Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

WADA a Rusko sa znova vadia: Nepriznáme niečo, čo sa nestalo

Rusko a Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa opäť dostali do kontroverzie. WADA vyzvala vo štvrtok ruskú vládu, aby akceptovala zistenia v jej správe, že štát dohliadal nad masovým dopingom športovcov.

03.08.2017 17:34
Rusko, doping Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Dišputy vznikli deň pred začiatkom majstrovstiev sveta v atletike, na ktorých bude štartovať 19 ruských pretekárov s „neutrálnym štatútom“, pričom mnohým ďalším zakázali účasť. Argumenty, týkajúce sa dopingových previnení z minulosti, môžu oddialiť plný návrat Rusov na medzinárodné športoviská.

Minuloročná správa vyšetrovateľa WADA Richarda McLarena konštatovala, že predstavitelia ruského ministerstva športu rozhodli, ktorých športovcov „ušetria“ tým, že zakryjú pozitívne dopingové testy a dohliadali na plán výmeny vzoriek obsahujúcich zakázané látky na zimných olympijských hrách v roku 2014.

V novej cestovnej mape WADA prijala správu ministerstva a ruského olympijského výboru ako kľúčový bod, keďže Rusko sa snaží obnoviť svoju národnú agentúru na testovanie drog, známu ako RUSADA.

„Neexistoval žiaden štátny program a nemôže existovať, v Rusku to nebolo,“ povedal vo štvrtok vicepremiér Vitalij Mutko pre ruskú tlačovú agentúru TASS. „Nepriznáme niečo, čo sa nestalo,“ dodal.

Niektorí predstavitelia ministerstiev rezignovali minulý rok na základe obvinení McLarena, ale vláda nikdy neuviedla, že sú zodpovední za niektoré z prípadov zneužitia, ktoré sú uvedené v správe týkajúcej sa desiatok športov a stoviek športovcov v priebehu niekoľkých rokov.

Vitalij Smirnov, šéf antidopingovej komisie zriadenej ruským prezidentom Vladimírom Putinom, spochybnil ďalšie výhrady WADA, že ruské orgány činné v trestnom konaní prestávajú ukladať vzorky moču v bývalom moskovskom laboratóriu na testovanie drog. „Nemôžeme urýchliť tento proces,“ povedal ruskej agentúre R-Sport.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #WADA