety na 4 × 100 metrov z Hier v roku 2008 – chce získať v anglickej metropole dvanáste i trináste zlato zo svetových šampionátov.

„Moje posolstvo je jednoduché – chcem zostať v pamäti ako jeden z najväčších a najlepších. Ľudia sa zvyknú rozprávať o najväčších športových hviezdach. Túžim byť jednou z tém tejto konverzácie. Chcem, aby si povedali: Hej, ten Usain Bolt bol jedným z najlepších športovcov na svete,“ prezrádza vo videu pre BBC.

Ozvalo sa telo

S koncom Boltovej kariéry sa uzavrie jedna zo zlatých epoch, ktoré atletika vo svojej bohatej histórii zažila. Vychovala a spoznala množstvo skvelých borcov, ktorí udivovali svojím majstrovstvom. Bolt však má navrch vo dvoch veciach. To, že súťaží v divácky najpríťažlivejšej a najsledovanejšej atletickej disciplíne a aura, ktorá jeho výkonom – dobrým i horším – dodala nepoznaný šarm.

Usain Bolt. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Usain Bolt Usain Bolt.

Je šanca, aby usmievavý Jamajčan odložil svoje rozhodnutie o londýnskej bodke za jeho majestátnym športovým dielom?

„Nemyslím si, že exituje možnosť, ktorá by ma presvedčila na zmenu rozhodnutia o konci kariéry. Už som toho dokázal mnoho, cítim sa úspešný. Stačilo,“ vysvetlil Bolt. Nebude mu chýbať pretekársky adrenalín?

„Mám rád štvorkolky, tam sa môžem vyblázniť… Ale nie, vážne neviem. Asi je čas, aby som spomalil, oddýchol si a užil si čas pre seba. Svoju rolu v rozhodovaní o konci zohralo aj zdravie. Po rokoch driny sa začali ozývať bolesti chrbta či podkolenných šliach. Som už starší a moje telo mi to dáva najavo,“ prezradil dôvody, prečo z neho už nie je ten suverénny Bolt, ktorý v Berlíne zbúral staré a postavil nové hranice ľudských možností.

Hoci lúčiaca sa najjagavejšia hviezda MS v Londýne bežala stovku tento rok len trikrát, expert BBC a majster sveta v behu na 1500 metrov z roku 1983 Steve Cram je presvedčený o Boltovom víťazstve.

„To, čo sme od neho tento rok videli, nie je také zlé. Buďte si istí, že sa v Londýne zlepší. V Monaku skvele vybehol, zrýchlil a znovu ubral plyn. Tak ako mu je to vlastné. Vždy sa vedel na vrcholy pripraviť. Bolt síce nie je taký rýchly ako býval, ale nemám obavy.“

Boltov príbeh je pretkaný zlatými ornamentmi z vrcholných podujatí. Bude taký aj záver?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #MS 2017 v atletike