Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európske striebro so zlomenou rukou je fajn, teší sa strelec Olejnik

Má za sebou náročné obdobie. Nevybojoval si účasť na olympiáde v Riu, po zmene zbrane sa trápil a ešte si aj zlomil kľúčnu kosť. Navyše, jeho disciplínu dvojitý trap vyradili z olympijského programu.

24.07.2017 15:17
Hubert Andrzej Olejnik Foto: ,
Hubert Andrzej Olejnik
debata

Športový strelec Hubert Andrzej Olejnik si napravil chuť na prebiehajúcich majstrovstvách Európy. Strieborná medaila z Baku je jeden z jeho dvoch najväčších úspechov v kariére. Porovnateľné je len víťazstvo na podujatí Svetového pohára v Mníchove spred troch rokov.

„Striebornú medailu si veľmi vážim. Na ME som už bol šiesty, piaty aj štvrtý. Tvrdo som pracoval, aby som v Baku urobil dobrý výsledok. Chcel som sa čo najkrajšie rozlúčiť s dvojitým trapom ako olympijskou disciplínou v rámci európskeho šampionátu. Pred pretekmi som bol trochu nervózny, lebo v tréningu mi to vôbec nešlo. Našťastie naostro to už bolo v pohode. Tak na 99 %," hovorí spokojný Olejnik.

Vlani v septembri si štyri dni pred svadbou zlomil kľúčnu kosť na pravej ruke. „Na schodoch sa mi pod nohy zamotal pes a veľmi nešťastne som spadol na pravú ruku. Keďže ma čakala svadba, tak som to pár dní nejako vydržal a na druhý deň po obrade a hostine som šiel na operáciu," prezrádza 35-ročný rodák z poľského Vroclavu, ktorý reprezentuje Slovensko už čosi viac než päť rokov.

Našťastie kľúčna kosť sa dobre zrástla a od januára začal s tréningom. „Ruka ešte nebola stopercentná, len postupne sa to zlepšovalo. Až nejaké tri týždne pred ME som sa začal cítiť optimálne. Nakoniec si môžem povedať, že aj so zlomenou rukou sa dá vystrieľať striebro," smeje sa sympatický brokár.

Keďže na olympiáde v Pjongčangu už nebude v programe dvojitý trap, musí sa Olejnik pomaly preorientovať na trap. „Na majstrovstvách sveta sa pokúsim rozlúčiť s dvojitým trapom tiež medailou a potom sa začnem špecializovať už na trap. Viem, že v tejto disciplíne je veľká konkurencia aj na Slovensku, chalani strieľajú veľmi dobre, ale to ma môže posúvať len vpred. Stále túžim po účasti na olympiáde," tvrdí Olejnik.

Ešte vo farbách Poľska bol dvojnásobný juniorský majster Európy v Dvojitom trape (2001 a 2002) a na MS juniorov 2002 získal bronz.

„Srdcom som stále Poliak, aj ním navždy ostanem. No zároveň som veľmi vďačný, že môžem strieľať za Slovensko. Keď to zhrniem, som Poliak, ale s puškou v ruke Slovák," priblížil svoje pocity po prvom veľkom úspechu vo farbách Slovenska – triumfe na SP v Mníchove 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #športová streľba #Hubert Andrzej Olejnik