Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko pred MS: Súperiť s Boltom by bolo skvelé. Chcem si užiť odmenu

Na začiatku sezóny hovorila jeho trénerka v rozhovore pre Pravdu, že by bolo skvelé, keby rok 2017 ukončil v časmi okolo 10,20 sekundy na stovke a 20,40 na dvojnásobnej trati. Už niekoľko týždňov pred najväčším vrcholom atletického roka je jasné, že prognózy Nadi Bendovej nevyšli.

01.08.2017 15:55
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko na tréningu v Bratislave, po ktorom odletel na MS v Londýne.
debata

Veľká odmena

Jej zverenec Ján Volko je pozitívnym zjavom slovenskej i európskej atletiky. S osobnými maximami 10,16 a 20,33 sa na majstrovstvách sveta v Londýne (4.-13. 8.) pokúsi nestratiť medzi najrýchlejšími šprintérmi na svete. Ukáže sa, kam patrí v celosvetovom špičkovom meradle.

„Majstrovstvá sveta sú pre mňa splnením sna a veľká odmena. Budem bežať s čistou hlavou, pokojom a uvoľnene. Otázne je, či mi vydrží forma a na čo mi bude stačiť. Cítim sa celkom dobre, uvidíme," vravel po utorňajšom tréningu v Bratislave.

Po ňom odletel do hlavného mesta Anglicka. Miesto v historicky najmenšej výprave Slovenska (okrem neho chodec na 50 km Dušan Majdán, jeho kolegyňa na 20 km Mária Czaková a kladivárski súrodenci Lomnickí – Marcel a Nikola) na svetový atletický šampionát v ére samostatnosti si zaslúžil. Pre nezrovnalosti v biologickom pase nebude môcť obhajovať chodec Matej Tóth zlato spred dvoch rokov v Pekingu.

„Po olympiáde prišlo ku generačnej výmene. Navyše sa oproti Hrám v Riu sprísnili limity. Je preto logické, že nás bude tak málo. Bolo by určite lepšie, keby sme v Londýne štartovali viacerí. Pre atletiku i partiu. Žiaľ, nevyšlo to. Mám skvelých trénerov a celý tím okolo mňa. Som rád, že som sa vďaka nim do tej pätice dostal," vyjadril sa s dávkou jemu tradičnej skromnosti.

Splnený cieľ

Volkov posun je ohromný. Pre ilustráciu – jeho prvý tohtoročný rekord na 200 metrov z januárového halového mítingu vo Viedni mal hodnotu 21,11. Odvtedy uplynulo takmer sedem mesiacov a forma mladého Bratislavčana neklesá. Navyše, počas tohto obdobia sa vyhýbal výraznejším negatívnym výkyvom.

Tréning šprintéra Jána Volka pred odchodom na MS Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Ján Volko na tréningu pred odletom na MS.

„Keď sa pozriem okolo seba, vidím, že sa moja kariéra celkom rozbehla. Už mi tieto akcie pred mikrofónmi nerobia problém. Je to v pohode, dokážem sa s tým popasovať," reagoval s úsmevom na zvýšený záujem médií. Na margo svojich pocitov po tohtoročnom trojnásobnom medailovom ťažení uviedol: „Neprekvapilo ma, že forma mi drží tak dlho. Celé snaženie sme smerovali na Bydgoszcz, tam to vyšlo parádne. Splnili sme cieľ."

V históriou dýchajúcom poľskom mestečku ukázal, že mu patrí budúcnosť. Na šampionáte do 23 rokov získal striebro na stovke a s prevahou sa v novom rekorde tejto vekovej kategórie (20,33) dočkal prvého zlatého zásahu na vrcholnom podujatí. V marci šokoval atletickú Európu prvýkrát. Na seniorských halových ME v Belehrade získal striebro.

„Mal som po dvadsaťtrojkách trochu voľnejší program, potreboval som si po šampionáte oddýchnuť. Nebývam po pretekoch unavený fyzicky. Je to skôr nátlak na psychiku, keďže musím po nich absolvovať rôzne akcie. Bolo toho veľa. Voľno mi trochu narobilo starosti. Chvíľku som mal problém sa znova dostať do tréningového rytmu. Prišla únava, ale už je preč," opísal svoje ostatné týždne po úspešnom ťažení v Poľsku.

Pobeží s Boltom?

Európsky šampionát v hale i ME do 23 rokov sa kvalitatívne nedajú s majstrovstvami sveta porovnať. Volko si je vedomý, že prípadný ďalší útok na medailu v Londýne je utópiou. Do anglickej metropoly preto ide bez tlaku.

„Behy bez neho budú jednoduchšie i keď očakávania dokážu viac vyburcovať. Myslím si, že aj tak budem mať dostatok impulzov na to, aby mi nechýbala poriadna motivácia. Nálada je dobrá, som úplne uvoľnený a bez stresu. Chcem ukázať to najlepšie, čo vo mne je a užiť si to," ozrejmuje Volko.

Ján Volko v debate s trénerkou Naďou Bendovou. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Volko, Naďa Bendová Ján Volko v debate s trénerkou Naďou Bendovou.

Premiéru na majstrovstvách sveta si 20-ročný šprintér odkrúti v piatok. Bude jedným zo 66 prihlásených na najkratší beh, predstaví sa v jednom z ôsmich rozbehov. Prvý je od 21.20. Do sobotňajšieho semifinále postúpi 24 najlepších, z nich vzíde osmička finalistov. Medzi nimi by nemal chýbať ani hviezdny Usain Bolt, pre ktorého to budú posledné preteky v kariére.

„Keby sa to podarilo, bolo by to skvelé. Veľmi by som sa na ten beh tešil," reagoval Volko na otázku, ako by prežíval prípadný rozbeh či semifinále po boku najrýchlejšieho muža planéty. Volko si viac verí na svojej obľúbenejšej dvojstovke. V pondelok od 20.30 ho čakajú rozbehy, celkovo bude súperiť v konkurencii 59 prihlásených dvojstovkárov. Na čo si trúfa?

„Ťažko povedať, nikdy nechcem hovoriť vopred. Bol by som rád novým osobákom. Na druhej strane som zmierený s tým, že sa mi už nemusí podariť zlepšiť moje terajšie maximá. Bude tam kvalitná konkurencia, môže ma potiahnuť. Uvidíme, či mám v sebe ešte dostatok energie," načrtol. Konkrétny cieľ najrýchlejší Slovák nemá, sen áno. „Nechcem bežať iba dva rozbehy – jeden na stovke a druhý na dvojstovke."

Volko pristupuje k métam potichu. Niekoľko z nich si splnil, dokonca prekonal. Dočká(me) sa ďalších už v Londýne?

Nominácia a program Slovákov

Nominácia: Czaková (20 km chôdza), Lomnická, Lomnický (hod kladivom), Majdán (50 km chôdza), Volko (100 a 200 metrov). Predbežný program Slovákov: piatok 4.8. – 21.20 rozbehy na 100 m (Volko). Sobota 5.8. – 11.35 a 13.05 kvalifikácia kladivárok (Lomnická), 20.05 semifinále a 22.45 finále na 100 m (Volko?). Pondelok 7.8. – 19.30 rozbehy na 200 m (Volko), 20.00 finále ženského kladiva (Lomnická?). Streda 9.8. – 20.20 a 21.50 kvalifikácia kladivárov (Lomnický), 21.55 semifinále 200 m (Volko?). Štvrtok 10.8. – 22.50 finále na 200 m (Volko?). Piatok 11.8. – 21.30 finále mužského kladiva (Lomnický). Nedeľa 13.8. – 8.45 chôdza mužov na 50 km (Majdán), 13.20 chôdza žien na 20 km (Czaková).

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #MS 2017 v atletike