Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strácam ideály o vrcholovom športe, priznáva Tóth

Bol neskorý večer ôsmeho júla. Do mailových schránok slovenských médií dorazilo šokujúce stanovisko Mateja Tótha (34). Olympijského víťaza v chôdzi na 50 kilometrov z lanskej olympiády v Riu a svetového šampióna z Pekingu 2015 suspendovala Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) pre nezrovnalosti v biologickom pase.

03.08.2017 14:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (99)

Takmer mesiac po tom, čo vyšiel s kožou na trh, rodák z Nitry hlási: „Stále tvrdo pracujeme a dá sa povedať, že pomaly finišujeme so zbieraním informácií a dôkazov.“ Hoci je Tóth sklamaný, že na tohtoročných majstrovstvách sveta v Londýne (4.8.- 13. 8.) nebude môcť obhajovať titul majstra sveta, najväčší vrchol atletickej sezóny si určite nenechá ujsť.

Pred tromi týždňami ste pre Pravdu povedali, že ste na dobrej ceste v zbieraní faktov vo vašom prípade. Stále po nej kráčate? Blíži sa jej koniec?

Stále tvrdo pracujeme a dá sa povedať, že pomaly finišujeme so zbieraním informácií a dôkazov.

Kedy vás čaká šetrenie pred Disciplinárnou komisiou Slovenského atletického zväzu?

Je naplánované približne v polovici augusta.

Na vašu stranu sa postavilo mnoho sponzorov, známych osobností i prostých ľudí. Pomohla vám podpora zvonku prekonať počiatočný šok zo správy, ktorú vám doručila Medzinárodná asociácia atletických federácií?

To je jeden z najdôležitejších faktorov, že túto ťažkú situáciu dobre zvládam. Úžasná podpora a dôvera známych i neznámych ma milo prekvapili. V tomto období ju veľmi potrebujem, dáva mi to obrovskú energiu. Všetkým srdečne ďakujem!

Anton Kučmín na čele pretekov v chôdzi na 3 km... Foto: Pravda, Ivan Majerský
PTS, Kucmin, Toth Anton Kučmín na čele pretekov v chôdzi na 3 km pred Matejom Tóthom.

Oporou vám určite je aj rodina. Ako to s vašimi tromi dievčatami doma v Banskej Bystrici zvládate?

Manželka aj dve dcérky mi veľmi pomáhajú. Tak ako v období po olympiáde mi pomáhali zvládať popularitu a utvorili mi doma taký náš ostrovček normálnosti, tak niečo podobné sa deje aj teraz. Snažia sa utvoriť mi doma také prostredie, na aké sme zvyknutí.

V piatok sa začínajú majstrovstvá sveta v atletike. Budete ich sledovať?

Určite áno. Aj keď ideály o vrcholovom športe som trochu stratil, fanúšikom športu som určite zostal. A atletiku stále pokladám za kráľovnú športov, a tak si jedno z najväčších globálnych podujatí roka na svete nemôžem nechať ujsť.

Ako budete šampionát prežívať?

Myslím, že to budú trochu iné pocity…

Pretože sa na nich nemôžete zúčastniť…

Áno, ale výraznejšie emócie budem prežívať asi len pri chôdzi. Sám však neviem v tejto chvíli odhadnúť, aké tie pocity budú.

Ste zdravý, mohli by ste titul obhajovať, ale máte dištanc. Je to pre vás nová rola alebo ste už niečo také zažili?

Asi som niečo také ešte nezažil, na vrcholnom podujatí určite nie. Je mi veľmi ľúto, že nebudem môcť obhajovať titul majstra sveta.

Kto vás môže nahradiť na pozícii majstra sveta na chodeckej 50-ke? Komu by ste titul najviac dopriali?

Myslím, že v našej disciplíne sa celkom vyznám, ale netrúfam si tipovať nikoho konkrétneho. Okruh favoritov je celkom vyprofilovaný, rozhodne aktuálna forma. Ašpirantmi sú Austrálčan Jared Tallent, Francúz Yohann Diniz, Kanaďan Evan Danfee, Japonec Hirooki Arai, Číňan Wei Yu, Nór Håvard Haukenes či Ekvádorčan Andrés Chocho… Bol by som prekvapený, ak by získal medailu niekto iný. Titul doprajem každému.

Do Londýna cestuje historicky najmenšia slovenská výprava, bude mať len päť členov. Môže Marcel Lomnický pomýšľať na najlepšiu päticu, Ján Volko na niektorý zo semifinálových behov či chodci na umiestnenie v elitnej 20-ke?

Verím, že Marcel zabojuje za celé Slovensko a môže z toho byť aj napriek malej výprave úspešný šampionát. Johny (prezývka Jána Volka, pozn.) prežíva fantastickú sezónu. Navyše sa ukazuje aj ako spoľahlivý pretekár, ktorý sa dokáže pripraviť na vrcholné preteky. Verím, že si naplní cieľ a minimálne jeden semifinálový beh bude aj s jeho účasťou. Marike Czakovej a Dušanovi Majdánovi budem samozrejme veľmi držať palce, umiestnenie v prvej dvadsiatke by pre nich bolo určite skvelé.

Dosť sa hovorí o tom, že Volko by mohol v budúcnosti prekonať 10 i 20-sekundovú hranicu. Je to podľa vás v jeho silách?

Jano je obrovský talent. Je veľmi pracovitý a inteligentný športovec. Navyše má dobré rodinné a trénerské zázemie. To je kombinácia, ktorá mu dáva predpoklady vyťažiť z jeho potenciálu maximum. Má len jednu veľkú nevýhodu…

Príchod do cieľa si budem pamätať do konca... Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Matej Tóth Príchod do cieľa si budem pamätať do konca života, vraví Matej Tóth.

Akú?

Je beloch. Keby mal genetické predpoklady černošských šprintérov, tak už dnes by behal časy pod týmito métami. Na druhej strane, už viacero bielych šprintérov sa cez tieto hranice dokázalo prehupnúť, tak verím, že sa k nim pridá aj Jano. Samozrejme, musí byť zdravotne v poriadku a pokračovať v tvrdej práci.

Londýn zažije aj rozlúčku kráľovnej s jej najrýchlejším synom. Myslíte si, že koniec kariéry svetového rekordéra na 100 i 200 metrov Usaina Bolta bude mať víťaznú bodku?

Myslím, že Bolt sa opäť pripraví špičkovo a rozlúči sa ziskom zlata. Čaká ho však vynikajúca konkurencia a nebude si môcť dovoliť žiadnu chybu.

Môže Bolta v budúcnosti niekto nahradiť v pozícii svetovej atletickej superhviezdy?

Čo sa týka výkonnosti, tak určite áno. Pre mňa je kandidát číslo jeden Juhoafričan Wayde Van Niekerk, svetový rekordér na 400 metrov. Ak sa však bavíme o popularite, tak najbližších desať rokov – a možno aj dlhšie – Jamajčana len ťažko niekto nahradí.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike #Matej Tóth