Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy splnil finálový cieľ. Na medailu nemal

Konečne prelomil smolu, ktorá ho sprevádza na veľkých podujatiach. "Veľmi by som sa chcel dostať do najlepšej finálovej osmičky. Vlani som bol na olympiáde deviaty, predtým už viackrát desiaty či jedenásty. Nikdy som na svetovom šampionáte neplával finále. Verím, že to na 400-metrovej polohovke vyjde,” zaželal si pred začiatkom plaveckých majstrovstiev sveta Richard Nagy v rozhovore pre Pravdu.

30.07.2017 18:15
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy počas MS v Budapešti.
debata (1)

Veľké želanie slovenskej jednotky zo súťažných bazénov sa včera, v posledný deň budapeštianskych MS, konečne naplnilo. Vo večernom finále obsadila poslednú ôsmu priečku. Už po úvodnej päťdesiatke začala zaostávať, nakoniec doplávala v čase 4:16,33 minúty.

„Na medailu som nemal. Dal som do toho maximum. Je to moja odmena, chcel som si ju užiť,“ hodnotil Nagy.

Víťazom nie príliš dramatickej najdlhšej polohovky sa napokon stal Chase Kalisz. Američan sa v druhej dvojstovke utrhol od zvyšku štartového poľa a zaslúžene si doplával po zlatú medailu v novom rekorde svetového šampionátu 4:05,90 min. Striebro získal miláčik domáceho publika Dávid Verrasztó, bronz putuje do Japonska zásluhou Daiyu Seta.

Spočiatku však umiestnenie v kvalifikačnej dopoludňajšej rozplavbe (obsadil 5. miesto) ani čas (4:15,69 minúty) nenasvedčovali tomu, že by sa rodák z Bratislavy mohol dostať do najlepšej osmičky.

"Vôbec som neveril, že sa do finále dostanem. V poslednej rozplavbe boli piati plavci, ktorí mali výrazne lepšie kvalifikačné časy ako ja. Do 300 metrov to vyzeralo, že nepostúpim. Potom sa však spomalilo a mal som šťastie. V môj prospech zahrali dve stotiny sekundy. Doteraz som mal kopec smoly, tak som rád, že sa to obrátilo,” tešil sa po úspešnej rozplavbe Nagy.

Dvadsaťštyriročný rodák bol s časom nespokojný. Motýlik i prsia boli v rámci normy, na znakárskej i krauliarskej stovke si vybral slabšiu chvíľku. Napriek tomu splnil svoj cieľ a prekvapil trénera.

"Polohovka veru bolela, najmä kraul na konci,” odfúkol si a pokračoval: "Kouč nečakal, že sa mi podarí postúpiť. Bol veľmi spokojný. Pred šampionátom mi nedával konkrétne ciele, chcel len vidieť, ako reagujem na jeho metódy a pretekársky tlak,” pripomenul Nagy.

Od septembra minulého roka sa Nagy pripravuje v anglickom Sheffielde pod taktovkou Russela Barbera.

Britský expert verí, že Nagyova finálová účasť je začiatkom cesty slovenského plavca k medaile na olympiáde v Tokiu 2020. Snáď sa jeho veštba splní.

MUŽI:
400 m pol. pret.: 1. Chase Kalisz (USA) 4:05,90 min, 2. Dávid Verrasztó (Maď.) 4:08,38, 3. Daija Seto (Jap.) 4:09,14, … 8. Richard Nagy (SR) 4:16,33.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy #MS v plávaní 2017