Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atléti musia byť ostražití. Inak uviaznu v dopingovej sieti

Pôsobia zohrato. Pri príprave najrýchlejšieho slovenského šprintéra majú rozdielne úlohy. Vpred ich však ženie spoločný cieľ.

11.07.2017 08:00
Jan Volko, Naďa Bendová, Robert Kresščanko Foto: ,
Robert Kreščanko, Ján Volko (uprostred) a Naďa Bendová.
debata (2)

Chcú z Jána Volka vypiplať špičkového atléta, ktorý sa k víťazstvám dopracuje čistou cestou. A vyhnúť sa nepríjemnej situácii, v ktorej sa momentálne nachádza olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth.

Pre Naďu Bendovú a Róberta Kresťanka sa každodenná príprava slovenského rekordéra na 100 i 200 metrov začína dávno predtým, ako Volko ráno zdvihne v posilňovni prvú činku či odbehne úvodný meraný úsek na tartane.

Obaja musia dávať pozor na to, čo talentovaný rodák z Bratislavy zje, akými vitamínmi sa lieči a či používaný proteín nespôsobí výkyv v hodnotách biologického pasu. Ak to podcenia, môžu svojmu zverencovi nevedomky skomplikovať kariéru.

„Nemáme na výber. Musíme veriť etiketám a spoliehať sa, že látky, ktoré sú napísané na obaloch, sa v produktoch aj reálne nachádzajú…,“ začne rozprávanie Bendová. Plynule ju dopĺňa Kresťanko.

„A tu je základný problém, pretože nemáme žiadnu stopercentnú záruku, že sa dané množstvo čiastkových látok vo výživových doplnkoch nachádza. My a niekedy ani výrobcovia sami nevedia zaručiť, že sú ich výrobky čisté. Jediná možnosť je, že by sme si odkladali použité obaly. Vďaka nim by sme mohli dokázať pri podozrení z dopingu Jankovu nevinu. Pri spotrebovanom množstve je to však nemožné,“ vysvetľuje bývalý bobista, Slovensko reprezentoval na olympiáde 2006 v Turíne.

Svorne tvrdia, že mnoho dopingových prípadov prichádza z nevedomosti. „Môže sa stať, že je kontaminovaná plechovka alebo trúbky, ktorou sa doplnky výživy plnila. Športovec si z nej dá dávku, vyskočia mu hodnoty a je suspendovaný. Ani o tom nevie a má veľký problém,“ vysvetľuje Kresťanko.

Obaja si pochvaľujú, že Volko vyše polroka spolupracuje so špecializovanou firmou. Tá mu poskytuje kvalitné materiály, na ktoré nikdy nepadol dopingový tieň. Spoločnosť navyše svoj tovar pravidelne testuje, poskytuje záruku i poradenstvo. Ak Bendová s Kresťankom nevedia, či je nový produkt čistý, pošlú im ho na rozbor. Ten na možnú kontamináciu upozorní. Ak sa tak stane, nezačnú ho používať.

„Musíme mu strážiť veci počas rozcvičky, aby mu do vody či iontového nápoja niekto niečo neprimiešal. Nesmie piť z otvorených fľaší ani prijať vodu od hocikoho. Všetko musí mať svoje, lebo svet je horší a zákernejší, ako býval,“ dopĺňa ďalší kúsok do mozaiky spoločnej prípravy na preteky kondičný tréner.

Náročné obdobie prichádza najmä vtedy, keď Volko ochorie. Kým bežný človek môže siahnuť po rôznych a odskúšaných liekoch, 20-ročný Bratislavčan musí byť veľmi opatrný.

„Obyčajné horúce nápoje na chrípku či kvapky do nosa mu môžu spôsobiť výkyvy hodnôt v biologickom pase,“ ozrejmuje Kresťanko. „Keď má nádchu, liečime ju desať dní kvapkami do nosa s morskou soľou. Bojíme sa, aby mu iné nespôsobili problémy s antidopingovou komisiou. Ak spôsobia rapídnu zmenu v hodnotách, na vine budeme my a nášmu zverencovi môžeme zruinovať kariéru. Stále sa spoliehame, že výrobcovia liekov či doplnkov neklamú,“ vraví opatrným hlasom Bendová.

Obaja sú veľmi prekvapení z toho, že Matej Tóth musí vysvetľovať rapídnu zmenu v krvnom obraze, ktorá môže znamenať aj užitie niektorej zo zakázaných látok.

„Ťažko povedať, čo Matej alebo ostatní športovci v takom momente prežívajú. Musí to byť zdrvujúce a nepríjemné,“ priznáva Bendová. „Je náročné, keď človek pravidelne vystupuje proti dopingu, nie je si vedomý užívania zakázaných látok, cíti sa v situácii nevinne a aj tak musí vysvetľovať anomálie v hodnotách krvného obrazu. Je to pre športovca neskutočne frustrujúce, stresujúce a ponižujúce.“

Bendovej sa nepáči spôsob dokazovania viny či neviny, ktorý je presne opačný ako v trestnom konaní. Tam prokurátor dokazuje vinu, v atletike je to opačne – obvinený musí presvedčiť nezávislú komisiu o svojej nevine.

„Príde mi nelogické a nespravodlivé dostať zo dňa na deň do schránky obvinenie, voči ktorému sa musí brániť. V podstate ani nevie, či to vysvetlenie bude stačiť. Ak nie, dostane dištanc aj bez toho, aby komisia dokázala, že doping užíval,“ dodáva rozhorčene.

Verí sympatická blondína v Tóthovu nevinu? „Som presvedčená o tom, že existujú dve skupiny atlétov. Tí, ktorí cieľavedome idú za medailami a úspechmi aj s pomocou dopingu a takí, ktorí sa celý čas snažia bojovať čisto a dokázať, že sa dá vyhrať aj bez podporných látok. Mne darmo bude niekto vysvetľovať, že Američan Justin Gatlin je už čistý, keď ho dvakrát usvedčili. To pre mňa nie je športovec. Tým je človek, ktorý hľadá cestu ako nepodvádzať a ukázať na tých, ktorí si pomáhajú. Podľa mňa medzi nich patrí aj Maťo,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika