Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaká ma masaker, priznáva debutant Jakubík

Sústreďoval sa na debla, ale na majstrovstvách sveta sa nečakane predstaví v singli. Ba aj v štvorkajaku - s troma mladíkmi, s ktorými ešte v lodi nesedel.

03.08.2017 10:00
Martin Jankovec, Gábor Jakubík Foto: ,
Gábor Jakubík (vpravo) sa vlani spoločne s Martinom Jankovcom stal majstrom Európy v K2 na 500 m. Na MS v Račiciach ho čaká premiéra medzi singlistami.
debata

Rýchlostný kanoista Gábor Jakubík má pred sebou tri náročné týždne. Musí správne vyladiť formu a okrem toho sa zjazdiť s novými kolegami v káštvorke. Len v utorok sa totiž dozvedel, že na svetovom šampionáte v Račiciach (23.- 27. 8.) sa predstaví v K4 na 1000 m. Pritom pôvodne nebola jeho prioritou ani kájednotka.

„Veru, bude to zaujímavé. Na seniorských MS som ešte v singli neštartoval, bude to moja premiéra. Aj v mládežníckych kategóriách mali vždy prednosť posádky. Naposledy som jazdil singla ešte v roku 2010. No teším sa, čoby nie,“ priznáva 27-ročný kajakár.

Za všetko môžu olympijské zmeny

Ako sa dostal dlhoročný člen štvorkajaka (s Krajčovičom, Michálkom a Deminom) a majster Európy z minulého roka v K2 na 500 m s Martinom Jankovcom do nominácie v najprestížnejšej disciplíne K1 na 1000 m?

Môžu za to zmeny v olympijskom programe rýchlostných kanoistov, ako aj ambícia dlhoročnej slovenskej jednotky v K1 Petra Gelleho získať medailu v posádkach. Zásadnou zmenou je fakt, že donedávna olympijský kilometer v K4 nahradila pod piatimi kruhmi polovičná trať. V programe MS aj ME síce zostali obe, no na svetovom šampionáte sa nedajú navzájom zladiť.

O účasť na olympijských 500 m sa pokúšala posádka Dukly (Gelle so Zaťkom, Beňom a Jankovcom), ŠKP (Jakubík s Krajčovičom, Michálkom a Deminom) aj mladíci z kategórie do 23 rokov (Botek s Nemčekom, Fraňom a Balážom). Kvalifikačné preteky vyhrala ostrieľaná štvorica so striebrom z Ria – Myšák, Vlček, Tarr, Linka, ktorá pochopiteľne uprednostnila kratšiu trať. Na tisícku potom vedenie sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky prekvapujúco nominovalo Jakubíka s trojicou mladíkov Nemček, Fraňa, Baláž.

„Pred kvalifikáčom sme si s chalanmi po dvoch rokoch sadli do starej káštvorky, ale bola to katastrofa. Na jednom tréningu to ešte šlo, ale potom to už bolo horšie a v pretekoch úplne zlé. O tom, že by som mohol ísť na MS s mladými chalanmi, som vôbec netušil. Nikto sa ma na nič ani nepýtal, len mi v utorok oznámili, že tam budem,“ vraví tradične dobre naladený Šamorínčan.

V posádke nahradil Adama Boteka, ktorý sa na MS predstaví na olympijskom kilometri v K2 s Gellem. „Chalani sa poznajú a K4 trénovali. Som typ pre štvorkajak a verím, že si za pár tréningov na nich zvyknem. Otázne bude, ako sa preorientujú na kilometer, keďže doteraz trénovali na päťstovku. Budúci týždeň sa budeme spoločne pripravovať v Piešťanoch a potom ešte na Zemníku,“ prezrádza.

Poteší aj B či C-finále

Kádvojka s Botekom je príčinou, prečo Gelle nenastúpi na tradičnom kilometri aj v singli. Jakubík vyťažil z toho, že sa na kvalifikačných pretekoch predstavil aj v singli a obsadil tretiu priečku práve za Gellem a Botekom.

„Vôbec som nemyslel na to, že by som sa vďaka účasti v kvalifikáči mohol dostať na MS. Len som si povedal, že sa prihlásim všade, najmä keď sa šlo rovno finále bez rozjázd,“ naznačuje Jakubík.

V singli nemá žiadne prehnané ambície. Uvedomuje si, že práve v tejto disciplíne je najväčšia konkurencia. „Navyše, na singla som sa nijako extra nepripravoval. Trénoval som s cieľom vybojovať si účasť v K2. Bohužiaľ, tento rok nám to s Maťom Jankovcom akosi nešlo. Netuším prečo,“ priznáva a ku K1 dodáva:

„Bude to masaker. Netrúfam si odhadnúť, na čo si môžem trúfať. Z každej zo šiestich rozjázd postúpi priamo do semifinále po šesť pretekárov. Pokojne sa však v jednej z nich môže stretnúť osem výborných kajakárov. Potrebujem mať aj kus šťastia. No keďže sa jazdia aj B a C-finále, tak sa hádam aspoň do jedného z nich zmestím.“

Viac si verí v posádke s dvadsaťtrojkármi, s ktorými ešte ani netrénoval. „Tam by sme mali dosiahnuť lepší výsledok. Keďže už nejde o olympijskú trať a nedá sa kombinovať s päťstovkou, konkurencia sa výrazne znižuje. Najlepšie krajiny však budú mať kvalitu aj na tisícke,“ dodáva Jakubík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Jakubík #MS v kanoistike