Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Matej Tóth má šancu uspieť, tvrdí Kreuzigerov právnik

Úspešne obhajoval českého cyklistu Romana Kreuzigera. Pre nezrovnalosti v biologickom pase ho v rokoch 2011, 2012 podozrievali z dopingu a v čase šetrenia mu Medzinárodná cyklistická únia (UCI) neumožnila štartovať na Tour de France.

19.07.2017 11:30
debata (12)
Jan Šťovíček. Foto: Archív Jana Šťovíčka
Jan Šťovíček Jan Šťovíček.

„K vypočúvaniu na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne, na ktorý sa odvolali UCI a Svetová antidopingová agentúra (WADA), ani nedošlo, spomenuté subjekty obvinenia stiahli," vraví český elitný právnik Jan Šťovíček (44), uznávaný expert na športové právo. Je i sudcom Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne, rozhoduje aj v Mezinárodnej automobilovej federácii.

Vidíte podobnosť medzi prípadom Romana Kreuzigera a Mateja Tótha, slovenského olympijského víťaza a majstra sveta v chôdzi alebo sú to dve rôzne kauzy?

Všeobecne – podobnosť vidím – a dosť veľkú. Tóthov prípad poznám len z médií, no z toho, čo viem, nemyslím si, že by dopoval. Spoločným menovateľom oboch sú nezrovnalosti v biologickom pase. Považujem ho za výborný nástroj pre boj s dopingom, ale nie úplne spravodlivý.

V čom vidíte jeho nedokonalosť?

V tom, že nevie vziať do úvahy, že telo každého športovca funguje inak. Biologický pas nevie reagovať na zmeny v metabolizme, prípadne na hormonálne zmeny, ktoré môžu mať pôvod v nejakom skrytom zdravotnom probléme. Tak ako Kreuziger, aj Matej Tóth nemá telo priemerného človeka. Obaja sú špičkoví športovci, ich organizmus sa vyrovnáva s dlhodobou záťažou. Dôvodov odchýliek od normy môže byť viac, a pritom nemusia mať nič spoločné s dopingom. Možno aj Tóthov organizmus reagoval neštandardne na nejaké zdravotné podnety.

U Kreuzigera šlo o zníženú funkciu štítnej žľazy. Neuvádzal ju vo svojich zdravotných záznamoch?

Neuvádzal, čo možno bola chyba. Uvedenou diagnózou – hypotyreózou – však trpel od detstva, dlhodobo bral umelé hormóny, čo malo vplyv na metabolizmus i na krvotvorbu. Iste viete, že ani jedna Kreuzigerova hodnota v biologickom pase nepresiahla stanovené normy, len niektorá bola hraničná. A napriek tomu mu na istý čas zakázali aktívnu činnosť.

Kreuziger sa podrobil zdravotným vyšetreniam na renomovanej klinike Mayo, medzinárodne uznávaného amerického lekárskeho výskumno-vzdelávacieho centra. Je to podmienka, musí ísť o zahraničnú kliniku?

Podmienka to nie je, no je určite prospešné, keď má športovec k dispozícii stanovisko svetovo rešpektovaných a nezávislých autorít. Vyšetrenia na klinike Mayo, ktorá patrí k najrenomova­nejším, som mu navrhol ja. Čím väčšie autority sa k prípadu vyjadria, tým má športovec silnejšie a presvedčivejšie argumenty. Roman ich také mal, jednoznačne sa zaňho postavila aj rozhodcovská komisia Českého olympijského výboru. Pre UCI a WADU to nestačilo, preto sa obrátili na Športový arbitrážny súd.

Matej Tóth má do vyriešenia jeho prípadu... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Tóth Matej Tóth má do vyriešenia jeho prípadu zastavenú činnosť.

UCI a WADA zdôvodnili odstúpenie od žaloby novými skutočnosťami. Boli novými skutočnosťami výsledky vyšetrení na spomenutej klinike?

Vyšetrenia potvrdili, že zmeny v Romanovom biologickom pase súvisia s extrémnou fyzickou záťažou. Aj to, že trpí hypotyreózou, a preto musel užívať vysoké dávky umelého hormónu. To však nešlo o nové skutočnosti. Tými boli hodnoty zo vzoriek krvi, ktoré Kreuzigerovi brali takmer každý deň počas pretekov Giro d'Italia. Na nich mohol štartovať. Krivky v biologickom pase boli úplne rovnaké ako predtým.

Matej Tóth má však zastavenú činnosť, nemôže sa do vyriešenia prípadu zúčastniť na nijakom podujatí.

Kreuzigerovi zastavili činnosť, potom ho ale Český olympijský výbor zbavil obvinenia. Matej Tóth sa mohol proti verdiktu o zastavení činnosti odvolať. Neviem, či tak urobil, ak nie, stále má na to možnosť. Podozrenie nie je dôkaz. Nemôže byť predsa trestaný športovec, ktorý nedopoval. Aj keby šlo len o jedného čistého zo stovky podozrivých, oplatí sa za správnu vec bojovať.

Ospravedlnili sa Kreuzigerovi Medzinárodná cyklistická únia a Svetová antidopingová agentúra? Priznali si omyl?

Neospravedlnili sa. Omyl si priznali tým, že stiahli žalobu.

Za dva roky prišiel Kreuziger o nemalé peniaze, nehovoriac o nákladoch na vyšetrenia v zahraničí. Nežiadal o náhradu škôd?

Nežiadal, stačilo mu, že si očistil meno a dokázal, že nie je podvodník. Hoci – ja som sa prikláňal k tomu, aby odškodnenie žiadal, som presvedčený, že nejaké by sa dalo vymôcť.

Vidíte rozdiel medzi Medzinárodnou cyklistickou úniou a Medzinárodnou atletickou federáciou v pohľade na argumentáciu o dôvodoch, ktoré mohli spôsobiť nezrovnalosti v biologických pasoch?

Domnievam sa, že nie. Predpokladám, že aj Tóthov prípad skončí na Športovom arbitrážnom súde. Verím však, že má šancu uspieť. Veľmi by som mu želal, aby sa dočkal takého zadosťučinenia ako Kreuziger.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Roman Kreuziger #Jan Šťovíček