Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zaskočil seba i svet. Kde má ryšavý gladiátor hranice?

Pozrel sa na tabuľu výsledkov a nechápavo krútil hlavou. Z jeho pier sa dali odčítať dve jednoduché vety: What?! (Čože?!) a No way! (V žiadnom prípade!).

26.07.2017 20:30
Adam Peaty, Foto: ,
Brit Adam Peaty.
debata (1)

Má nejaké hranice?

Hoci dovtedy mal v historických tabuľkách deväť najlepších časov na 50 metrov motýlik, jubilejný desiaty mu vyrazil dych. Pocit, že sa stal plaveckým svetovým šampiónom, pozná. A aj ten, keď sa pri svetovom maxime objavilo jeho meno. V utorok však zažil premiérovo inú, omnoho silnejšiu emóciu. Ako sám priznal, nedokázal ju hneď úplne vstrebať.

„Ani sám tomu nemohol uveriť a nedokážem to ani ja. V živote som nevidel také plávanie, aké ukázal Adam Peaty. Ten chlapec je absolútne neuveriteľný. Má vôbec nejaké hranice? Nemyslím si,“ sypal superlatívy z rukáva Steve Parry.

Britský bronzový medailista z olympiády v Aténach 2004 na 200 m motýlik sa na webe BBC pustil do analýzy víťazstva svojho mladšieho krajana na majstrovstvách sveta v Budapešti. Vďaka času 25,91 sa Peaty stal prvým mužom planéty, ktorý sa v tejto disciplíne dostal pod 26 sekúnd. „Jeho príbeh odteraz už nebude o medailách. Bude o tom, ako ďaleko môže tento šport posunúť,“ vysvetľuje Parry.

„Zaskočil sám seba. Je to prvýkrát po veľmi dlhej dobe, čo som ho videla totálne šokovaného. Bol veľmi rýchly a najšialenejšie na tom je, že má ešte obrovský priestor na zlepšenie,“ pridala sa Rebecca Adlingtonová, dvojnásobná šampiónka spod pekinských piatich kruhov na 400 a 800 m voľným spôsobom.

Deklasoval konkurentov

Peaty dospel do fázy, keď nesúperí s konkurentmi, ale skôr s časomierou. Už utorkové ráno bolo toho dôkazom.

„Necítil som, že by to mohlo vyjsť. Rána nie sú stavané na svetové rekordy. Len som chcel udržiavať tempo a čo najrýchlejšie sa dotknúť steny na druhom konci bazéna. Je to skvelý čas a snáď ho vylepším vo večernom semifinále.“

Želanie sa 22-ročnému rodákovi z Uttoxeteru splnilo. Po brilantnej rozplavbe – vyhral ju vo svetovom rekorde 26,10 – stlačil semifinálový čas ešte o 15 stotín sekundy.

Spôsob, akým postúpil do finále, vyráža dych.

Brazílčan Felipe Lima sa Britovi priblížil najviac, no aj tak stratil priepastných 73 stotín sekundy.

„Od rána som bol veľmi motivovaný. Bolo náročné ignorovať fakt, že som postúpil ďalej vďaka novému svetovému maximu a plne sa koncentrovať. Bolo to vzrušujúce a veľmi som si zlato i víťazstvo užil,“ cituje suveréna v motýliku denník The Guardian.

Pyšná babička

V detstve Peaty nechcel o vode ani počuť. Mal z nej veľký strach. Teraz ho naháňa súperom. Keď je v najlepšej forme, zvyšok štartového poľa sa bije väčšinou o zvyšné pozície. Mladý Brit chce svoje limity posúvať ešte ďalej.

„Tomu času nedokážem uveriť. Nemyslel som si, že to dokážem. Len som vošiel do bazéna a urobil maximum. Mal som dojem, že nebudem taký rýchly ako v rozplavbách, pretože som v sebe necítil toľko energie. Tvrdá práca však nekončí. Hľadím na svoje slabé stránky a chcem ich odstrániť. Dúfam, že sa dokážem zlepšiť na čas okolo 25,50,“ odkryl karty Peaty.

Keď na lanskej olympiáde nadelil obhajcovi z Londýna 2012 Cameronovi van der Burghovi (V Riu skončil strieborný) na 100 metrov prsia viac ako 1,5 sekundy, Peatyho babička označila svojho vnuka na twitteri za „gladiátora, na ktorého je právom pyšná.“

Po budapeštianskom rekordnom motýliku komentovala 74-ročná Mavin Williamsová Peatyho slovami: „Dokázal to! Neverím, čo som práve videla. 25,95!“

Maďarská metropola i celý plavecký svet sa môže tešiť aj na ďalšie kúsky mladého Brita. A twitter zasa na milé reakcie jednej z najväčších fanúšičiek ryšavého rekordéra…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Peaty #MS 2017 v plávaní