Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček: Už vieme, ako máme jazdiť päťstovku

Dva štarty na majstrovstvách Európy rýchlostných kanoistov v Plovdive premenili v dve medaily. Prekvapujúco cennejšiu striebornú bral štvorkajak v tradičnom zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka na kratšej päťstometrovej - po novom olympijskej - trati. Na osvedčenom kilometri skončili zverenci Petra Likéra tretí.

16.07.2017 19:00
Erik Vlček Foto: ,
Erik Vlček.
debata

„S dvoma medailami môžeme byť celkom spokojní. Ukázali sme, že aj na päťstovke sa môžeme usadiť v absolútnej špičke, ale stále je čo zlepšovať. Úplne spokojní by sme boli s dvoma triumfmi,“ usmieva sa najúspešnejší člen striebornej posádky z vlaňajšej olympiády v Riu Erik Vlček (35).

Čakali ste, že sa môžete dostať na stupne víťazov v oboch disciplínach?

Úprimne, na päťstovke sme medailu nečakali. Nevedeli sme, ako na tom reálne sme, na tréningu sa nám nedarilo zajazdiť dobrú jazdu. Navyše bolo jasné, že súperi sú veľmi silní. Išli sme si to do Plovdivu najmä vyskúšať, zistiť, ako je na tom špička a čo potrebujeme zlepšiť do budúcnosti. Na kilometri sme si verili oveľa viac. Čakali sme, že keď podáme výkon, na aký máme, získame zlato. Nakoniec to bolo veľmi, veľmi tesne a skončili sme tretí.

Čo vám naznačili výsledky k augustovým majstrovstvám sveta, pre vás hlavnému vrcholu sezóny?

Dodali nám chuť do ďalšej práce, ktorá nás ešte pred svetovým šampionátom čaká. Povzbudilo nás, že päťstovka nie je pre nás stratená, vieme ju jazdiť na vysokej úrovni a pohybujeme sa vo svetovej špičke. Navyše sme v Plovdive zistili, ako ju máme jazdiť, aký štýl a taktika nám vyhovujú. Podľa toho sa budeme pripravovať aj na MS.

Pred semifinále ste zmenili taktiku. Môžete priblížiť hlavný rozdiel?

Doteraz sme päťstovku jazdili dosť zbrklo. Príliš sme chceli, priveľmi sme zrýchlili a nastolené tempo sme potom nevydržali. Vyrazili sme, no zároveň veľmi rýchlo zastali. Namiesto toho, aby sa loď pohla dopredu, rozkývala sa a potom sme už zo seba nevedeli vydať maximum, lebo sme sa museli sústreďovať aj na držanie balansu. Bolo nám jasné, že niečo musíme zmeniť. V semifinále sme to skúsili jazdiť ako kilometer – s trošku pomalším rozbehom a o to dlhším silným záverom. Evidentne nám to takto sedí viac.

Kto z lode kričí, kedy zvyšujete tempo?

V tomto sme nič nemenili, pokyn dáva naďalej Ďuro. Má na to ideálnu pozíciu, keďže sedí v lodi tretí – počujeme ho dobre dopredu a aj Tibi vzadu.

Boli ste zvyknutí na kilometer. Bolí vás teraz viac päťsto alebo tisícmetrová trať?

Päťstovka nebolí vôbec, sme vytrvalostné typy. Aj v sobotu to bolo úplne v pohode. Nedeľňajší kilometer však bolel veľmi, veľmi, veľmi.

Cez víkend vás čakajú domáce kvalifikačné preteky. Myslíte už na ne?

Nemôžeme ich podceniť. Ak chceme štartovať na majstrovstvách sveta, musíme doma zvíťaziť. Nebudeme sa na kvalifikáč nejako špeciálne pripravovať, pokúsime sa udržať aktuálnu formu. Až potom sa môžeme sústreďovať na majstrovstvá sveta.

Aká je vaša výhoda oproti štvorici z Dukly?

Dobre sa poznáme a sme lepšie zjazdení – máme lepšie časovanie záberu. Navyše spoločne trénujeme a sme takmer rovnaké typy.

Potrebujete vôbec konkurenciu v domácom prostredí alebo by ste boli radšej, keby nebola?

Na jednej strane je vždy dobré mať aj na Slovensku konkurenciu, i keď niekedy nám príliš nepasuje, že musíme ísť na domáce preteky. Snažíme sa to však brať tak, že si aspoň doprajeme dobrý tréning a zajazdíme kvalitnú päťstovku aj kilometer. Rozhodne nie sme typy, ktoré by zaspali na vavrínoch a stačilo im, že sú najlepší na Slovensku. My chceme byť najlepší na svete bez ohľadu na to, či máme doma konkurenciu alebo nie.

Aké ambície budete mať na augustových MS v Račiciach?

Momentálne je náš prvoradý cieľ udržať sa v špičke na olympijskej päťstovke. Potešilo by nás, keby sme si domov opäť priniesli medailu. Tvrdo preto makáme, hoci je poolympijský rok. V Račiciach by sme chceli štartovať aj na kilometri. Na kvalifikáči si zajazdíme asi aj kádvojky, ale prioritou ostáva štvorkajak.

Nechceli ste si pôvodne dopriať trochu voľnejší rok po olympiáde v Riu?

Keďže sa zmenila olympijská disciplína, museli sme na to zareagovať. Potrebovali sme zachytiť trend na kratšej trati. Zmena nás núti stále na sebe pracovať a zlepšovať sa. Našťastie to zatiaľ stále ide, hoci roky nezastavíš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček