Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhá medaila pre Slovensko! Družstvo žien vybojovalo v trape bronz

Slovenské reprezentantky v trape žien vyšli v utorkovej súťaži jednotlivkýň na majstrovstvách Európy v streľbe z brokových a guľových zbraní v azerbajdžanskom Baku medailovo naprázdno, ale vynahradili si to v stredu ziskom bronzu v tímových pretekoch.

26.07.2017 19:10
Zuzana Rehák Štefečeková Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková.
debata

Je po striebre Huberta Andrzeja Olejnika v dvojitom trape mužov je to druhé pódiové umiestnenie pre SR na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte.

Triu Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Špotáková a Nina Slamková sa darilo v novom formáte súťaže družstiev. V kvalifikácii im na základe utorkových výkonov patrila až 7. priečka, ale vyraďovacia časť bola určená pre prvú osmičku, takže v nej nechýbali. V stredu nastúpili vo štvrťfinálovom 1. kole proti favorizovaným Fínkam, ktoré dosiahli v kvalifikačnej časti druhý najlepší výkon. Slovenky potiahla Špotáková, ktorá odčinila nevydarené vystúpenie z predchádzajúceho dňa, trafila 12 z 15 terčov. Rehák Štefečeková (5. medzi jednotlivkyňami) i Nina Slamková mali na konte po 9 terčov. Ich súčet 30 terčov bol o dva lepší ako fínsky, a tak postúpili do semifinále. V ňom ťahali za kratší koniec proti Francúzkam, s ktorými prehrali 27:34, keď Rehák Štefečeková zasiahla 10, Špotáková 9 a N. Slamková 8 terčov. Nasledoval súboj o 3. miesto proti rovnako neúspešným semifinalistkám z Talianska. Zverenky trénera Branislava Slamku ho s prehľadom zvládli, keď dosiahli 29 terčov, pričom ich súperky z Apeninského polostrova o štyri menej. Aj tentoraz bola líderkou tímu Rehák Štefečeková s 11 presnými výstrelmi, jej kolegyne prispeli k vybojovaniu cenného kovu zhodne 9 terčmi.

„Osobne si myslím, že toto bola veľmi dobrá myšlienka od Európskej streleckej konfederácie, keďže takýmto formátom tímovej súťaže vnáša do individuálneho športu kolektívny duch. Verím, že to nebol len prvý a posledný pokus a tento model súťaží bude pokračovať aj ďalej. Pre mňa osobne to nebolo prekvapenie, že sme vyradili Fínky. Vážim si každého súpera, ale fínske súperky som napriek tomu, že išli z kvalifikácie z 2. miesta a my len zo 7. priečky, považoval za zdolateľné. Myslel som si, že trochu viac potrápime Francúzky, ale v semifinále to nevyšlo. O bronz to už bolo super, proti Taliankam si dievčatá utvorili náskok a aj keď prišli nejaké chyby, tak si ho s prehľadom udržiavali. Som rád, že Janka a Nina odčinili včerajšok, keď boli nešťastné zo svojich výkonov a výsledkov. Teraz je to pre nich zadosťučinenie,“ zhodnotil pre agentúru SITA vystúpenie svojich zvereniek reprezentačný kouč Branislav Slamka.

Slovenky si vybojovali tretiu tímovú medailu z ME, pričom zatiaľ dodržiavajú dvojročnú periodicitu. V nemeckom Suhle 2013 získali bronz, v slovinskom Pragersku boli vicešampiónkami a Baku pridali kov bronzovej hodnoty (0 – 1 – 2).

Slovenskí mužskí puškári majú už za sebou svoje vystúpenie na ME 2017. V stredajšej „kráľovskej“ disciplíne – ľubovoľná malokalibrovka 3×40 bol z dvojice členov VŠC Dukla Banská Bystrica lepší Ondrej Holko, ktorého s 1141 bodmi (379–392–370) klasifikovali na 27. priečke. Hranica postupu do osemčlenného finále bola vzhľadom na náročné podmienky len na úrovni 1154 bodov.

„S mojím výkonom som spokojný, z umiestnenia mám radosť, aj keď som čakal lepší výsledok predovšetkým v polohe stojmo. Uletelo mi pár výstrelov, keď som ani nevedel, prečo som strelil osmičky. Možno to bola len smola. Je to však ťažká strelnica, dosť fúkalo. Vlastne prvýkrát som strieľal v takomto silnom vetre, preto som presne nevedel, čo môžem očakávať,“ uviedol Holko, debutant v kategórii mužov na ME.

Jeho skúsenejší reprezentačný kolega Zoltán Baláž, ktorého najsilnejšou disciplínou je vzduchovka, obsadil s 1136 bodmi 36. pozíciu z 58 štartujúcich. „Vedel som, že je to veterná strelnica, a preto som čakal celkovo nižšie výsledky. Lepšie umiestnenia mali dosahovať trpezlivejší strelci. Veril som, že budem medzi nimi. V tejto disciplíne mi to však až tak nevyšlo. Mal som veľa tzv. blízkych výstrelov. Očakávania ohľadom môjho vystúpenia boli väčšie a dúfal som v lepšie umiestnenie,“ skonštatoval Z. Baláž.

Bielorus Jurij Ščerbacevič sa opäť tešil z „double“, keď po ľubovoľnej malokalibrovke 60 triumfoval aj v ĽM 3×40, pričom v oboch prípadoch bol hlavným strojcom zlatého úspechu aj v súťaži družstiev.

V stredu boli na strelnici v Baku v akcii trapisti, ktorí absolvovali prvú časť kvalifikácie. Po 75 terčoch je z tria mužov SR na tom najlepšie Marián Kovačócy, ktorý trafil 71 terčov (23–24–24), čo zatiaľ stačí na 10. stupienok a znamená nádej pred štvrtkovým vyvrcholením pretekov. Na prvú šestku, ktorá postúpi do finále, má odstup jediného bodu. Ďalší dvaja Slováci zaostávajú výraznejšie, Michal Slamka je z 82 štartujúcich 33. so 67 terčmi (24–22–21) a Filip Marinov 47. so 65 terčmi (22–21–22).

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #trap #ME v streľbe 2017