Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finále v Budapešti je začiatok Nagyovej cesty k medailovému Tokiu

Vlani si vychutnal najkrajší rok vo svojej kariére. V máji 2016 potvrdil potenciál a zaslúžene sa z Londýna vrátil s cenným titulom - vicemajstra Európy.

24.07.2017 10:30
Richard Nagy Foto: ,
Slovenský plavec Richard Nagy.
debata

Hoci po olympiáde bol veľmi sklamaný a nadával, prvá nepostupová – celkovo deviata – priečka na 400 metrovej polohové preteky boli skvelým úspechom.

Po nej zažila slovenská plavecká jednotka turbulentné obdobie. Musela sa nadobro rozlúčiť s dlhoročným koučom Gabrielom Baranom a riešiť, kde bude pokračovať v tréningu. Oslovil priateľa a kolegu z najdlhšej polohovky Maxa Litchfielda (v Riu skončil štvrtý) a vybral sa na skusy do anglického Sheffieldu. Momentálne tam trénuje už viac ako pol roka.

Všetci ho majú radi

Na chladnejšie anglické prostredie si zvykal pomalšie. Ak ide o počasie, oblečiete sa. Ak sa to však týka vzťahov, musel sa rôznym veciam prispôsobiť a dať im čas, aby si to lepšie sadlo. Anglické jedlá veľmi neobľubuje, na chladnú povahu miestnych si už zvykol. Podobne aj na tréningové metódy pod novým trénerom Russelom Barberom.

„Začalo to po olympiáde v Riu. Trénujem Maxa Litchfielda, sú s Rišom kamaráti už dlhšiu dobu. Maxa kontaktoval s tým, že jeho tréner končí. Hľadal miesto, kde by mohol trénovať. Zavolali sme ho v septembri do Sheffieldu na trojtýždňovú skúšku. Páčili sa mu tréningy a nám zasa to, čo v nich predviedol,“ začína rozprávanie Barber.

Nagy ho v priebehu niekoľkých dní presvedčil a začal riešiť ubytovanie. S postupom času sa udomácnil aj v sheffieldskom plaveckom klube, kde je dovedna 200 športovcov.

„Je to skvelý chalan, veľmi bezprostredný. V tíme je stále stredobodom pozornosti. Tvrdo pracuje a neulieva sa. Na druhej strane, keď je nablízku nejaká sranda, nesmie tam chýbať. Chalani, dievčatá i tréneri – všetci ho máme radi,“ opisuje povahové črty 24-ročného Bratislavčana jeho nový kouč. Kto Naga pozná vie, že je to pravda.

Zmena v tréningoch

Barber trénuje iným spôsobom, na aký bol Nagy zvyknutý. Skúsený Angličan chce, aby Slovák využil svoj talent v najbližších rokoch a pretavil ho do pódiových umiestnení.

„Tréningy, ktoré absolvoval na Slovensku sú unikátne. Nazval by som ich viac vedecké. Plával veľké vzdialenosti, čo je v porovnaní s našou víziou úplne iné. Rešpektujem však aj metódu, na ktorej Rišo vyrástol. Vďaka nej sa dostal medzi svetovú špičku. V Sheffielde sa snažíme urobiť ďalší krok – zo zbierania finálových účastí k získavaniu medailí,“ vysvetľuje 45-ročný odborník.

Akým spôsobom chce Barber z finalistu urobiť medailistu?

„Pracujeme skôr na dynamike a šprinte, máme viacero tréningov na zlepšovanie týchto aspektov. Tieto cvičenia spolu s vytrvalostnou prípravou tvoria náročný mix, ktorý Rišo zvláda veľmi dobre. Vyžaduje si to však čas, nič nejde okamžite. Nedá sa lúsknuť prstami a všetko sa razom zmení a zlepší. Chceme, aby si zachoval dobré veci zo Slovenska a zlepšili niektoré detaily v Anglicku. Sme v procese, ktorého koncom je získať medailu na olympiáde 2020 v Tokiu.“

Barber tvrdí, že Nagy je asi v prostriedku tejto výraznej premeny. Niekedy dokáže plávať veľmi rýchlo, inokedy zasa ide príliš pomaly. Snažia sa zistiť know-how, ktoré na niekoľkonásobného slovenského rekordéra funguje. Veria, že čoskoro nájdu a čo najviac využijú. Veľa napovedia aj prebiehajúce majstrovstvá sveta v dlhom bazéne.

„Je stále ešte mladý a potrebuje získavať skúsenosti. Je dobré, že ho čaká svetový šampionát v Budapešti, teda blízko rodnej krajiny. Bude musieť zareagovať na tlak. Nikdy neviete, čo s pretekárom taká vec urobí, až kým sa do takej situácie nedostane. Je to dobrá skúška,“ zamýšľa sa Barber.

Konkrétnym cieľom na 400 m polohové preteky je pre oboch finále. Trénera však okrem umiestnenia zaujímajú iné veci.

„Pre mňa bude najdôležitejšie vidieť, ako ho v súťažnom bazéne ovplyvnili zmeny, ktoré sme urobili v tréningovom procese. Nikdy neviete, čo ukážu preteky, kde je úplne oddýchnutý a plne koncentrovaný,“ vraví a po krátko zamyslení dodá: „Rišo chce, aby dosiahol finále a bol konkurencieschopný medzi najlepšími. Iste, aj mňa by finále potešilo, ale pre mňa je skôr podstatné, aby som videl pozitívnu zmenu. Na nej môžeme smerom k najbližšej olympiáde stavať. Budapeštianske finále totiž môže byť začiatkom cesty k medailovému Tokiu.“

Naplnia sa smelé predpovede?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy #MS v plávaní 2017 #Russel Barber