Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hravé dvojčatá započali cestu do Tokia

Bolo to všade. Niekoľko kilometrov popri ceste do čunovského areálu Divoká voda, pri jeho vstupe i okolo kanála. Pripomínalo mladým nádejam, že ich kariéry môžu dostať nový rozmer - olympijský.

26.07.2017 06:00
Marko Mirgorodský Foto: ,
Marko Mirgorodský už niekoľkokrát potvrdil, že dokáže vyhrať aj keď štartuje z posledného miesta.
debata (1)

„Cesta do Tokia sa začína v Čunove."

Tak znel slogan, ktorý sprevádzal nedávno skončené majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov. Horúce počasie a zradná voda prinútili najväčšie talenty vodného slalomu siahnuť si na dno síl. A v najlepšom prípade odštartovať veľkú jazdu až pod olympijské kruhy.

Víťazný kúpeľ

Fanúšikovia očakávali, ako na domáce podmienky zareagujú najhorúcejšie slovenské želiezka v medailovom ohni. Jakubovi Grigarovi a Markovi Mirgorodskému to nemohlo vyjsť lepšie. Obaja potvrdili dominanciu z ostatných rokoch v mladších kategóriách a na krkoch sa im zaslúžene hojdali zlaté odmeny.

„Verím, že tento slogan môžu naplniť. Sú mladí, máme dostatok času na ďalší rozvoj. Ešte ich čaká mnoho náročných pretekov, ktoré ich môžu posunúť vpred. Verím, že sa ich cesta na olympiádu v Japonsku začala práve tu, v Čunove," zamyslel sa tréner oboch novopečených majstrov sveta Tomáš Mráz.

Vodnoslalomársky tréner Tomáš Mráz. Foto: SITA, Peter Rusko
Tomáš Mráz Vodnoslalomársky tréner Tomáš Mráz.

Keď odpovedal na otázky novinárov, žmýkal si tričko. Ani on sa nevyhol tradičnému vodáckemu víťaznému rituálu. Po Mirgorodského jazde sa okúpal v čunovskom kanáli. „Bodaj by som sa takto kúpal čo najviac," smial sa rodák z Liptovského Mikuláša.

Zrelší a vyspelejší

Pod svojou taktovkou má najjagavejšie vodnoslalomárske drahokamy. Dvadsaťročný Grigar je už pravidelným účastníkom seniorského Svetového pohára. Na olympiáde v Riu bol po polovici trate na zlatej pozícii, napokon skončil piaty. Už šiesty rok za sebou si zo šampionátu juniorov a dvadsaťtrojok odniesol medailu. V Čunove to bolo jeho tretie zlato v rade. Totálna dominancia…

„Kajak je síce najľahšia disciplína, ale Kubo má omnoho väčšiu konkurenciu ako Marko. Výsledky v ňom sú vždy veľmi tesné. Kubo je nesmierne silný a výbušný," charakterizuje Mráz mladého Liptáka. „Obaja s Markom sú ešte detskí a hraví. Pracuje sa mi s nimi dobre, nemusím byť na nich prísny. Riešime to tak, že mantinely sú trochu širšie ako obvykle. Nemyslím si, že by sme sa vďaka direktívnym metódam posunuli o čosi ďalej."

Mirgorodský podľa Mráza predviedol v Čunove fantastickú finálovú jazdu. Hoci na predposlednej protivodnej bránke urobil chybu a kouča vyľakal, náskok uhájil.

„Určite bol na jeho pleciach tlak, ale nepripúšťal si ho. Marko už niekoľkokrát potvrdil, že dokáže vyhrať aj keď štartuje z posledného miesta. Je zrelší a mentálne vyspelejší, ako kedysi," opisuje 18-ročného singlekanoistu.

Náročná domáca konkurencia

Mráz sa netajil tým, že pred svojich zverencov postavil jasný cieľ – získať dve medaily. Aký je to pocit trénovať dvoch majstrov sveta do 23 rokov?

„Fantastický!" vraví presvedčivo a s patričnou hrdosťou. „Tvoria výbornú partiu, sú ako dvojčatá. Je skvelé, že nie sú v rovnakej kategórii. Keby jazdili obaja to isté, asi by neboli takí kamaráti. Predsa len by bola medzi nimi väčšia rivalita a menej prajnosti i tréningovej disciplíny.

Práca s Grigarom a Mirgorodským ho baví a napĺňa. „Určite je príjemné pracovať s takými talentovanými chlapcami. Momentálne sa cítim ako úspešný tréner," vybuchol od smiechu Mráz. Je si vedomý, že dosiahli maximum. Vie, že jeho zverencov čaká ešte náročnejšia úloha – natrvalo potvrdiť potenciál medzi seniormi.

Jakub Grigar a jeho majstrovská jazda v Čunove. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Jakub Grigar Jakub Grigar a jeho majstrovská jazda v Čunove.

To je však iná káva. Svoje o tom vie aj Mirgorodský. Vlani sa na úkor Michala Martikána dostal na rok do slovenskej seniorskej reprezentácie. Situácia sa v tejto sezóne zmenila, päťnásobný olympijský medailista vrátil ryšavému mladíkovi požičané.

„Marko má veľmi silnú konkurenciu v Alexandrovi Slafkovskom, Matejovi Beňušovi a Michalovi Martikánovi. Sú to elitní športovci, ktorí patria roky k najlepším na svete. Je to výhoda i nevýhoda. Je náročné sa v reprezentácii udržať, na druhej strane stále doma súťaží so svetovou špičkou a má sa od koho učiť," ozrejmuje.

Mirgorodský s Grigarom sú dobrí kamaráti. Na sústredeniach bývajú spolu a dobre si rozumejú. Môžu sa v priebehu najbližších sezón stretávať na vrcholných podujatiach medzi seniormi?

„Som predsvedčený, že ich zlaté jazdy z Čunova by boli finálové aj v seniorskej kategórii. Viac ukáže čas. Chlapci musia dozrieť, aby sa natrvalo presadili aj medzi svetovou špičkou. Verím, že to dokážu," dodáva Mráz.

Ukáže sa ich vodnoslalomársky kumšt aj na olympiáde v Tokiu? Z Čunova to bude do japonskej metropoly ešte dlhá a úmorná cesta…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar #Marko Mirgorodský #Tomáš Mráz