Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko sa dostane pod 10 sekúnd, verí jeho trénerka Bendová

Slovenská atletika začala s bohatou žatvou. Čo v minulosti zasiala, začalo klíčiť. Mnohé prináša úrodu. Je na neuverenie, že v nelichotivých podmienkach, s ktorými sa kráľovná športov pod Tatrami musí pasovať, nosí hrdý prívlastok - medailová.

17.07.2017 20:28
Ján Volko, Naďa Bendová Foto: ,
Ján Volko a Naďa Bendová.
debata

„Toto bolo šťastie alebo umenie?“ Otázka zosnulého komentátora Miloša Kováča po magickom zákroku ležiaceho Jána Lašáka v semifinále hokejových MS 2002 proti Švédom sa dá aplikovať aj na Jána Volka. Je jeho zjav dielom náhody alebo piplania trénerov s perfekcionis­tickými metódami?

Motivácia a inšpirácia

„Bolo to najúspešnejšie slovenské vystúpenie zo všetkých desiatich šampionátov tejto vekovej kategórie. Chcem sa Jánovi Volkovi poďakovať za výborné výkony. Vďaka nemu máme po 16 rokoch ďalšieho zlatého medailistu z ME do 23 rokov. Je výnimočným športovcom i človekom. Sme radi, že Slovensko má takého skvelého atléta. Chcem sa poďakovať aj jeho trénerom. Sú veľmi pracovití, empatickí. Utvárajú s Janom skvelý a pohodový tím,“ chválil novú jagavú hviezdu prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok po včerajšom príchode z majstrovstiev Európy do 23 rokov.

V hrejivých komplimentoch nezaostával ani šéftréner SAZ Martin Pupiš. Niet sa čomu diviť. Mať európskeho šampióna i vicemajstra starého kontinentu v oboch najkratších šprintérskych disciplínách – to je pre malú krajinu pocta vysokej hodnoty.

„Pre slovenskú atletiku to bolo výnimočné a veľmi úspešné podujatie. V hodnotení krajín sme skončili na 16. mieste. Desať rokov sme nemali žiadne umiestnenie v najlepšej štvorke – a teraz máme tri. Som rád, že ostatní reprezentanti videli svoj vzor a zistili, že aj biely šprintér môže kraľovať Európe. Môže byť motiváciou a inšpiráciou pre ostatných. Jano bol jednou z ústredných postáv šampionátu,“ povedal Pupiš.

Abnormálne zodpovedný

S novou a neľahkou rolou favorita sa vyrovnal ako skúsený mazák. Vo vnútri s ním lomcoval stres i napätie. Podľa výkonov – 10,18 na 100 a 20,33 sekundy na 200 metrov – sa zdá, že starosti nechal pri blokoch. A šprintoval v ústrety úspechom, ktoré mu už nikto nevezme.

Do poľského historického mesta odchádzal Volko tak, ako mu je vlastné – v dobrej pohode a so skromnými ambíciami. Po týždni sa z neho vrátil. Výsledok? Ešte lepšia nálada a niekoľkonásobne prekonané ciele.

„Ja už ani neviem, čo k tomu povedať… Všetky dojmy a pocity som už povedal po pretekoch,“ smial sa Volko. „Stovka bola hektická, rozhodovali stotiny. Nik nebol taký nervózny ako ja. Brit Edoburun sa s nami pohrával, nešiel naplno rozbeh ani semifinále. Bol lepší, beriem to a gratulujem mu,“ vrátil sa k stovke.

Svoje majstrovstvo predviedol na dvojnásobnej trati. Konkurencii od začiatku nedal šancu, v cieli striebornému Francúzovi Dautremerovi nadelil 30 stotín sekundy. Odmenou bola zlatá medaila i rekord európskych šampionátov do 23 rokov.

„Najväčšou odmenou bolo, že som sa mohol do sýtosti najesť,“ vtipkoval ďalej dobre naladený 20-ročný Bratislavčan. „Fandilo mi aj sa za mňa modlilo obrovské množstvo ľudí. Bola to veľká pomoc. Všetko bolo v Bydgoszczi také, aké malo byť. Vyšlo to perfektne a úspechy sa dostavili.“

Predšampionátovými hnacími motormi boli účasti vo finále, nie cenné kovy. Hoci Volko s osobnými rekordmi patril k ašpirantom na pódiové umiestnenie, trénerské duo Naďa Bendová, Róbert Kresťanko nechcelo veľkými vyhláseniami dostať svojho zverenca do úzkych.

„Poznáme Janka a vieme, že utvárať naňho zbytočný tlak by nebolo vhodné ani žiaduce. Keď si stanovíme nižší cieľ, dokáže sa s pokojom sústrediť na jeho prekonanie. Striebro bolo základnou motiváciou pre zlatú dvojstovku. Pred behom na 100 m sme prežívali neuveriteľný stres, dvojstovka už bola úplne o niečom inom. Svedčí o tom aj výkon. Bežal ľahko a s hlavou v oblakoch,“ vysvetľuje Bendová. „Janko je abnormálne zodpovedný. Každé drobné zaváhanie v záverečnej príprave ho vyvádza z miery. Snažili sme sa opätovne navodiť pohodu, aby si nezviazal nohy a s ľahkosťou splnil svoj cieľ,“ pridáva sa Kresťanko.

Potetovaná ako Hamšík?

Obaja urobili z neznámeho chlapca vychádzajúcu hviezdu európskeho šprintu. Vedia, že pracujú s veľmi kvalitným ľudským materiálom, čo patrične aj oceňujú.

„Čas pre mňa nebol šokujúci. Bola to najlepšia dvojstovka v jeho živote. Do bodky splnil, čo som mu pred behom povedala. S fyzickou záťažou – šiestimi behmi v priebehu troch dní – sa popasoval výborne. Druhá vec je psychika. Rolu favorita zvládol skvele. Je to človek so správne nastavenou hlavou. V kombinácii s nesmiernym talentom sa z neho stáva vynikajúci šprintér. Všetci športovci behajú pomocou svalov, ale on preteky vyhráva najmä hlava,“ chváli Volka Bendová.

Talentovaný pretekár bratislavského klubu Hraj na tie nohy tento rok ešte nestagnoval. Fantastickú a stupňujúcu sa formu si drží od januára, keď na mítingu vo Viedni zabehol prvý tohtoročný slovenský rekord – v hale na 200 m časom 21,11 s. Trúfa si Bendová odhadnúť, či Volkovi vydrží fazóna aj na zvyšných dvoch augustových vrcholoch sezóny – svetovom šampionáte v Londýne a letnej univerziáde v Tchaj-pej?

„Momentálne sa šplháme na kopec, ktorý predstavuje formu. Od začiatku ideme hore, dostali sme sa na jeho vrchol. Teraz by sme potrebovali zísť trochu dole. Uvidíme, čo prinesú najbližšie týždne,“ približuje.

O hraniciach výkonnosti jej zverenca je ťažké hovoriť. Bendová si však myslí, že ak Volkovi vydrží zdravie, je otázkou času, kedy prelomí obe magické šprintérske hranice.

„Sú to jeho sny. Nepochybujem o tom, že si ich splní. Zvláda extrémnu záťaž a otázkou je, dokedy ju svaly a kosti vydržia znášať. Ak to nepoznačí jeho zdravie, prelomí 10 i 20 sekundovú hranicu. Psychicky je veľmi silný – v príprave i živote. Pevné zakorenené zásady dokáže preniesť aj na dráhu,“ prízvukuje Bendová.

Sympatická trénerka uzavrela pred dvoma rokmi stávku. Ak Volko získa cenný kov na vrcholnom podujatí, dá si tetovanie. Svoj sľub sa chystá splniť, jej rameno ozdobí drobný motív. Snáď už k ďalšej takejto stávke nepríde, lebo pri Volkovej medailovej potencii by mohla Bendová o niekoľko rokov vyzerať ako Marek Hamšík…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Naďa Bendová