Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy: Finále by bola veľká odmena

Pred vyše rokom šokoval slovenskú plaveckú verejnosť. Už dlho totiž čakala na výraznejší medailový zásah. V máji 2016 získal na majstrovstvách Európy v Londýne striebro na 400 metrov polohové preteky.

22.07.2017 10:00
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy.
debata

Skvelý progres potvrdil aj na olympiáde v Riu, v rovnakej disciplíne skončil tesne pred bránami finále – na 9. priečke. Richard Nagy (24) je slovenskou jednotkou pred zajtrajším štartom majstrovstiev sveta v dlhom bazéne. „Bolo by skvelé, keby darilo celej slovenskej výprave, nielen mne,“ vravel pred včerajším odchodom do Budapešti.

Rok 2016 bol pre vás veľmi zaujímavý. Prišlo nečakané striebro na ME i nadávanie po tesne uniknutom finále v Riu. Hodnotíte lanskú sezónu skôr pozitívne alebo negatívne?

Tak ja som nadával, aj keď som bral striebro. Hovoril som si, že prečo nie som prvý… V konečnom dôsledku to však bol dobrý rok, i keď trochu chaotický. Mal som kvôli diaľkovému plávaniu dva vrcholy sezóny, čo som doteraz nezažil. Mohlo to byť aj horšie. Snáď bude rok 2017 ešte lepší.

Pred viac ako pol rokom ste odišli trénovať do Sheffieldu. Ako hodnotíte prípravu v kruhu britských plavcov?

Verím, že sa konečne ukážu aj výsledky mojej práce. Bývam tam s britskými kolegami z bazéna. Som sám sebe pánom a plávanie ma baví viac ako predtým. Vyhovujú mi tréningy a páči sa mi aj tamojšie prostredie.

Prečo ste odišli do Sheffieldu?

Po olympiáde v Riu sme sa v dobrom rozišli s mojím bývalým trénerom Gabrielom Baranom. Na Slovensku nie je klub, kde by som mohol plávať v takých podmienkach a objemoch ako pri ňom. Musel som sa preto obzerať po zahraničí. Vyšlo to nakoniec na Sheffield, kde makám po boku jedného z najlepších polohovkárov na svete – Maxom Litchfieldom.

Pomohla vám zmena prostredia nájsť stratenú motiváciu?

Určite. Je iné, keď na tréningu plávate vedľa borca, ktorý bol v Riu štvrtý a druhý na ostatných majstrovstvách sveta. MS. Dodáva mi sebadôveru, keď ho niekedy na tréningu predbehnem. Je to nový impulz a znamenie, že sa môžem s nimi pretekať a porovnávať sa. Stále s trénerom hľadáme, čo by mi v príprave a tréningu viac sedelo. Zvykáme si na seba.

Už ste si zvykli na anglické prostredie?

Keď som tam šiel, myslel som si, že viem po anglicky. Omyl, ale teraz je to už omnoho lepšie. Snažím sa variť si skôr domáce jedlá ako ich slaninovo-fazuľové špeciality. Naša 14–15-členná partia je super, som tam šťastný.

Ako prijali Slováka do anglického tímu?

Bol som zvyknutý, že keď prídem k bazénu, so všetkými sa pozdravíme alebo si aspoň mávneme. Nič také sa v Sheffielde neudialo, tam pre nich neexistujem. Bolo to chladnejšie prijatie, Angličania sú odmeranejší ako Slováci. Teraz sa už viac poznáme a je to lepšie. S Lichtfieldom a jeho bratom spolu bývame. S nimi mám najlepší vzťah.

Na čo si pred MS trúfate?

Tréningový systém v Anglicku je úplne iný, než na aký som bol zvyknutý v Bratislave. Dúfam, že mi to prospelo. Neviem si moje časy a výkony porovnať a ani presne odhadnúť, na čo by to mohlo stačiť. Verím však, že sa zlepším.

Vedenie Slovenskej plaveckej federácie do vás vkladá najväčšie nádeje, čo nie je novinka. Dolieha na vás tiaž zodpovednosti?

Neberiem to tak. Budem rád, keď dosiahnem dobrý čas i umiestnenie. Všetci siedmi, čo do Budapešti ideme, by sme radi prekonali svoje limity. Bolo by skvelé, keby sa darilo všetkým, nielen mne.

Čo znamená dobrý čas a dobré umiestnenie?

Veľmi by som sa chcel dostať do najlepšej finálovej osmičky. Vlani som bol na olympiáde deviaty, predtým už viackrát desiaty či jedenásty. Nikdy som na svetovom šampionáte neplával finále. Verím, že to na 400-metrovej polohovke vyjde. V ostatných piatich disciplínach by som chcel nové osobáky. Tam nemám časy na to, aby som pretekal s najlepšími. Na spomínanej štvorstovke však áno. Keby som sa dostal do súboja o medaily, bolo by to nad plán a pre mňa veľká odmena.

Budapešť nie je od vašej rodnej Bratislavy ďaleko. Tešíte sa na podporu slovenského publika?

Príde ma povzbudiť rodina aj kamaráti. Budem trochu pod tlakom. Je to v podstate domáce prostredie. Koniec koncov som Nagy – s takým priezviskom som akoby domáci pretekár. (smiech)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy