Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grigar má titul v K1 do 23 rokov. Zlato som obhájil vďaka divákom, tvrdí

Slovenský reprezentant Jakub Grigar sa stal majstrom sveta v K1 mužov do 23 rokov na svetovom šampionáte vo vodnom slalome tejto vekovej kategórie v Čunove.

21.07.2017 17:46 , aktualizované: 18:04
Jakub Grigar Foto: ,
Jakub Grigar a jeho majstrovská jazda v Čunove.
debata

Grigar napriek dvom trestným sekundám (‚ťukol‘ na bránke číslo 15) triumfoval vo finálovej jazde s náskokom 1,95 s pred Rakúšanom Mariom Leitnerom a 3,65 s pred Francúzom Mathieuom Desnosom. Ďalší slovenský finálový zástupca Andrej Málek s 52 trestnými sekundami napokon obsadil siedme miesto, hoci pôvodne bol ôsmy.

Dvadsaťročný Lipták Grigar obhájil titul majstra sveta z vlaňajšieho šampionátu v poľskom Krakove. V jagavej zbierke má aj zlato z juniorskej kategórie z roku 2015 z brazílskeho Foz do Iguacu. Pred necelým rokom v auguste absolvoval aj premiéru na olympijských hrách a v Riu de Janeiro po dobrom výkone skončil piaty.

MUŽI DO 23 ROKOV

K1 muži – finále: 1. Jakub Grigar (SR) 89,86 (2), 2. Mario Leitner (Rak.) 91,81 (0), 3. Mathieu Desnos (Fr.) 93,51 (2),…7. Andrej Málek (SR) 139,32 (52),…34. Radoslav Mikó (všetci SR) 148,81 (50) – nepostúpil do finále.

Zlato som obhájil vďaka divákom

Správal sa tak, ako mu je vlastné. Nepripúšťal si tlak, hovoril opatrne. Po kvalifikácii sa necítil najlepšie, ale vo finále naplno ukázal, že už teraz patrí medzi špičku. V čunovskom kanáli išiel od začiatku veľmi rýchlo a hoci v druhej polovici trate dostal dvojsekundovú penalizáciu, nenašiel premožiteľa. Kajakár Jakub Grigar (20) včera obhájil titul majstra sveta na vodnoslalomárskom šampionáte juniorov a pretekárov do 23 rokov.

„Bolo krásne obhájiť titul na takmer domácej vode a pred fanúšikmi, ktorí mi drukovali,“ vravel v cieli zadýchaný Lipták. Dobrý výsledok mal na dosah aj jeho kolega Andrej Málek, ktorý bol v cieli priebežne pred Grigarom. Kvôli minutej 16. bránke však dostal 50-sekundovú penalizáciu a skončil siedmy.

Aké sú vaše prvé pocity po dojazde do zlatého cieľa?

Samozrejme, som veľmi šťastný z výsledku, ktorý som videl na svetelnej tabuli v cieli. Ale pocity sú zmiešané…

Prečo?

Nebola to najlepšia jazda, urobil som chybu na začiatku. Ak by som ju neurobil, bol by som ešte spokojnejší. Dobre mi to vyšlo aj v spodnej časti trate. Mrzí ma chyba, ktorú som urobil na pätnástej bránke. Urobil som blbosť – mal som ťažké nohy, zaplavilo ma a nevedel som sa z toho rýchlejšie vymotať. Ešte viac ma však mrzí, že Andrej Málek dostal päťdesiatku. Bolo by oveľa krajšie, keby sme na stupňoch víťazov stáli vedľa seba.

Bola trať náročná?

Kebyže jazdíme na tréningu také pasáže, ako teraz na trati, asi by som z väčšinou z nich vôbec nebol spokojný. Určite tam bolo množstvo chýb, ktoré by mi tréner vytkol. Z celkového hľadiska to nebola super jazda, skôr priemerná. Nepremýšľal som nad tým, či ma na trati čaká niečo náročné. Bolo krásne obhájiť titul na takmer domácej vode a pred fanúšikmi, ktorí mi drukovali. Musím však priznať, že som po jazde unavený. Stavitelia postavili náročnú trať, mám radosť, že to dobre vypálilo. Ako som však už povedal, veľmi ma mrzí Andrejova penalizácia. Bol by som omnoho šťastnejší, keby sme si vychutnali hymnu spoločne.

Po kvalifikácii ste spomínali, že nie ste v najlepšej pohode. Vo finále ste boli v ideálnom rozpoložení?

Taký je vodný slalom. Raz ste v pohode, inokedy vám to vôbec nejde. Jeden z tých slabší dní bol v stredajšej kvalifikácii, včera vo finále to bolo o poznanie lepšie. Pred kvalifikáciou som si sadol vo lode a vedel som, že to nebude ono. Pred finále som sa dobre rozjazdil a rozcvičil. Pomohli mi aj diváci, aby sa to nakoniec skončilo víťazne.

Už pred šampionátom vás stavali do roly jedného z ašpirantov na medailu. Neprekážala vám rola favorita?

Nikdy v živote by som sa nepovažoval za najväčšieho favorita. Nepripúšťal som si tlak, snažil som sa sústrediť len na to, aby som dobre zajazdil. Sú to preteky ako každé iné, hoci majú označenie majstrovstvá sveta. Vždy musíme podať čo najlepší výkon a nestresovať sa očakávaniami.

Čo hovoríte na atmosféru?

Diváci boli výborní, hnali ma dopredu. Vnímal som čo hovoria. Veľa ľudí mi možno bude nadávať za to, že som vnímal divákov aj pieseň, ktorú som si zvolil. Nebyť toho, asi by som to nezvládol. Fanúšikovia boli hnacím motorom, pretože keď som spravil chybu preblesklo mi hlavou, že to nie je dobré a s takou chybou sa vyhrať nedá. Vďaka divákom som získal zlato.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar